Totul a început de la o porţie zdravănă de plictiseală. Într-o bună zi, neavând altceva de făcut, mă tot uitam la poze de la Muzeul Aviaţiei şi mă tot gândeam cum de există atâta nepăsare, cum de expoziţia exterioară se află într-un asemenea hal. În acelaşi timp încercam şi să îmi imaginez cam cum ar putea arăta curtea muzeului, cum ar putea fi reamenajată astfel încât să arate ca un muzeu nu ca un depozit de fiare vechi. La un moment dat, am luat o foaie de hârtie şi am început să schiţez câteva din ideile ce îmi veneau în minte. Şi uite aşa, idee după idee, linie după linie, captivat deja de ceea ce făceam, am ajuns să (re)desenez întregul spaţiu expoziţional – binenţeles că nimic nu era dimensionat, că era vorba despre un simplu desen făcut doar pentru a-mi ocupa timpul. În plus, erau băgate în schiţă mult mai multe aparate de zbor (cred că aproape toate militarele epocii moderne) faţă de câte există în realitate. Treaba era gata şi trebuia să-mi caut altceva de făcut. Ei bine, în acele momente căpşorul meu a mai „debitat" o idee: ce-ar fi dacă aş încerca să realizez o dioramă, să-mi fac propriul meu muzeu? Mai cochetasem eu cu asamblarea de machete aşa că m-am gândit că merită să încerc, să văd dacă şi ce îmi iese – încă de la început nu mi-am propus să fac ceva „profi" ci (hai să zicem) să mă limitez la două caracteristici: simplu şi ieftin. Şi uite aşa, ceea ce s-a dorit a fi doar o modalitate de a risipi plictiseala, a devenit dintr-o dată o treabă serioasă.
Pentru început am stabilit dimensiunile în care trebuia să mă încadrez (nu de alta dar să am loc unde să-mi pun „opera" la vedere după finalizare), apoi am început să fac câteva schiţe „pe bune" – normal că de această dată, făcând totul la scară, nu prea s-au mai potrivit cu ceea ce făcusem înainte. Astfel, pentru a-mi încăpea cât mai multe machete, am fost nevoit să fac destule modificări, începând cu eliminarea avioanelor mari (AN-urile, Hercules-ul, Hong-ul) şi terminând cu reamenajarea aleilor, a platourilor şi a spaţiilor verzi. Într-un final, după multe încercări, ţinând cont în special de dimensiunile machetelor ce urmau a fi expuse, planul pe hârtie a fost finalizat (din păcate, a trecut ceva timp de atunci şi nu mai găsesc schiţa unde erau reprezentate şi machetele):
Aceasta postare a fost editata de Claudiu-Daniel: 16 June 2014 - 08:05 PM