Forum Machete,Modelism,Hobby: Messerschmitt Bf109F-2 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Messerschmitt Bf109F-2 1:48, Hasegawa kit and some other stuff

#1 Useril este offline   eddie 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 21-February 11

Postat 29 April 2014 - 11:52 PM

Pana ma voi lamuri eu cum e cu lana "fermecata", m-am hotarat asupra urmatorului proiect. Lipsa de experienta nu-mi permite sa fac o evaluare a kit-ului, probabil ca multi dintre voi il cunoasteti mult mai bine. Ce imi doresc eu, este sa construiesc un model cat de bine voi putea la nivelul actual de cunostinte in domeniu. Pentru ridicarea acestuia, a nivelului desigur, am nevoie de experienta si cunostintele voastre.

Multumesc anticipat!

Ca si inmatriculare, coala de decaluri permite 6 scheme, din care doar pentru doua sunt oferite instructiuni: Welner Molders, iulie '41 si toamna aceluiasi an, ambele de pe frontul de est. Nu din comoditate, informatii pentru schemele de vopsire am vazut ca se gasesc, voi alege una din cele doua inmatriculari ale avioanelor pilotate de "Vati" Molders, probabil cea de a doua. Am citit biografia si ascensiunea lui ca pilot mi s-a parut interesanta.

Pana la urmatoarea "intalnire", la buna vedere! :hi:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Bf102F-2.jpg

Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 30 April 2014 - 01:41 PM

#2 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 30 April 2014 - 12:16 AM

Eheheiiii , bunatati , bunatati .... o sa iasa frumos de tot .
Spor sa ai .

#3 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 30 April 2014 - 01:41 AM

Sper... sa nu le fi achizitionat degeaba :pardon:

Multumesc!

#4 Useril este offline   pruteanucristian 

• Membru deplin
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 24-February 14

Postat 30 April 2014 - 07:31 AM

Mamaa, a venit iepurasul la tine? Foarte frumos ce se vede acolo. Nu te grabi si o sa iasa excelent, sunt sigur.

#5 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 30 April 2014 - 08:30 AM

Foarte misto! :punk:

Cu un Messerschmitt n-ai cum sa gresesti niciodata, ca si alegere a subiectului.
Avionul asta e atat de misto, incat poti sa-l faci oricum, ca tot misto este. Chiar daca cineva i-ar monta aripile in locul ampenajelor si rotile pe cupola, tot misto ar iesi...:crazy:

Vad ca te-ai inarmat strasnic. Foarte bine, va fi cu atat mai interesant.
Eu iti tin pumnii si voi urmari topicul cu interes.

Kit-ul de la Hasegawa este in general unul bun. Pana la aparitia F-ului de la Zvezda, nu prea avea rival pe piata.
F2-ul de la Hase nu-l am...detin insa un G2 si un G10, amandoua Hase...cu care F2-ul tau impartaseste multe elemente in comun.
O problema des pomenita prin tot felul de review-uri este aceea ca in special la F-ul de la Hase, coafa elicei este gresita ca si forma generala.
Cred insa ca se poate trai cu asta...n-am stat sa compar personal cu planurile, dar totusi n-au facut-o patrata...tot pe-acolo este...
In caz ca tii foarte mult la acuratete, exista aftermarket, din cate stiu.

Inmatricularea aleasa e si ea super-cool. Vati Molders a fost intr-adevar un tip absolut special.

Mult succes si baga mare!

#6 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 30 April 2014 - 11:23 AM

@pruteanucristian Se poate spune si asa. PE-urile de la Eduard au venit mai repede de cat ma asteptam. Multumesc Csaba!

@BMF Exact ce spuneam, voi stiti mult mai multe despre kit, si nu numai. Chiar ca e un avion reusit. In legatura cu coafa, sa vedem. Poate reusesc sa fac rost de planuri, sa vad cat de mare este diferenta, si daca este reparabila au ba. In principiu, vorba ta, doar nu-i patrata :pardon:

Multumesc pentru incurajari. Spor nu stiu cat voi avea, nu vreau sa ma grabesc si cu timpul stau destul de prost. Dar sper sa iasa un model reusit.

:hi:

#7 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 01 May 2014 - 10:40 PM

Si daca tot este 1 Mai, sa sarbatorim prin munca. Am fost prins cam toata ziua, dar putin, spre seara, m-am aplecat si asupra subiectului modelistic ales.

Ceva sfaturi pentru abordarea etapei? Am mai lucrat un singur interior de rasina si nu i-am aplicat grund de nici un fel. M-am gandit ca daca nu sufera manipulari ulterioare, iar vopseaua a prins, n-o fi musai. Credeti ca este imperios necesar?

Intre timp am achizitionat Mr Metal Primer, avand in vedere ca acest model v-a avea o multime de fotodecupaje.

In final, o poza cu "aplicatorul" de super glue, pentru care a trebuit sa-mi mituiesc domnita. Manerul este refolosit, imi folosea pe post de pin vice pana mi-am achizitionat unul "da firma".

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCN6553.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6554.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6555.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6556.jpg

#8 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 02 May 2014 - 08:10 AM

Salut,

Eu inca n-am absolut nicio experienta cu rasini, dar totusi am sa-mi spun parerea, bazata strict pe logica si pe ce-am vazut la altii:
- rasinile trebuiesc spalate inainte de vopsire cu ceva apa calduta cu detergent (eventual lichid, de vase), pentru a elimina petele de grasimi care pot afecta negativ vopsirea;
- in cazul rasinilor, este foarte recomandata aplicarea unui grund inainte de vopsire. Grundul (aplicat in strat subtire, fara excese) va uniformiza suprafetele, va imbunatati aderenta vopselei si va scoate in evidenta detaliile.

Deci, ca o concluzie, eu i-as da un strat de primer. Cu prima ocazie cand voi incepe sa folosesc si eu rasini, cu siguranta voi folosi grund. Mr. Surfacer e foarte bun...dar mai sunt si altele din care se poate alege.

Mr. Metal Primer am si eu si am folosit. Cu rezultate mixte. Uneori nu am avut impresia unor imbunatatiri semnificative - de exemplu cand am facut batiul motor la Bearcat-ul la care lucrez acum.
Alteori insa, de exemplu la diversele sarme si circuite hidraululice pe care le-am vopsit inainte de montarea in pozitie (tot la Bearcat), Mr. Metal Primer s-a comportat foarte bine - asta insemnand ca vopseaua a rezistat unor solicitari mecanice (chiar daca minime) pana cand piesele in cauza au fost amplasate pe pozitie.

Spor sa ai,

#9 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 02 May 2014 - 08:42 AM

S-a notat! Mr. Surfacer posed, deci nimic nu ma impiedica sa fac treaba buna. Am citit ca intr-o dilutie corespunzatoare merge suflat, asa ca nu cred ca o sa-mi acopere detaliile fine. Ma voi ocupa de problema cum ajung acasa de la birou.
Multumesc,

#10 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 02 May 2014 - 09:34 AM

Daca cumva Surfacer-ul (1200-1500) face panze de paianjen,gazeaza sau sufla mai greu , mai dilueaza-l.

#11 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 02 May 2014 - 09:58 AM

Vezi postareabusila, la 02 May 2014 - 09:34 AM, a spus:

Daca cumva Surfacer-ul (1200-1500) face panze de paianjen,gazeaza sau sufla mai greu , mai dilueaza-l.

Multumesc! Voi face ceva teste pana merge. Sa nu stric cocpitul lui Vati :pardon:

#12 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 10 May 2014 - 03:04 PM

Cocpitul este gata. Sunt cam scurte zilele astea de doar 24 de ore... :sorry:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCN6557.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6560.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6561.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6563.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6565.jpg
  • Imagine atasata: DSCN6566.jpg

#13 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 10 May 2014 - 03:08 PM

Frumos pana acum ..

#14 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12659
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 10 May 2014 - 08:49 PM

O observatie, din ce stiu eu, cutiile aparatelor electrice erau negre.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 10 May 2014 - 08:49 PM

#15 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 10 May 2014 - 10:03 PM

Multumesc pentru observatie, Z! In principiu m-am inspirat dupa aceasta poza. Dupa cutia de switch-uri de sub bord, este un F-2B, dar e singura pentru care am gasit scris clar ca este pentru un F. Intradevar este neagra cutia unde sunt acceleratia si pasul elicei (daca zic bine). Voi corecta. Pentru altele, ma poti ajuta sa le identific?

De asemenea, daca are cineva poze cu detalii din baile trenurilor de aterizare, in special al rotii din spate, mi-ar fi de mare ajutor.

Multumesc inca odata!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: mono_f_cockpit.jpg

#16 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 May 2014 - 12:52 PM

Salut.

Problema vopsirii la interior a diverselor piese este destul de complexa.
O problema ar fi lipsa documentatiei.
O alta ar fi si ca exista posibilitatea ca pe parcursul vietii avionului sa se monteze alte piese...de la alte avioane, cu grade de uzura diferite, etc.
O alta este ca exista posibilitatea sa fi fost unele diferente intre diversele loturi de fabricatie, chiar de la bun inceput. Bf 109 era subcontractat la mai multi producatori, fapt ce a a dus la diferente (chiar daca subtile) intre seriile de acelasi tip, fabricate insa de diversi producatori.

Ideal ar fi, deci, sa ai referinte despre cum arata cockpit-ul F-ului lui Vati Molders. Si daca ai avea asa ceva, ar trebui sa stii daca apartin avionului pe care il reprezinti, pt ca tipii mai exotici ca Vati Molders aveau uneori mai multe aparate in acelsi timp :crazy:

Evident, nimeni nu are asa ceva.

Nu pot deci sa-ti spun cum erau vopsite diversele subansamble din cocpit-ul F-ului lui Molders, pot in schimb sa-ti spun cum as face eu.
Eu as merge dupa pozele de referinta de care dispun si pe ce stiu in legatura cu subiectul.

Am observat ca tu si Z discutati de chestiuni diferite: BigZ ti-a spus de panoul electric (peretele din drapta, sub conducta galbena cu partea transparenta), tu zici ceva de ansamblul pas-gaz...care era in partea stanga.
Ti-am atasat 2 poze cu aceleasi piese, apartinand unui G2. Din cate stiu, sunt in conditie originala si apartin G2-ului capturat de britanici in Africa si care a zburat fara lucrari majore de restaurare pana in 1996 (parca), atunci cand a fost pus pe burta pe un camp. A fost apoi restaurat complet, ca la carte insa.
Pozele ne arata aceste piese (panoul electric si consola pas-gaz) inainte de restaurare. Sunt RLM 66. Eu pe varianta asta as merge...intre F2 si G2 nu au intervenit modificari in ceea ce priiveste culoarea de interior...ea a ramas RLM 66 pana la sfarsitul productiei in 45'.

Toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: G2 fusepanel.jpg
  • Imagine atasata: G2throttle.jpg

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 12 May 2014 - 01:17 PM

#17 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 May 2014 - 01:12 PM

Vezi postareaeddie, la 10 May 2014 - 10:03 PM, a spus:

De asemenea, daca are cineva poze cu detalii din baile trenurilor de aterizare, in special al rotii din spate, mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc inca odata!

Vezi si niste poze cu baile trenului de aterizare. De la un F4. N-am gasit acum de F2, dar din cate stiu erau identice (roti, jambe, etc).
Ai grija ca la F2-urile timpurii e o intreaga poveste cu forma capului baii trenului de aterizare.
La unele forma era "patrata" (cam ca la 109E) iar la majoritatea rotunda (ca la pozele din atasament).

Spor sa ai,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: F4tailwheel.jpg
  • Imagine atasata: Horst Carganico 109F4 WNr10132_well1.jpg
  • Imagine atasata: Horst Carganico 109F4 WNr10132_well2.jpg
  • Imagine atasata: Horst Carganico109F4 WNr.10132_well3.jpg

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 12 May 2014 - 01:18 PM

#18 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 12 May 2014 - 02:20 PM

Frumos topic, Eddie, am sa-l urmaresc cu placere, sper sa mai invat cate ceva.
Mult succes!
Nicu

#19 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 12 May 2014 - 07:27 PM

Multumesc pentru poze si pentru clarificarea problemei cu interiorul. Daca au existat si albastre, asa o las.

Pentru baia din coada, kit-ul nu ofera nimic, si nu as vrea sa-l las asa de chior. Am si eu poza aceea, mai am si o schita, sper sa ma descurc onorabil.

Multumesc, Nicule! Si eu sper sa acumulez cat mai multe cunostinte pentru a construi un model cat mai reusit.

Aceasta postare a fost editata de eddie: 12 May 2014 - 07:32 PM

#20 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12659
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 13 May 2014 - 08:45 AM

RocknRolla, s-ar putea sa ai si tu deptate, cit o fi el neamtul de neamt.
Imagine atasata: 109.jpg

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi