Forum Machete,Modelism,Hobby: Fairey Fulmar Mk.I / II - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Fairey Fulmar Mk.I / II Un erou neglijat de posteritate

#41 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1777
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 03 June 2014 - 08:13 PM

Ahaa , iată un sfat foarte util . Mulțumesc mult , Alexelu' , am să īncep treaba . O să fac cīrnații subțiri , apoi, oricum cīnd va fi să-i scot , īși vor fi făcut treaba , nu mai e nevoie de sare , sper.

#42 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 10 June 2014 - 12:45 PM

Vopsirea este gata . Pus si decalurile . Spre deosebire de cele ale P-40-ului , astea au fost putin mai indaratnice in a se mula bine pe relieful machetei . A fost nevoie de insistenta cu Hypersol , ca sa le conving sa coopereze . Si tot in premiera , Hypersolul mi-a atacat lacul ( Future ), cit si vopseaua de dedesubt , e drept ca intr-un singur loc .
O sa mai am astfel ceva mici retusari de facut . Aaa , si mai este de vopsit partea de jos a "J" - ului din matricola .
Nu mi-au placut deloc cocardele date de kit , cele de pe intrados sint din doua decaluri suprapuse, iar cele de pe fuselaj din trei bucati . Prefer oricind pe cele monobloc, nu inteleg deloc de ce trebuie sa le faca fiecare culoare separat ...
Par insa sa ma fi scutit de silvering , cel putin cu ochiul liber . Cind o sa fac pozele ( dupa-amiaza , cind ajung acasa ) o sa vad .
Urmeaza sa-l chinui cu ceva murdarire , uzura , fum...obisnuitul tratament final .
La atitea particularitati ale Ringai , ce mai conteza inca una : nu avea antena radio standard ( long wire , prinsa de un catarg plasat chiar inaintea postului de navigatie ) , ci o antena whip , montata in locul catargului.
Noroace !

#43 Useril este offline   LiviuM 

• Membru senior
  • Postari: 639
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Aviatie , blindate , nave WW II si nu numai...

Postat 13 June 2014 - 08:42 PM

Eu unul m-am lecuit de tehnica chippingurilor cu sare. merge la scari mai mari dar la 1:72 e destul de greu controlabila. Si daca mai ai si de mascat...

Spor in continuare!

#44 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 15 June 2014 - 11:46 AM

Vezi postareaLiviuM, la 13 June 2014 - 08:42 PM, a spus:

Eu unul m-am lecuit de tehnica chippingurilor cu sare. merge la scari mai mari dar la 1:72 e destul de greu controlabila. Si daca mai ai si de mascat...

Spor in continuare!

Mulțumesc !
Să știi că mie mi s-a părut destul de ușor de făcut și de controlat , cu condiția să ai suficientă răbdare . Dacă ai de mascat o singură dată , nu-i problemă . Dar dacă ai mai multe culori de pus īn camuflaj , nu se mai poate aplica lesne , minigranulele de sare tind să se jupoaie , lipindu-se de patafix , banda de mascare, etc.

#45 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 17 June 2014 - 11:43 AM

Daa , un upgrade ... dureros . Este ultima dată , jur , cīnd mai fac un wash lichid !! Dat eu gospodărește cu un amestec de tempera/apă/detergent lichid , lasat doar cīteva minute , și...nimic. NU s-a mai curățat deloc. Am pus mīna atunci pe-o periuță de dinți moale, și cu apă + săpun, s-a spălat Ringa toată . Constatări :
1. Future se curăță foarte bine cu apă și săpun .
2. Și acrilicele Gunze se curăță la fel de bine cu apă și săpun.
3. Decalurile dispar foarte bine cu apă și săpun.
Așa că acum Ringa arată de parcă ar fi īnfruntat o furtună de nisip ( ei bine, asemenea uzură a vopselii nu aș fi obținut-o , dacă vroiam , nici īntr-un caz...) dar nenorocirea este ca am pierdut decalurile de pe coadă , inscripțiile " Royal Navy" si matricola BP791 , cīte una din fiecare, de pe părți diferite... Și astea nu am cum să le īnlocuiesc . Īmi vine să urlu de ciudă !!
Imagine atasata: IMG_0340.JPG
Imagine atasata: IMG_0337.JPG
Să-l arunc la gunoi , să iau altul , să mă arunc eu īn Dunăre , că-i aproape ? Off.

#46 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 17 June 2014 - 12:12 PM

Ufff, man...n-ai fi intrebat si tu inainte s-o comiti.
Mai primeai o parere, un sfat, inainte sa incepi operatiuni riscante sau pe care nu le-ai mai incercat..
Cand am facut P-ul 47 Eileen, faptul ca am spus ce aveam de gand sa fac inainte sa fac efectiv m-a salvat de cel putin 2 potentiale probleme...tot in stadiul de vopsire/mascare/decaluire/wash. De altfel, intre noi fie vorba, asta-i unul dintre principalele motive pt care postez detaliat stadiul lucrarilor la machetele pe care le fac. Mai isi dau oamenii cu o parere, un sfat, etc. Tot timpul e de invatat cate ceva nou.

Oricum, daca te consoleaza cu ceva (ma indoiesc) tot asa am pierdut si eu un Spit 14 ajuns in aceeasi faza ca si Ringa ta.
Acum e la cutia cu mortaciuni si fac teste pe el, iertate sa-i fie pacatele.
Exact cum zici tu, periuta cu apa si sapun, in speranta ca l-am dat cu future si nu-s probleme. Wash-ul pe care doream sa-l inlatur era in cazul meu acrilic.

Intr-adevar, future se duce cu apa (daca nu ma insel, scrie si pe eticheta...).
E mediu acrilic, de aceea eu daca dau cu future sau ceva similar pe macheta (si dau...) folosesc pt wash numai zemuri pe baza de email-uri sau uleiuri. Astea daca trebuie sa le curat, pot folosi diluanti (nu din cei mai hard-core ca nitro, ca mi-e frica) de tarie usoara-medie, fara sa-mi fie teama ca afectez ce e dedesupt.

Acum, odata comisa treaba, parerea mea ca-i dificil de corectat fara actiuni majore. Asta nu inseamna ca nu trebuie incercat, ba chiar dimpotriva.
Vezi cum poti revopsi zonele cele mai afectate. Decalurile afectate sunt greu de scos in vederea inlocuirii, daca ai dat cu future sau zemuri peste ele. Poate baietii mai experimentati stiu vreo solutie. Eventual, pe unde ai gauri in decaluri ce nu mai pot fi scoase/inlocuite, incearca sa le dregi tot cu vopsea.
Pt decalurile lipsa...vopsire (daca se preteaza), daca nu achizitionat coala noua si inlocuit.
Pune un anunt la rubrica cu "cutia cu surplusuri" si cine stie...poate te ajuta vreun frate care are decaluri de rezerva sau pe care nu le mai foloseste.

Succes, tin pumnii. Sper sa gasesti o solutie.

#47 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 17 June 2014 - 01:44 PM

Gresit! Nu folosii o periuta de dinti pentru curatat!! Este clar ca iti rade orice chiar si daca pare ca este moale! Si eu unul nu sunt adeptul future peste vopsele! Sorry! Chiar daca este mai scump dar folosesc numai lac acrilic ( numai la machete de avioane ). Lacul acrilic lasat sa se usuce devine extrem de dur si sigileaza foarte bine vopseaua si decalurile. Dupa aceea poti sa dai orice peste! Nu am incredere in Future numai la cupole si parti transparente.
Imi pare tare rau de ce ai patit! Cunosc sentimentul asta dar am avut norocul sa repar si sa salvez modelele ( un P 51 Mustang, Ducati 916 sau Yamaha M 1 ultimul). Modelul nu este pierdut! Fa rost de decaluri si incearca de la inceput. Asta este sfatul meu!

#48 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 17 June 2014 - 01:50 PM

Man , nu știu ce s-a īntīmplat . De la operațiunea pus decalurile au īnceput necazurile . Chipurile dai cu Future , tocmai ca să poți pune decalurile . Ori , Future s-a dus īn multe locuri , și cred că asta a schimbat datele problemei . Jumulirea vopselei nu mă deranjează prea tare , am obținut un efect de uzură nesperat chiar, cu cīteva retușuri pe ici-pe colo , mă declar mulțumit . Iar cu decalurile duse de sufletul ...așaa , cu ele e altceva . Nu pot decīt să le īnlocuiesc , sau , dacă am noroc , să pot să găsesc pe cineva dintre colegi care are posibilitatea să le printeze , sīnt foarte simple, negre , doar că au dimensiuni foarte mici : au cam 1,5 mm īnălțime !
Este vre-un coleg dispus să mă ajute ?
:help: :help: :help:
Mulțumesc oricum !
Sorin

#49 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 17 June 2014 - 01:59 PM

Future este destinat ...linoleumului! Adica sa-i redea luciul initial!! Linoleu care se spala cu ...apa si detergent! Deci, Future, teoretic, ar trebui sa reziste la un asa tratament. Problema vine, zic eu, din timpul de uscare prea scurt.

#50 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 17 June 2014 - 09:45 PM

Dracu' știe , Z-mare...E posibil, deși a stat doua zile la uscat pīnă m-am apucat de decaluri , plus altele și altele pīna la operația nereușită de azi .
Nici măcar nu mai găsesc să cumpăr kitul . Nu e disponibil nicăieri . Cītă tevatură pentru două decaluri de 1,5 pe 10 mm :crazy:

#51 Useril este offline   raduG 

• Membru senior
  • Postari: 272
  • Inregistrat: 10-February 07

Postat 18 June 2014 - 04:38 AM

Salut,vezi la vanzari-cumparari,pagina 2,topicul deschis de Simache,postarea #33.are acolo o lista si in ea gasesti un fulmar de vista.Sau la hobby park pagina 8 daca mergi pe cautare;scara 1/72 categoria 'avioane'.Asta e de special hobby.Succesuri.

#52 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 18 June 2014 - 09:23 AM

Daca a stat doua zile la uscat si s-a dus cu apa, inseamna ca nu era Future. Miroase a banane ?
Cat priveste temperele, ma hazardez sa presupun ca le-ai luat de la librarie. Caz in care, pt. tanti-le alea de acolo, tot ce se dilueaza cu apa e tempera - adica si acrilicele.
Ba am vazut de mai multe ori si "acuarele de ulei" care e ca si cum ai spune citronada de coniac.

In mod normal washul se curata cu betisor cu vata sau cel mult o carpa moale (daca faci vreun Peacemaker si n-ai 10 zile la dispozitie).
Ce ziceau insa Tibi si Z-Mare e perfect valabil si ar trebui citit ca si regula - straturile succesive sa nu aiba ca baza acelasi diluant:
Grund - solvent, vopsele acrilice si lac de sigilare - apa, ciudatenii murdare - solvent, lac final - apa.
Daca nu ai de gand sa freci macheta in anumite etape se poate si 2 straturi cu acelasi tip de solvent unul dupa altul.

Totul tine de experimentare si multe greseli, ca sa ai de unde invata. Preferabil ca greselile sa fie facute pe chestii neimportante.
D-aia zic ca e bine sa mai lucram si cate o ciuperca din cand in cand, pt a experimenta - si apoi dat la copii.

#53 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 18 June 2014 - 12:15 PM

Da , Călin , cred că ai dreptate . Future-ul este chiar future , am o sticlă īntreagă adusă de fiică-mea din US. și l-am mai folosit doar și la P-40, și la I-15 , fără probleme . Acum īnsă am făcut o greșeală , cred , l-am dat cu pensula , nu cu aerograful ( lenea e cucoană mare...) și cred că asta l-a făcut să se usuce īn mod inegal , ca doar nu s-a curățat de peste tot . Doar că am fost bou , și nu am respectat regula de care zici , solvent/apă/solvent. Știi tu , domnia și prostia se plătesc . Culorile folosite...nu știu ce să zic , nu-s tocmai pentru avioane , sīnt pentru...machiaj ! :whistle: Pot să fie și acrilice , dracul știe , nu scrie explicit pe ele . Altfel bune , de calitate ( sīnt englezești). din păcate īn Brăila NU mai există magazinul de Fondul Plastic, s-a desființat de multișor , și nu mai am nici o sursă profi de culori tempera , ulei , solvenți . O să fac tot posibilul să printez cele două decaluri care s-au dus , pentru cocardele care s-au cam stricat am rezerve . Iar uzura obținută ... chiar īmi place, o s-o mai diminuez puuuțin, și cred că este tocmai bună ( la barza chioară īi mai face cīteodata Dumnezeu cuib...), nu cred că aș fi īn stare , la experiența de acum , să obțin īn mod voit o asemenea uzură !!
Sper că va urma, doar că nu știu cīnd ...
Spor să fie la toată lumea !
Sorin

#54 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 19 June 2014 - 08:35 AM

Sorine, daca ai atata Future poti sa-ti iei de la librarie sau de altundeva (net) niste tușuri - negru, maro, alb.
Mie mi-a placut mult - tuș de desen Koh i Noor. Acu 2 zile am luat 2 sticlute si au fost 7.50 impreuna.
Daca vrei iti iau de p-aici si.....Sper ca in septembrie sa ajung in Delta. Poate ocolesc prin Braila.
Se amesteca cateva picaturi de tus in future si se mai pune si putina apa. Amestecul de culoare il faci in functie de ce ai nevoie.
Iese un wash calitatea una.

#55 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4956
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 19 June 2014 - 08:59 AM

Ce cred eu ca ai patit, este ca detergentul pe care l-ai folosit pentru wash a continut amoniac sau ceva de gen, care a atacat si a facut ca washul sa se "contopeasca" cu stratul de future.
fa experimente folosind alt detergent sau fara detergent.

#56 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 19 June 2014 - 02:21 PM

Promit că data viitoare să suflu și-n iaurt . Deci , să caut tuș Koh-I-Noor . Numai să fie īn sărăcia asta de oraș...sau poate găsesc īn Iași , cīnd mă duc la fată . Buun , și am să obțin vestitul Futush !! Īntrebare : pe ăla cum īl dau ?? Cu o pensulă subțiiire , linie cu linie , īncet și meticulos , sau mai groso-modo , apoi șterg surplusul ?? Că mi se pare că odată uscat , Futushu-i tot Future , și nu se mai ia ușor...
S-ar putea să fie așa , 1-0-9 !! Eu am mirosit detergentul , nu părea să miroasă a amoniac , daar , poți să știi ?? Că doar nu-s cīine de vīnătoare...Este marca SANO , scrie pe el că nu are amonic , ci doar tensioactivi...Poate că și ăia sīnt agresivi , cine știe .
Noroc să fie ! ( că dacă aveam nițel , nu se īntīmpla să rămīn fără decaluri...)

#57 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 15 November 2014 - 08:03 PM

După o stagnare luuungă , datorată lipsei decalurilor duse de sufletul pw..ii , am găsit ( din întîmplare , of course...) o coală deșteptă - Aviaeology 72C04 , care conține exact ce-mi trebuie mie . S-a comandat practic la Mielu , și deci...BACK IN BUSSINESS !!!!
P.S Am luat și tempera , și tuș KOH-I-NOOR , și pasteluri uscate....Sper să nu mai pățesc vre-o boacănă .
P.P.S 5 luni de inactivitate...Mor de draci !

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 15 November 2014 - 08:06 PM

#58 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 29 November 2014 - 11:32 PM

Gata , decalurile lipsă sīnt la locul lor !! :clapping: Foarte bune calitativ decalurile de la Aviaeology . Filmul foarte subțire , dar cooperant , nu s-au răsucit , nu mi-au făcut nici un fel de probleme . Și dacă inscripția "Royal Navy" este dintr-o bucată , codul BP791 a fost făcut din litere/cifre individuale ... Toată operațiunea a durat mai mult de 3 ore , dar am lăsat fiecare literă/cifră să se usuce bine īnainte s-o adaug pe următoarea , ca să evit să-mi fugă toate īn toate părțile . Eu - foarte mulțumit de ce-a ieșit . O să stea la uscat toată noaptea , iar mīine dau un strat de Future să sigilez totul ( cu aerograful de data asta , nu mai risc nimic !! ), ca să pot accentua nițel liniile de panou.
Poze mīine , pe lumină .
P.S Știe cineva , din īntīmplare , ce tip de elice folosea Fulmar MK.II ?? Cică Mk.I avea Rotol .
Noroace !

#59 Useril este offline   orogos 

• Membru senior
  • Postari: 198
  • Inregistrat: 20-May 08

Postat 30 November 2014 - 08:14 PM

Din experienta proprie, pot sa-ti spun, desi vopsesc cu acrilice, faptul ca lacul emanel este sfint. Dupa aceasta sigilare, poti sa faci wash cu ce vrei tu, ulei cu white spirit, ulei cu diluant emanel, tempera cu apa, ori wash general, ori in detaliu pe fiecare linie. Eu personal il folosesc pe cel de la Revell pe care il gasesc de foarte buna calitate. Chestia cu Future ma scuzi, este o inventie inutila :)), rasarita din cine stie ce nevoi ascunse si fara rost.

#60 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 30 November 2014 - 09:33 PM

Sorine, ma bucur ca ai depasit problemele, spor in continuare.
Cat priveste Future-ul, nu am avut de ce sa ma plang, dar fiecare lucreaza cu ce doreste, atata vreme cat este multumit de rezultate.

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi