Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Am dat deja al doilea strat ... cu success. :D
stageexp, la 28 May 2014 - 07:43 AM, a spus:
Nu trebuie neaparat ca sa existe instructiuni detaliate cu privire la timpii de uscare a unei vopsele. Cred ca daca s-ar lua in considerare toti factorii sau toate intrebarile posibile, nu ar mai ajunge suprafata flaconului pentru a inscriptiona toate informatiile.
Nici nu am cerut ceva detaliat si strict. Daca au fost in stare sa scrie in FAQ
cu aproximatie (si mentionand posibilele variabile, deci neluandu-si vreun angajament ferm) cat dureaza sa se usuce complet vopseaua, puteau sa aproximeze si un interval recomandat pentru uscarea intre straturi. Revell, de exemplu, a facut-o.
Citeaza
Cel mai bine in aceste cazuri zic eu, este sa cauti informatii suplimentare in tutoriale, de exemplu pe youtube.
Bineinteles ca inainte sa postez aici am folosit cateva ore rascolind site-ul Vallejo, cartula.ro si Google si m-am delectat cu clipuri pe Youtube, fara sa gasesc ceva unde sa se vorbeasca de pensula, Vallejo Model Color si asteptare inainte de al doilea strat,
toate impreuna.
Poate nu am folosit termenii potriviti la cautari, dar eu n-am reusit sa gasesc ceva relevant fata de vopseaua si metoda asta.
wurger, la 28 May 2014 - 09:13 AM, a spus:
Chiar daca ar scrie pe flacon ca se usuca in Ț minute, ar exista zeci de situatii in care ar fi contrazisa recomandarea (umezeala din aer, temperatura, grosimea stratului).
Nu-i o stiinta exacta.
Nu, dar ca incepator (care n-a mai vopsit niciodata o macheta) nu-mi strica sa gasesc o recomandare aproximativa, fie ea si foarte larga in loc sa aleg complet aleatoriu. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar stiu si eu ca "viata e complexa si are multe aspecte" (Filantropica). :D Cautam doar un reper si, de acolo, o sa intervina si experienta mea in timp. E ca la parcarea laterala, nu? Pot interveni mai multe aspecte care trebuie luate in calcul, dar nu-ti spune nimeni: "ei, iesi si tu pe strada, vezi ce faci si, in timp, o sa simti cand esti prea aproape de masina aluia".
Ti se spun niste repere.
Z-mare, la 28 May 2014 - 09:39 AM, a spus:
Am mai vorbit despre asata. In cazul vopselii exista doi timp de "uscare". Primul, cel mai scurt, este uscarea dupa care poti da al doilea strat, poti pune o masca sau poti lua macheta cu mina. Cel de al doilea, cel de maturare a vopselii, este mai lung de pina la 40 ori fata de primul timp de uscare, si reprezinta, teoretic, timpul dupa care vopseaua capata rezistenta maxima necesara aplicarii unor tratamente mai dure, cum ar fi spalarile, de exemplu. De aceea Valleho da un timp de uscare de 48 de ore, desi vopseaua se "usuca" in citeva zeci de minute.
Multumesc! E o sinteza foarte buna a cam tot ce am gasit in cautarile mele, doar ca are si concluzia pe care o asteptam.
dakian67, la 28 May 2014 - 12:24 PM, a spus:
Din experienta mea proprie ( folosesc si eu vopsele acrilice Vallejo si sint foarte multumit de cum se comporta) pot sa-ti spun ca stratul se usuca in mai putin de 10 minute , suficient ca sa poti manipula macheta. Asta daca este diluata corect, si pensulata corect, strat subtire. Oricum ai da-o insa , nu cred sa fie nevoie de mai mult de 20 min ca sa poti manevra macheta. Pentru stratul doi , mascare, efecte speciale , e bine sa astepti macar o ora , chiar o ora si jumatate , sa fii sigur ca-i bine uscata.
Piesele vopsite trebuiesc curatate cu atentie pe zona de contact , altfel lipitura va fi superficiala , te va induce in eroare , pare ca tine , dar la cel mai mic efort se va rupe. Depinzind de zona respectiva , poti folosi virful unui cutter , o pila fina, batoane abrazive ( tip manichiura
) , etc.
Spor sa ai !
Multumesc frumos pentru raspuns! Nu cred ca puteam spera la ceva mai detaliat.
Mai am o intrebare. De data asta n-am mai trecut prin youtube inainte. Am setul de PE-uri pentru panoul de bord de la Yahu. Stiu ca PE-urile se lipesc cu superglue(cianoacrilat). Problema este ca exista doua straturi: unul care are pictate ceasurile si al doilea care vine deasupra, cu conturul cadranelor.
http://yahumodels.si.../IAR-80-det.jpg
http://yahumodels.si...AR-80-det-2.jpg
Pe primul il lipesc de piesa de plastic cu superglue, dar daca folosesc superglue pentru a pune si rama a doua, nu se acopera, distruge imaginea de pe prima foaie?