Forum Machete,Modelism,Hobby: Fairey Fulmar Mk.I / II - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Fairey Fulmar Mk.I / II Un erou neglijat de posteritate

#21 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 14 May 2014 - 09:40 AM

Citeaza

Constat cu bucurie că am reușit să curăț aerograful foarte repede și bine, cu doar un sfert de pipetă de diluant .
Punem pariu.... :whistle:

#22 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1777
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 14 May 2014 - 08:07 PM

Punem , Zetule ! Am īntotdeauna grijă să spăl bine aerograful, īl demontez complet indiferent de vopseaua folosită , și pīnă nu-i "bec" , nu-l las . Nu de alta, dar abia am obținut "aprobare" de la forul conducător ( :whistle: , stiți voi care...) și pentru ăsta , dacă-l stric , m-am ars !! Am trișat nițel īnsă , sfertul de pipetă a fost doar diluantul , am mai folosit și apă și alcool , dar nu se pune, daa ? :friends:
Da, Călin , cred că am să caut serios un divais de ăla de zici, că se simte nevoia . Cred totuși că scara este vinovată , īn orice altă activitate NU am nevoie de ochelari de aproape , văd īncă perfect ( pentru leat '67...) . Am īnsă ochelari de distanță , pentru condus și privit la TV.
Am īnchis fuselajul , s-a īmbinat foarte bine , nu a fost nevoie decīt de foarte puțin Tamiya Putty , și asta mai degrabă datorită modificărilor făcute de mine pentru adaptarea PE-urilor decīt a matriței. Deasemeni , am asamblat și aripile deja , dar aici o să mai am de lucru la băile trenului de aterizare , practic "chele" la kitul Vista. Poze mīine , pe lumină.
Vă salut !

#23 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 15 May 2014 - 08:02 AM

Iată și poza promisă :
Imagine atasata: IMG_0318.JPG
Trebuie șlefuit acum , retrasate liniile de panou pierdute , și eventual adăugate niște linii de nituri , dar pentru astea īncă mai caut ceva documentație, nu se văd īn poze .
Spor !

#24 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 15 May 2014 - 09:09 AM

Am luat kitul asta facut de Vista de la un chiosc din cartierul Pajura.
De fapt mergeam pe acolo cu 331 spre scoala si l-am vazut.
Nu ma asteptam la cine stie ce. Insa pentru anul 1996, s-a dovedit a fi o raritate.
Cand am ajuns acasa si l-am desfacut, am vazut primul kit gravat in negativ din viata mea. Inca nu avusesem nici un Matchbox.
A fost o placere sa-l lucrez - intr-o singura zi.

#25 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 15 May 2014 - 09:28 AM

Citeaza

Punem , Zetule ! Am īntotdeauna grijă să spăl bine aerograful, īl demontez complet indiferent de vopseaua folosită , și pīnă nu-i "bec" , nu-l las .
Pai....nu mai punem! :-P
In rest, da-i bice, ca merge bine! :good:

#26 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 15 May 2014 - 05:29 PM

Ce vremuri , Căline...NICI UN kit nu dura mai mult de 3-4 zile , mai mult dura sa se usuce vopseaua...Fugit irreparabile tempus :-(
Danke schon , Z-Mare !

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 15 May 2014 - 05:29 PM

#27 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 17 May 2014 - 07:44 PM

Cîteva mici modificări...Am astupat cu chit două din "găurile" de evacuare a tuburilor trase de pe intradosul aripilor ( cele de pe centru) , căci "Ringa" mai avea o particularitate , nu mai avea armamentul inițial ( 8xBrowning .303 ) ci 4xBrowning .50 . Ce ziceți , se merită să mă chinui puțin și să deschid/decupez celelalte două evacuări rămase ( acum sînt gravate doar ), sau să le las așa ? Adăugat și radarul la navigator , compasul mare din spatele postului navigatorului , panoul de fund ( tot la postul de navigație ) , radiatoarele de ulei suplimentare de pe radiatorul central , precum și priza de admisie din interiorul carenajului radiatorului ventral ( uitasem de ea...) Șlefuit chitul , rechituit undeva pe coamă , că nu mi-a plăcut ce-a ieșit , reșlefuit , vopsit și exteriorul postului de navigație , etc. Nu am mai facut deocamdată poze noi , mi-a fost lene :pardon: Poate mîine să mai fac , acum e întuneric , și subiectul stă la uscat...
Vă las cu bine . Va urma .
Sorin

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 17 May 2014 - 07:45 PM

#28 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 17 May 2014 - 09:29 PM

Sorine, daca tot te-ai apucat sa te chinui cu el ca un caine, ce sa mai zic! Abia astept sa vad continuarea, chestiile de scratch or sa ma pasioneze intotdeauna, chiar daca mi se par la ani lumina de mine.
Toata stima!
Nicu

#29 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 22 May 2014 - 09:42 PM

Oareșce progrese de semnalat ! Am terminat-o cu posturile de pilotaj / navigație . S-a confecționat coama care "umbrea" radarul , cu instrumentele adiționale pe ea , colimatorul , vopsit totul .
Imagine atasata: IMG_0320.JPG
Imagine atasata: IMG_0321.JPG
Am mascat cupola....Inch'Allah , mi-a luat cam două ore !!
Imagine atasata: IMG_0322.JPG
Fiecare ochi de fereastră a fost măsurat , desenat pe bandă Tamiya , tăiat cu o lamă nr.11 nouă , poziționat cu penseta și lipit bine pe poziție cu vîrful unei scobitori ( utile minunile astea mici de bambus , biine ascuțite !!) . Am mai mascat eu și cupola lu' P-40 , dar a fost mizilic , pe lîngă asta : 27 de ochiuri de sticlă !! :crazy: Știu eu că sînt altele și mai și ( B-17 , B-24 , He-111 , Ju-88 , etc.) dar la toate există măști Eduard sau Montex , care zău că merită luate , cu condiția să se potrivească....
I-am lipit deja ampenajele și aripile , s-au potrivit chiar bine , mai este o zonă ce va necesita nițel chit , la bordul de atac , chiar la joncțiunea cu fuselajul , dar asta este mai puțin vina kitului , cît rezultatul intervenției mele ( am degajat complet băile trenului de aterizare , în vederea închiderii și detalierii lui ) . Aa , pînă la urmă am scuturat lenea și am deschis și orificiile de evacuare a tuburilor trase , și-am dat și găurile gurilor .50 - urilor.
Imagine atasata: IMG_0326.JPG
Gata , începe să arate a avion !
Acum stă cuminte la uscat pînă mîine .
To be continued...

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 22 May 2014 - 09:45 PM

#30 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 22 May 2014 - 09:56 PM

Sorine, toata stima!

#31 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 23 May 2014 - 04:53 PM

Chituit , șlefuit , regravat pe ici , pe colo...Cea mai multa muncă de finisare a fost la cupolă , potrivirea ei a fost bunicică doar , a fost nevoie de ceva chit īn spatele postului navigatorului .
Acum mă apuc de băile trenului de aterizare și de tren īn sine.
Noroc !

#32 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 24 May 2014 - 01:24 PM

Așa cum vă ziceam , am īnchis baile trenului de aterizare , cu ajutorul PE-urilor de la Airwaves , modificate īnsă corespunzător ( v-am povestit pe la īnceputul construcției că am DOUĂ seturi de PE-uri , unul pentru interioare , care-i pentru kitul Pegasus , și unul pentru plierea aripilor , care-i pentru Vista ) .
Imagine atasata: IMG_0333.JPG
Imagine atasata: IMG_0334.JPG
Cam așa ceva a ieșit . Am mai chituit nițel , curățat și șlefuit , și...gata .
Trenurile de aterizare , precum și capacele lor , erau nițel cam simpluțe :
Imagine atasata: IMG_0327.JPGImagine atasata: IMG_0329.JPG
Mi-am luat inima-n dinți și le-am īmbunătățit cumva , mi se părea că arată ca niște "jucării" . A rezultat asta :
Imagine atasata: IMG_0330.JPG
Imagine atasata: IMG_0331.JPG
Cred că o să urmeze o nouă sesiune de vopsit ( băile , trenurile , capacele , elicea , roțile....)
Am īntīlnit două opinii pe net : băile vopsite īn culoarea intradosului ( medium grey , īn cazul meu ) , sau obișnuitul "british interior grey-green" . CUM :diablo: să le fac ?? Nu există nici o poză cu "Ringa" la sol , să văd ce culoarea avea la " dessous"-uri :-P
Orice ajutor va fi tare apreciat ! :drinks:
Spor să fie !

#33 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 24 May 2014 - 10:14 PM

Nici nu vei gasi o imagine cu Ringa care sa-ti ofere un raspuns clar la ceea ce cauti tu, motivele fiind mai mult decat evidente.
Poate reusesc sa-ti lamuresc dilema intr-o oarecare masura cu imaginile urmatoare :

Imagine atasata: F.A.A. Museum 1.jpg
Imagine atasata: F.A.A. Museum 2.jpg Imagine atasata: F.A.A. Museum 3.jpg

Plus una B/W pentru comparatie cu nuantele de pe fuselaj.
Imagine atasata: 4.jpg

Spor

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 24 May 2014 - 10:15 PM

#34 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 24 May 2014 - 10:54 PM

Mulțumesc , AdiP , pentru ajutor . Primele poze sīnt ale aparatului restaurat din muzeul FAA din Yeovilton , cred , și este vopsit īn prima opțiune ( culoarea intradosului ) , īn timp ce ultima poză a constituit factorul decisiv īn luarea deciziei , deși este un Mk.I din 1941 ( am găsit și eu poza scotocind netul :-) ) , este totuși un aparat "on duty" , și este vopsit īn grey-green. Așa o să-l fac și eu pe "Ringa" .
Spor să fie !
:hi: Sorin

#35 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 26 May 2014 - 08:59 AM

S-au vopsit deja piesele mici ( trenurile ,capacele lor , elicea , coafa , esapamentele , etc.) Am confectionat si interiorul farului de aterizare ( doar o gaura goala in kit ), am lipit si farul la locul lui (uitasem de el...). Vopsit si baile trenului de aterizare , si ramele cupolei ( in gray-green) , sta la uscat acum. Mean time , incerc sa-mi dau seama cam ce dimensiuni si ce forma aveau suportii antenelor radarului de pe aripi : sint 4 suporti identici la capetele planurilor ( cite unul pe intrados / extrados pe fiecare plan ) fiecare cu o antena Yagi cu doi elementi , plus doi suporti pe undeva pe la treimea extradosului planurilor , fiecare cu o antena Yagi cu 4 elementi.
Va urma.
Sorin

#36 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 29 May 2014 - 09:51 PM

Nu-mi place prea tare cum a ieșit farul . Spre rușinea mea , nu am īncă nici un produs dedicat pentru lipit părți transparente , și , cu toată atenția mea , tot se cunoaște lipitura , poate și datorită dimensiunilor reduse ale piesei respective . Asta este , nu am ce să-i fac . Am făcut și suporții antenelor . I-am și lipit la locul lor...din păcate ! Chiar īn timp ce scriam acest post , am realizat că suporții exteriori de pe planul superior mă vor īmpiedica să pun decalurile cu cocardele !! Se și vedea īn poză , dacă ești foarte atent , că vin puși peste cocarde...Acum nu știu ce să fac : să-i rup , să refac suprafața , și să-i pun după ce termin de vopsit / decăluit , etc. , sau să-i las așa și să fac o fantă delicată īn decal ? Ori , mai holeleu , să ignor decalul și să vopsesc cocardele superioare ? Sfatuuuri , please ! :help:

#37 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 01 June 2014 - 07:00 PM

I-am rupt , mi s-a părut cel mai ușor așa. Ringa mea prezintă un chipping accentuat sub postul de pilotaj , pe derivă și īn dreptul postului de navigație . O să-i dau "cu..ului sare" , și poate-o ieși cum sper ( are deja un strat de aluminiu ) Nu am mai īncercat pīnă acum așa ceva , nici măcar nu sīnt sigur că știu bine cum se face , dar īncerc .

#38 Useril este offline   Romi 

• Membru senior
  • Postari: 1933
  • Inregistrat: 05-September 05
  • Interests:Aviation

Postat 02 June 2014 - 08:05 AM

Asteptam poze. :-)

#39 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 03 June 2014 - 05:42 PM

Așa arată deocamdată . Vopsit cu Gunze Aqueous H-306 ( RAF Medium Sea Grey ) . Cristalele de sare s-au ținut bine, dacă ești puțin atent și folosești o presiune corespunzătoare la aerograf, nu ai probleme .
Imagine atasata: IMG_0335.JPG
Imagine atasata: IMG_0336.JPG
Încă mai am de lucrat la diverse finisări , pozele astea au cumva avantajul că-ți arată și ceea ce nu vezi cu ochiul liber ( cel puțin eu...) , mai ales dacă ești nevoit să lucrezi mai mult noaptea ( mă rog , seara tîrziu...), la lumină artificială.
Acum trebuie să-l maschez pentru verde ( Gunze H-73 , RAF Dark Green ) . La P-40 m-am descurcat bine cu Patafix-ul , dar aici am înțeles că nu merge , iese prea gazat . Avînd în vedere și sarea , cum să-l maschez ? Să iasă și demarcajul net , și nici să nu-mi zboare sarea de la locul ei...Încă nu am nici o idee. :help:
Va urma , sper.
P.S. Super vopseaua Gunze , se dă bine , NU sedimentează pe fundul borcanului , se curăță apoi ușor cu apă chioară , ajutată și cu nițel izopropilic.

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 03 June 2014 - 05:44 PM

#40 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1783
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 03 June 2014 - 08:01 PM

Merge tot cu Patafix, in carnati mai subtiri si cu niste treceri in plus pe liniile de demarcatie. Astfel, liniile vor fi mai nete.
Si Patafixul iti poate lua sarea. Ca sa-l faci mai putin lipicios, trece carnatii de cateva ori pe pielea mainilor. Nu pe tesaturi, pentru ca se umple de scame.
Spor!

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

15 useri citesc topicul
0 membri, 15 vizitatori, 0 utilizatori anonimi