Structuri
#1
Postat 08 March 2014 - 06:52 PM
Dar, mai intai ... o Licenta Modelistica - prima foto atasata. Chiar daca textul se refera la modelismul feroviar - cale ferata ingusta, Licenta se poate aplica in orice domeniu
modelistic, atunci cand vrei sa scapi de ... rosii stricate, oua clocite sau alte obiecte contondente de aceeasi factura.
Si acum, la subiect.
Am zis structuri, si nu constructii, case, depozite sau alte alea. Adica o denumire generica pentru ceea ce va urma.
Structurile au fost folosite, la inceput, pentru ambientarea dioramelor feroviare, acordandu-li-se o atentie ... secundara.
De ceva vreme, multi au schimbat ... macazul, folosind calea ferata pentru ... ambientarea unor diorame in care atentia principala este acordata structurilor de tot felul.
Asa se face ca multi au depasit stadiul de modelist, realizand adevarate opere de arta. Chiar daca unele dintre lucrari pot parea un pic cam nerealiste din cauza unui
amestec de tehnici folosite pentru invechire, prea multe si prea accentuate pentru un ochi format pe alte subiecte.
Si, chiar daca nu voi folosi niciun fel de cale ferata, am considerat ca aici ar fi locul potrivit topicului.
Asa ca, mi-am luat "inima-n dinti" si am zis sa incerc si eu cate ceva.
M-am oprit, deocamdata, la scara 1/16. Din motive de dimensiuni.
Si am zis sa incep cu niste zidarie. Am mai facut asa ceva, cu foarte multi ani in urma, ceva mai empiric si cu rezultate mai modeste.
Dupa ce am executat cateva caramizi din plastic, le-am facut matrita. Dupa care am inceput sa torn ... sa torn ... de zor.
Am folosit un amestec de ipsos ordinar cu nisip fin - cum se poate vedea in foto. Amestecul a fost colorat in masa, in principal cu oxid de fier.
In cele cateva foto se poate vedea rezultatul a catorva zile de lucru, doua elemente incepute care se afla cam pe la jumatate.
Scena finala se vrea a fi intrarea intr-un garaj. Dar, pana acolo, mai este ceva drum ...
#3
Postat 12 March 2014 - 02:58 PM
caramizile la bucata arata foarte bine si vor fi deasupra oricarui demers modelistic fata de un zid "gata facut" adica turnat unitar.
Recunosc faptul ca prima data m-am uitat la poze, dupa care am citit si textul, pentru ca mi-am dat seama ca nu se pot realiza caramizi turnate cu asemenea grad de realism la scara feroviara cea mai intalnita adica 1:87. Si am vazut ca sunt 1:16.
Ca o sugestie, daca nu se vrea completarea cu nimic ce tine de feroviar, se poate posta oriunde, deoarece topicul are valoarea sa inclusiv in alte capitole care fac referire la tehnicile modelistice.
Sa vedem ce va mai urma in zona de lucru.
#5
Postat 12 March 2014 - 07:29 PM
Cale ferata ... Pai n-am zis mai devreme? Textul era destul de explicit. Dar daca nu, si suntem habotnici ... am sa rog un moderator plin de amabilitate sa-l mute acolo unde o vedea cu ochii.
Mentionez ca nu este flame sau orice altceva, este doar o concluzie.
Sablon ... Probabil ca te gandeai la matrita ...
Caramizile le poti face foarte usor. Faci vreo 10-15-20, sau cate vrei, caramizi din plastic la dimensiunea dorita, dupa care executi o matrita. Sau mai multe, functie de cat de multe caramizi vrei sa ai.
In matrite torni amestecul, maglavaisul pe care-l doresti, de cate ori vrei, pana ai cantitatea necesara pentru ce ti-ai propus.
#8
Postat 13 March 2014 - 06:44 PM
Revin asupra shinelor, absolut indispensbile, mai ales cand este vorba de 1/87.
Am atasat niste foto ale unei mici diorame - este 1/87, prezentata si intr-un forum TOTAL DEDICAT FEROVIAR. Cel care a facut-o, precum si altii aflati
in aceeasi situatie, n-au fost trimisi sa-si caute un alt loc pentru prezentare. Probabil ca cei care activeaza in acele forumuri au alte conceptii ...
Poate ca ar fi bine sa ne concentram pe ceea ce facem, cum facem, daca iese ceva ... cat de cat, sa ne uitam si in alte ograzi, macar asa de inspiratie,
dupa care sa o luam de la capat. Discutiile de dragul discutiilor sunt total inutile si neproductive.
Da, m-am uitat sa vad si eu cam ce realizari gasim in capitolul FEROVIAR. M-am uitat ................
#9
Postat 28 March 2014 - 12:42 PM
Fiind nevoie si de asa ceva, am facut cateva incercari pentru a obtine o placa de beton.
Aici doar 2 dintre probe, ceva mai bune.
#10
Postat 13 April 2014 - 03:45 PM
Si chiar ma gandeam daca nu ar fi fost mai simplu sa iau niste plastice, sa le lipesc si sa le vopsesc. Terminam si mai repede - probabil, si nici n-as fi avut atatea
probleme de rezolvat, solutii de gasit si testat sau alte maruntisuri de tot felul. Probabil ca da, ar fi fost mai simplu dar si satisfactiile ar fi fost pe masura. Cel putin
pentru mine.
Asa ca ...
Am continuat sa torn "zillion of bricks" - cum zicea cineva, sa schimb un pic subiectul si sa incep testari pentru mortar.
Dupa mai multe incercari neconcludente - pentru care am si fost amendat un pic privind lipsa texturii materialului, am ales o alta metoda, ceva mai apropiata de
realitate dar si mai laborioasa.
Cateva foto cu rezultatele, deocamdata, intermediare. Adica, mult mai este pana departe.
Placa de beton este recuperata de la elementele care n-au iesit ca lumea si o voi folosi pentru textura, accidental obtinuta, ceva mai interesanta.
Elementele de zidarie vor fi amplasate pe aceasta placa, ansamblul formand o scara de intrare.
#12
Postat 15 April 2014 - 08:06 PM
#13
Postat 19 April 2014 - 11:06 AM
#14
Postat 22 April 2014 - 11:16 AM
Referitor la rosturi - teoria spune ca rostul ar trebui sa aiba cam 12 mm, adica vreo 0,75 mm la scara 1/16. Sau, mai simplu, aproximativ 1/5 din grosimea unei caramizi. Aproximativ ...
Pe net se gasesc sute de foto cu diverse texturi de zidarie, unde se pot vedea rosturi de tot felul. Realitatea bate deci teoria precum si ideile preconcepute.
Tot moca, am sa-ti spun ca tehnologia standard este sa se intinda mortarul pe caramizi. Ca in realitate se intampla altfel - pe aceste meleaguri, asta-i alta mancare de peste,
fara nicio legatura cu ceea ce facem sau stim noi ... hehehehehehe ...
Modelistic vorbind, se pot folosi doua metode pentru a face rosturile - folosind distantiere cu grosimea necesara sau punand direct "mortarul". A 2-a poate parea mai simpla, dar
nu da rezultate bune privind alinierea caramizilor.
Despre miscarea dibace, tot moca - rosturile pot fi tratate in mai multe feluri, rasul mortarului la fata zidului nu este singura. Sau este singura stiuta pe aici ...
Despre caramizi - cand, la primele turnari, am obtinut tot felul de "gauri si gaurele", nu prea am fost multumit. Lucrurile s-au mai remediat pe parcurs. Totusi, nu ma intereseaza zidaria
nou-nouta ... Asa ca nu prea m-a mai interesat cum ies. Plus ca, dupa ce am recuperat caramizi din piesele mai vechi, am vazut ca au capatat o textura foarte interesanta, cu rupturi, exfolieri
de material, rupturi si alte alea, care le-au facut mai ... interesante. Mai texturate.
Deocamdata inca mai caut si fac probe. Asa cum imi spunea cineva, este cea mai buna cale de a obtine rezultatele pe care le vrei.
Si acum, despre comentarii.
Interesandu-ma o scara si un subiect care pe acilea sunt aproape netratate de nimeni ... m-am dus la unii care se ocupa din greu cu asa ceva pentru idei, sfaturi, comentarii. Unii dintre ei chiar cu experienta
in zidaria reala.
Acolo am vazut si aflat cum sta treaba cu caramizile, cu mortarul si cu altele. Ce a fost bine, a fost bine, ce nu ... a fost modificat si rasmodificat.
Eu, chiar daca-mi plac si alte subiecte, incerc sa aplic legea chibitului la poker, stiind foarte clar ca nu ma pot pricepe la toate alea, chiar daca sunt locuitor ale acestor ,meleaguri.
PS - ma gandeam sa scriu tot textul cu litera mica si doar, din cand in cand, cate un punct acolo, de prasila. Ar fi fost mai bine? Habar n-am. Moca, in mod sigur.
#16
Postat 24 April 2014 - 12:59 PM
Informatiile aduse de MechanicalSteam sunt extrem de utile, chiar daca, pe alocuri, nu bat cu teoria din doctoratele in constructii!
Gratarul arata de milioane!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 24 April 2014 - 01:00 PM
#17
Postat 24 April 2014 - 06:58 PM
Ca unul care a cohetat si el cu tema, chiar daca la alta scara, pana sa vorbesc cu zidari de meserie, pana sa masor rosturi, cu sau fara rost, pana sa vad cum se intercaleza caramizile pe randuri, am facut prostia sa ies pe balcon si sa ma uit la cladirea de vis-a-vis de bucataria mea, cladire ridicata inainte de cel de-al doilea W.W.... doi?!
Am facut chiar acum cateva poze care pot demonstra ca uneori regulile sunt facute ... ca sa fie. Valabil atunci, valabil si acum.
Un cos de fum rezemat de calcanul constructiei despre care scriam:
Randuri de caramizi de caramizi:
Rosturi de rosturi si o caramida de caramida:
Si un sistem de ghrinzi de la mama lor:
In '89, la Salonul de la C.C.A. era o ruina de casa langa care se afla un T72 ambele la scara 1:15 (daca nu ma insel si nu cred ca ma insel ). Acea ruina i-a impresionat pe multi dintre cei care au vazut-o , inclusiv pe raposatul Eugen si nu ma feresc sa sun ca si pe mine. Autorul ruinei respective este cel care a initiat acest topic.
Tot el este si cel care a gandit matrita cofrag in care am turnat eu primele caramizi 1:35 in '90
In galeria mea de imagini din acest forum inca exista imaginile pentru ca articolul s-a dus de mult la vale.
Si cateva detalii din mica diorama:
Din nefericire pentru mine, lucrarea mea nu se ridica nici pe departe la nivelul aratat aici de Alexandru MechanicalSteam, dar poate se gandesc si altii ca: daca vrei, se poate.
Bafta!