Forum Machete,Modelism,Hobby: Fairey Fulmar Mk.I / II - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Fairey Fulmar Mk.I / II Un erou neglijat de posteritate

#1 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1777
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 01 May 2014 - 05:38 PM

Pătruns de avînt muncitoresc, am decis sărbătorirea zilei de 1 Mai prin muncă , așa că m-am apucat și eu de-un kit. Anul acesta am fost nevoit să neglijez modelitul, prins fiind cu alte activități solicitante.
Scotocind prin teancurile de kituri ce așteaptă vremuri mai bune, m-am decis la acest aparat al Fleet Air Arm, o prezență inedită în marea de Messerschmitt-uri , Spitfire-uri sau Mustang-uri.
Kitul este Airfix ( reboxare a matriței cehești Vista ), identic practic cu cele de la Smer sau Revell.
Imagine atasata: IMG_0304mic.jpg
Kitul pare drăguț, sper să se îmbine frumos ( am potrivit la rece principalele piese, și par cooperante). Am de gînd să folosesc și PE-urile de la Airwaves (dacă tot le am...mai ales că am fost nevoit să caut îndeluuuung pe net instrucțiunile lor, acestea lipsind din plicul original), interiorul furnizat de Vista este minunat, dar lipsește cu desăvîrșire :-P .
Trebuie să mă decid din timp dacă-l fac normal sau cu aripile pliate, cîndva am luat și setul de pliere a aripilor de la Airwaves ( AC 72-224).
109 face un avion în 4-5 zile...Eu sper să-l termin pînă-n vară !!
Wish me luck...
PS. Aș face varianta NF Mk.II , BP791 BO-I "Ringa" ,RNAS Donibristle,oct.1944. Chiar acum mi-a trecut prin cap, acest aparat a acționat de pe o bază terestră, deci nu a avut niciodată nevoie să-și plieze aripile...S-a dus cu opțiunea aripilor pliate !

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 01 May 2014 - 05:45 PM

#2 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 01 May 2014 - 06:47 PM

Sorine, spor sa ai! Nu-ti mai bate capul cu 1-0-9, deja cred ca are terminata o escadrila de Spitfire-uri, castiga cu siguranta orice medalie pentru merite...muncitoresti... de 1 Mai.

#3 Useril este offline   Romi 

• Membru senior
  • Postari: 1933
  • Inregistrat: 05-September 05
  • Interests:Aviation

Postat 01 May 2014 - 07:45 PM

Interesant subiect tovarase. 1 mai" cu spor. A
m si eu kitul asta . Deci o sa te urmaresc cu atentie..

.

#4 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 01 May 2014 - 09:33 PM

Mersi, băieți !
O primă constatare. PE-urile de la Airwaves sīnt pentru kitul Pegasus. Pentru Vista necesită "mici" adaptări. Iar eu sīnt "maestru" īn adaptări, este prima dată cīnd folosesc PE....

#5 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 04 May 2014 - 12:14 PM

Am lucrat cîte ceva la interioare ( postul pilotului și cel al navigatorului ). Așa cum spuneam, PE-urile nu sînt pentru acest kit. Deci, a fost nevoie de multe , foarte multe ajustări , ca să se potrivească cît de cît . Apoi, evident că nu am rezistat tentației și-am mai adăugat o mulțime de mici detalii, așa , ca să pot dormi liniștit ( vorba unui clasic în viață...)
Imagine atasata: IMG_0306modi.jpg
Cam asta ar fi pînă acum , practic ambele posturi sînt gata ( ori cel puțin, mă declar eu suficient de mulțumit cu ce-a ieșit...) , trebuie să le vopsesc ,să le murdăresc nițel , un pic de drybrush , apoi să încerc să asamblez totul . Atunci o să fie un moment mai dificil, pentru că multe din "mațele" care se văd trec dintr-o parte în cealaltă a fuselajului ; sitele filtrelor nu se potriveau deloc , a trebuit să le fac niște incizii în care să încapă, și sper să le fi aliniat corespunzător, altfel o să cam am probleme la închiderea fuselajului.
A priori vopsitului , ar trebui cumva să decapez suprafețele PE-urilor , ca să fiu sigur că aderă vopseaua ? O să folosesc Humbrol 78 , Interior RAF green-grey , care este vopsea email . Am constatat că emailul este mult mai permisiv , și aderă mai bine la suprafețe ca vopselele acrilice . Voi ce părere aveți ?
To be continued.
Sorin

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 04 May 2014 - 12:39 PM

#6 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 04 May 2014 - 03:26 PM

Vezi postareadakian67, la 04 May 2014 - 12:14 PM, a spus:

, ar trebui cumva să decapez suprafețele PE-urilor , ca să fiu sigur că aderă vopseaua ?

Da , cu alcool izopropilic.Un metal primer pe ele , apoi poti vopsi linistit.

#7 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 04 May 2014 - 05:39 PM

Pentru decapare merge si diluant sau acetona. Ce ai la-ndemana. Daca sunt parti pentru interiorul cockpitului si nu ajung sa fie mascate sau alte chestii de genul asta nu te mai obosii sa le dai cu primer. Merge si vopseaua direct. Oricum, am observat ca primerul (chiar ala pentru metal) nu da intotdeaua cel mai bun rezultat!.
Succes!

#8 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 04 May 2014 - 05:51 PM

Mulțumesc , băieți !
Daa , avīnd īn vedere că-s pe interior , o să le curăț numai cu alcool , și nu din lene , dar NU am nici un metal primer :pardon: . Nu m-am mai confruntat īncă cu fotodecupaje , și ...am uitat să procur si așa ceva.
Spor !

#9 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 04 May 2014 - 06:02 PM

Daca chiar vrei sa folosesti primer, cumpara unul auto de la Duplicolor. Acela este oricum special pentru metale. Este putin tare pentru plastic dar daca ai sa-l decatezi din doza asa cum am facut tutorialul pe care l-am postat acum citeva luni, poti sa-l aplici cu aerograful. Primele treceri aplicate gazat si la intervale de cite 1 minut intre ele. Forteaza uscarea daca ai un aerograf cu dubla actiune. Incearca sa nu aplici primerul prea "ud". Spor! :drinks:

#10 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 04 May 2014 - 06:09 PM

Sau Gunze Metal Primer dat subtire cu pensula

#11 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4956
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 04 May 2014 - 07:42 PM

...sau nu te stresa deloc ... singurele "epic fails" pe care le-am avut vopsind metal sau rasina au fost atunci cind m-am bazat pe primer...care a zburat de pe suprafatza mai repede decit orice vopsea. Da-i direct cu interior green si nu-ti mai bate capul. Pierzi vremea. Poti curata/degresa PE-ul cu un pic de nitro la pensula.

#12 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 05 May 2014 - 07:30 PM

Pînă la urmă , le-am curățat cît de cît cu alcool izopropilic, apoi le-am vopsit direct , fără stres . Perfect . Bătrînul Hu78 ( bine amestecat și diluat corespunzător ) s-a comportat perfect . Constat cu bucurie că am reușit să curăț aerograful foarte repede și bine, cu doar un sfert de pipetă de diluant .
Pînă se usucă bine vopseaua , m-am apucat să fac cercetări în ceea ce privește schema de vopsire aleasă . Aceasta este singura fotografie reală găsită de mine pentru "Ringa" :
Imagine atasata: fulmar-9.jpg
Fotografia este deja domeniu public.
Prima constatare : Airfix nu și-a făcut temele bine : pe tot netul , "Ringa" este aparatul cu seria de fabricație BP791 ( corect și pe foaia decalului ) , DAR cu matricola BO-J , și NU BO-I , cum o dă Airfix !! :angry:
Evident că eu nu am un J corespunzător ca dimensiune ( 8mm la 1/72 ) și culoare ( Sky type S ). Alternative : schimb aparatul , caut o coală de decaluri care să aibă un J corespunzător , sau...îl vopsesc .
Deja cred că voi opta pentru varianta 3 . J este o literă simplă totuși , nu poate fi prea greu sa fac un șablon ca s-o vopsesc direct.
Oricum ar fi , "Ringa" necesită destule modificări, este un NF Mk.II atipic , cu o schemă de vopsire aparte ( celelalte aparate din escadrila 784 erau "îmbrăcate" în schema oficială EDSG/Dark Slate Grey/Sky S ) , Dark Green / Medium Sea Grey , coafa elicei roșie cu moț galben , locașul "dinghy"-ului vopsit într-o culoare deschisă (probabil galben) și cu o ramă roșie , etc.
To be continued...

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 05 May 2014 - 07:33 PM

#13 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 05 May 2014 - 08:15 PM

O fotografie cu Ringa putin mai clara, sursa E-bay :
Imagine atasata: 1.jpg

Si un profil. Sursa Warpaint nr. 41.
Imagine atasata: Ringa.jpg

#14 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 05 May 2014 - 09:17 PM

Mulțumesc mult , AdiP , este aceiași fotografie, dar binișor mai clară ! :hi: Īn poza ta e clară vopsirea īn doar două culori ( Dark Green și Medium Sea Green ) precum și panoul dinghy-ului . Profilul nu este tocmai corect, nu evidențiază ultimul aspect deloc. Mă intrigă dunga aia albă dinspre coadă, chiar sub inscripția BP791...Vopsea , țeavă ?? Interesant avion...

#15 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior

Postat 05 May 2014 - 09:28 PM

N-as zice ca e o teava, pentru ca in acea zona este plasat altceva.
Imagine atasata: 2.jpg

#16 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 06 May 2014 - 07:32 AM

Am facut ceva cercetari . "Chestia" aia se pare ca este un cablu/odgon de asigurare a barcutei de salvare ( dinghy ). Este o serie buna de planuri / desene / fotografii pe MikroMir , de acolo m-am inspirat si pentru interior.
Multumesc de ajutor ! :drinks:
Sorin

#17 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior

Postat 06 May 2014 - 09:16 AM

Era cablul cu care (din exterior) se putea comanda scoaterea/evacuarea barcutei din compartiment.
Un fel de parachute cord daca vrei.

#18 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 06 May 2014 - 11:33 AM

Aha , clar acum . Mersi !

#19 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 13 May 2014 - 05:25 PM

Am avansat...înainte , sper :-) Interiorul este aproape gata.
Partea dreaptă :
Imagine atasata: IMG_0307.JPG
Imagine atasata: IMG_0308.JPG
Și partea stîngă :
Imagine atasata: IMG_0316.JPG
Imagine atasata: IMG_0315m.jpg
Fotografiile astea mă omoară...Dar sînt și ele bune la ceva : după ce le-am postat , am văzut că sînt destule imperfecțiuni , buleli, etc. , pe care m-am străduit să le remediez : cîte o scamă mică pe ici - pe colo , o pată mică de vopsea pe compas , una pe podea , la apărătoarea de piele a manșei , niște retușuri la postul navigatorului - dreapta , etc. JUR că nu le-am văzut cu ochiul liber, și nici măcar la lupa sub care ( deja...) sînt nevoit să lucrez aproape permanent . Încerc să ma consolez cu microscopia detaliilor la această scară , ca să nu-mi aduc aminte de vîrstă :whistle:
Aaa , și-am mai adăugat și-un stingător de incendiu la navigator , pe stînga , încă nu era uscat cînd am făcut pozele . Și scaunul navigatorului , nici el nu era gata la momentul "ședinței foto" .
Acușica plasez și filtrele în fantele pe care le-am tăiat în acest scop , și închid fuselajul.
To be continued...

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 13 May 2014 - 05:28 PM

#20 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 14 May 2014 - 08:43 AM

Merge bine.
Mai bine ia-ti o lupa d-aia care se pune pe cap.
Ai lentile de diferite puteri si crede-ma, zici ca s-a facut primavara cand o pui la ochi.
Eu sunt leat 69 si deja o folosesc de 4 ani.

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

20 useri citesc topicul
0 membri, 20 vizitatori, 0 utilizatori anonimi