Forum Machete,Modelism,Hobby: Grumann F8F-1 Bearcat - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Grumann F8F-1 Bearcat Hobbyboss 1/48

#81 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 14 May 2014 - 09:18 AM

Dupa vreo 10 zile in care n-am reusit sa mai pun mana pe plastic, i-am dat in sfarsit un strat de Mr.White for primary.
Nu l-am mai folosit demult...e un fel de primer de culoare alba care are un finish destul de glossy.
Inainte de el am dat cu flat black pe ramele cupolei, pentru culoarea de interior.

Dupa ce voi rezolva unele mici imperfectiuni, voi mai da un strat subtire de primer d-asta alb....care sper sa ma ajute cu vopseaua aia gloss yellow care tre' sa urmeze peste.

Am o intrebare mica, daca poate cineva sa-mi dea un sfat: avand in vedere primerul de culoare alba precum si vopseaua MM gloss yellow (cu celebra problema a puterii de acoperire slabe) care va veni peste, oare sa mai fac pre-shading, sau sa renunt la el?
Daca da, ce culoare ar fi recomandata pt pre-shading, astfel incat sa nu devina foarte greu de acoperit de catre MM gloss yellow?

Multumesc si numai bine,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 141.jpg
  • Imagine atasata: 142.jpg
  • Imagine atasata: 143.jpg
  • Imagine atasata: 144.jpg
  • Imagine atasata: 145.jpg

#82 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 14 May 2014 - 09:34 AM

:good:

#83 Useril este offline   eddie 

• Membru senior
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 21-February 11

Postat 14 May 2014 - 05:28 PM

Salutare si aici, in topicul tau!
In primul rand vreau sa-ti spun ca tare mult imi place ce faci tu acolo! In cel de-al doilea, sfaturi nu-mi permit sa dau, doar o parere. Cred ca depinde de cat de "murdar" vrei sa-l faci. Daca-l murdaresti mai intens, cred ca ar merge un preshading cu o nuanta de maro, nu foarte inchis, zic, in functie de efectul pe care doresti sa-l obtii. Linii destul de subtiri, insa. Daca-l faci mai curatel, cum apare in poza postata de tine pe prima pagina a topicului, cred ca e suficient un wash... negru, sau maro, nu stiu cum ar da mai bine la scara.
Spor! :hi:

#84 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 22 May 2014 - 08:25 AM

Salutare.
Revin cu mici progrese dupa o lunga perioada de inactivitate.

Eddie, multumesc mult pentru sfat. Orice parere este bine-venita, mai ales atunci cand este in mod explicit ceruta :shifty: .
Mie-mi plac putin mai murdare (:whistle: ), asa ca nu ma lasa inima sa nu incerc un pre-shading.
Cred ca ce spui tu acolo cu nuanta mai deschisa de maro este foarte logic, asa ca am procedat in consecinta.

Deci, dupa prima mana de primer am observat unele mici imperfectiuni...asa ca am mai dat cu smirghel...am refacut niturile alea de pe panourile de pe bot (nu-mi placea cum se vedeau), apoi am mai dat un strat de primer.

Am cautat apoi o nuanta potrivita pentru un pre-shading care cel putin teoretic, sa nu imi creeze mari dificultati cand va trebui acoperit cu infamul MM yellow gloss.
Dupa o scurta cautare in cutia cu vopseluri, fericitul castigator s-a dovedit a fi MM Flat Tan (1567).
Foarte multumit de descoperirea mea, l-am turnat in aerograf si am incercat repede un pre-shading. Fara sa incerc pe nimic altceva inainte. Pana sa ma prind eu cum sa reglez presiunea si miscarea deja aproape ca vopsisem tot avionul in flat tan. :pardon:
Sunt departe de a scoate un preshading multumitor, drept, subtire, precis si elegant, asa cum vad la Mr.32 de exemplu.
Nu-i nimic, mai exersam...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 146.jpg
  • Imagine atasata: 147.jpg
  • Imagine atasata: 148.jpg
  • Imagine atasata: 149.jpg

#85 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 22 May 2014 - 09:08 AM

Nu trebuie sa iti faci complexe legat de preshading. Este corect si mai gros, si mai subtire. Oricum aplici vopsea peste (chiar daca este galben) si poate mai faci si putin postshading. Eu sper ca preshadingul tau sa se vada cit de cit.

Spor in continuare!

#86 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 22 May 2014 - 11:52 AM

Vezi postareaEl_Presidente, la 22 May 2014 - 09:08 AM, a spus:

Nu trebuie sa iti faci complexe legat de preshading. Este corect si mai gros, si mai subtire. Oricum aplici vopsea peste (chiar daca este galben) si poate mai faci si putin postshading. Eu sper ca preshadingul tau sa se vada cit de cit.

Spor in continuare!

Sa traiasca Dom' Presedinte!:friends:

Multumesc pt incurajari Tibi.

Am facut o proba si am vopsit capota motorului (preshadingul a fost identic cu cel de pe celula, dar nu i-am mai facut poza inainte).
Cam asa a iesit.
Vopsit gazat, la presiune mica, in mai multe straturi succesive. Puterea de acoperire a lui MM Yellow gloss este intr-adevar cea mai mica pe care am intalnit-o eu pana acum.
Poza e facuta fara blitz cu destul de putina lumina...chiar si asa, in realitate preshadingul este o idee mai vizibil decat se vede acum in poza.
Asa vreau sa-l fac si pe restul avionului...suficient de discret cat sa nu "tipe" de sub vopsea, dar suficient de puternic cat sa poata fi totusi vazut.

Sper sa-mi iasa. Diseara planuiesc sa dau prima mana de vopsea pe avion...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 150.jpg

#87 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 22 May 2014 - 12:28 PM

Cum zice si Prezidente, nu-ti fa probleme cum ai depus stratul de vopsea pentru umbrire. Eu am folosit chiar si pensula si a iesit foarte bine!
Pina aici e foarte bine, da-i bice!

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 22 May 2014 - 12:29 PM

#88 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 22 May 2014 - 12:59 PM

Fix la ceva de genul asta ma gandeam! Imi place cum a iesit. Iar cu preshading-ul... al tau e lux fata de ce-am facut eu la P38 (prima mea tentativa de preshading). Dar vorba lui Z, se acopera :crazy:

Aceasta postare a fost editata de eddie: 22 May 2014 - 01:02 PM

#89 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 23 May 2014 - 08:59 AM

Asa deci,

Dupa o prima sesiune de vopsitorie, arata cam cum se vede in poze.

Zilele astea sper sa gasesc timp sa mai dau un strat subtirel.
Mai trebuie insistat pe niste panouri si ma gandesc sa mai reduc putin vizibilitatea preshadingului...in special pe planuri.
Pozele sunt facute fara blitz, cu exceptia ultimei.

Toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 151.jpg
  • Imagine atasata: 152.jpg
  • Imagine atasata: 153.jpg
  • Imagine atasata: 154.jpg

#90 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1777
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 23 May 2014 - 04:37 PM

Salut , Vasile !
Da , se vede cam tare preshading-ul , in special pe planuri și profundoare , dar ai fost foarte inspirat cu nuanța lui , acest "tan" și-a făcut datoria , nu este chiar deranjant . Într-adevăr , păcătoasă vopseaua asta galbenă , translucidă aproape . Eu cred că aș fi făcut altfel : după preshading ( pe care l-ai făcut foarte bine , nu trebuie deloc să fie tras cu rigla ! ) , aș fi dat o mînă de alb , sau de gri foarte deschis , ca bază pentru galbenul ăsta transparent . Împușcam astfel doi iepuri : o bază pentru galben , și o oarece diminuare a preshading-ului . My two cents...
Oricum însă , arată bine , keep going ! :drinks:
Spor !

#91 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 04 June 2014 - 09:10 AM

Vezi postareadakian67, la 23 May 2014 - 04:37 PM, a spus:

Salut , Vasile !

Noroc, Grigore! :drinks:

Glumesc dakian...ne mai amuzam si noi nitel, ce mama naibii.

In alta ordine de idei, cu timp liber din ce in ce mai putin la dispozitie, am mai facut urmatoarele:

- am mai bagat inca un strat de MM gloss yellow, ca sa mai diminuez pre-shadingul. Parca iar mi se pare ca l-am diminuat cam mult... :angry:

- am vopsit cu flat black (de fapt un Vallejo air NATO black) zona imediat adiacenta esapamentelor si zona de incastrare a aripilor. Putinele poze color cu Beetlebomb atesta faptul ca zona esapamentelor era vopsita negru (avionul se murdarea foarte repede, dupa un show era negru pana la coada de la gazele de esapament) iar zona de pe aripi, pe lateralele cockpit-ului, era de asemenea data cu o vopsea neagra. Aceasta "walking zone" avea o forma specifica, pe care am incercat sa o respect cat de mult posibil;

- am vopsit cu MM Aluminuim Plate (enamel, metallic) bordurile de atac ale planurilor si stabilizatoarelor orizontale. O parte din pozele color cu Beetlebomb de asemenea atesta prezenta acestor zone "bare aluminium", insa numai in zonele unde am evidentiat si eu, nu si pe bordul de atac al derivei. Am vazut discutii pe diverse forumuri legate de culoarea si pozitia acestor zone aluminium/bare metal...unii zic ca nu era aluminium ci gold...altii zic ca era vopsit si bordul de atac al derivei...insa in pozele color cu beetlebomb nici vorba de gold (nici n-ar fi avut sens, avionul fiind galben) sau bordul de atac al derivei.
Am mascat si para-mascat...de acum inainte nu voi mai folosi servetel pt asa ceva, pt ca poate lasa urme pe vopsea. Mi-a lasat si mie, dar le-am eliminat dupa slefuire usoara cu un smac special de la Gunze.

Cam asa arata cum. Va urma un strat de future, uscat bine, apoi decaluri. Sper sa mearga treaba.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 155.jpg
  • Imagine atasata: 156.jpg
  • Imagine atasata: 157.jpg
  • Imagine atasata: 158.jpg
  • Imagine atasata: 159.jpg

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 04 June 2014 - 09:18 AM

#92 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 04 June 2014 - 09:14 AM

...si inca 2 poze fara blitz si cu un ISO mai mare.

Am o intrebare mica pt cunoscatori. Cu ce inlatur vopseaua (Gunze si MM, ambele emailuri) de pe niste piese pe care as vrea sa le revopsesc?
Merge sa folosesc vreun diluant (eventual Gunze) care sa nu atace plasticul?

Multumesc si toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 160.jpg
  • Imagine atasata: 161.jpg

#93 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 04 June 2014 - 09:35 AM

Da, diluantul gunze merge foarte bine si rapid! Eu curat multe chesti asa si nu am avut probleme.
Macheta arata foarte bine! Spor in continuare!

#94 Useril este offline   eddie 

• Membru senior

Postat 04 June 2014 - 09:46 AM

In ultimele doua poze se observa mai bine preshading-ul, inca rezista. Cu un postshading dupa future, care va accentua efectul, cred ca este exact cat ii trebuie. Imi place din ce in ce mai mult avionul asta :pardon:

Spor! :hi:

#95 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 06 June 2014 - 08:22 AM

Multumesc baieti.

Dupa un strat de future, aseara am instalat decalurile principale.
N-am avut timp de stencils-uri, sper in weekend sa le rezolv si p-astea.

Cam asa arata. Fata de mizeriile de decaluri de la P47 academy (nu mai stiu exact daca v-a m spus cat de rahat au fost decalurile academy), astea de la Hobbyboss au fost de-a dreptul superbe. Nu se vede prin ele culoarea de dedesupt...sunt suficient de elastice...usor de manevrat/pozitionat...s-au asezat fooooarte frumos in liniile de panouri, nu am folosit nicio zeama pentru pozitionarea lor - doar apa chiora!
Alta viata.

DAR...pentru ca evident, trebuie sa existe si un "dar"...incep sa cred ca aseara am comis o eroare. Am pozitionat decalurile exact cum zice Hobbyboss in instructiunile de montaj/vopsire. Si evident, este foarte posibil ca Hobbyboss sa fi gresit. :aggressive:
Azi dimineata, uitandu-ma pe niste poze cu Beetlebomb din '48-'49, am avut senzatia aia tipica de genul "something is rotten in the state of Denmark...".

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 162.jpg
  • Imagine atasata: 163.jpg
  • Imagine atasata: 164.jpg
  • Imagine atasata: 165.jpg
  • Imagine atasata: 166.jpg

#96 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 06 June 2014 - 09:55 AM

Asa deci.

Ziceam ca ceva pute cu instructiunile de pozitionare a decalurilor de la hobbyboss.
Sa va arat si de ce...am atasat 2 poze color cu Beetlebomb. Din pacate, am sesizat diferentele abia dupa ce am instalat decalurile :angry:

Diferentele se pot vedea prin comparatia dintre aceste 2 poze cu pozele de la postul imediat anterior, unde se vede pozitionarea decalurilor, exact cum o recomanda hobbyboss.
In principiu, toate decalurile astea mari sunt eronate, asa cum le dau cei de la hobbyboss (niste manelisti si astia, m-am lamurit :bad: ).
Decalul numarului "zero" de pe deriva este mai mic decat era marcajul respectiv in realitate.
Decalulrile "U.S.Navy" de pe lateralele fuselajului (identice in dimensiuni cu decalurile pentru planuri) sunt supradimensionate fata de marcajul similar de pe avionul original.
In aceste 2 cazuri, diferentele sunt vizibile la o examinare atenta, insa se poate trece peste aceste erori cu relativa usurinta (adica eu as putea trai cu ele fara probleme).

Problema mare este cu marcajele "U.S.Navy" de pe planuri. Iar problema asta mare este compusa de fapt din mai multe probleme mari.
Una ar fi ca din pozele cu originalul constat ca marcajele USN de pe planuri erau mai mari in dimensiuni decat aceleasi marcaje de pe lateralele fuselajului. Hobbybos da decaluri identice pentru aceste marcaje (tradare! sabotaj! incompetenta! sa fie arestati!).
A doua mare problema cu decalurile de planuri ar fi ca hobbybos ofera instructiuni de pozitionare complet eronate. Ei spun (minciuni, numai minciuni!!!) ca un decal USN se pune pe extradosul stang, foarte aproape de capu'-la-plan, iar un altul se depune frumos si elegant pe intradosul planului drept, tot foarte aproape de cap (capul lui, al planului, that is).
Cam cum se puneau stelele la inmatricularile normale americanesti.
Arata frumos, nu zic nu, dar pozele cu originalul spun ca nu e bine.

Din aceste ultime 2 poze atasate, se vede clar (zic eu) ca pe extradosul planurilor NU exista niciun marcaj USN, iar pe intrados marcajele USN (de dimensiuni clar mai mari decat decalurile) erau amplasate si in stanga, si in dreapta, in pozitii diferite fara de instructiunile hobbyboss (ce looseri) - adica mai spre mijlocul planurilor, nu asa spre extremitatea exterioara.

Chestia asta, pe langa faptul ca ma enerveaza cumplit (atat prostia celor de la hobbyboss, cat si ca m-am prins abia dupa ce am pus decalurile :bang:), imi ridica cel putin 2 probleme (sfaturi si recomandari, va rog):

1- pentru ca nu am aplicat zemuri, merita oare sa incerc sa repozitionez decalul de pe intradosul drept mai spre interior, iar cel de pe extradosul stang sa incerc sa-l ridic pe o bucatica de scoala de decal si apoi sa-l transfer pe intradosul stang? Ma gandesc ca daca le dau zdrvan cu apa calduta poate se ridica si permit repozitionarea-transferul...dar nu am incercat niciodata asa ceva si nu stiu cat de riscant este...

2 - avand in vedere ca marcajele de pe planuri sunt oricum sub-dimensionate, are oare rost sa risc sa incerc sa le pozitionez corect (adica ele ar urma sa fie bine amplasate, dar totusi prea mici...deci tot incorecte)?

Multumesc si numai bine,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 167.jpg
  • Imagine atasata: 168.jpg

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 06 June 2014 - 09:59 AM

#97 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 06 June 2014 - 12:27 PM

Decalurile Italeri merg repozitionate cu apa din belsug chiar si dupa 1 luna de la asezare (daca n us-a aplicat lac peste ele).
Nu am incercat pana acum la unele asa mari, pacat de firma ca isi da cu... stangu'n'dreptu', ca sa fiu mai elegant :angry:

#98 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 06 June 2014 - 04:25 PM

Faci macheta pentru un concurs? Nu iti mai bate capul cu decalurile. Mai ales ca le-ai pus deja! Lasa asa si treci mai departe!

#99 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 10 June 2014 - 08:59 AM

Vezi postareaAdyAero, la 06 June 2014 - 12:27 PM, a spus:

Decalurile Italeri merg repozitionate cu apa din belsug chiar si dupa 1 luna de la asezare (daca n us-a aplicat lac peste ele).

Ei bine, cele de la hobbyboss nu merg.
Am bagat avionul cu totul (de fapt, numai aripa stanga) la murat in apa, si nici gand macar sa para ca decalul da semne de dezlipire sau desprindere.
Multumesc oricum pentru sfat, AdyAero. Macar am incercat.

Deci, anunt cu durere in suflet si regrete eterne ca operatiunea de corectie a problemei pozitionarii gresite a decalurilor a esuat lamentabil.
Spre disperarea mea. Sunt foarte suparat :cray:
Odata pe greseala mea de a pozitiona decalurile dupa instructiuni (inca nu-mi vine sa cred ca mi-a dat prin cap sa deschid calculatorul si sa ma uit pe poze abia a doua zi!!!:shok: ), apoi pe prostia si pe durerea in c#r a celor de la hobbyboss, care in secolul 21 isi permit sa arunce pe piata kituri ale caror instructiuni de vopsire/inmatriculare sunt o bataie de joc.
Eu unul, n-am mai vazut asa ceva pana acum, si am o gramada foarte mare de cutii de machete.
Asta este. Macar stiu de-acum incolo ca acest producator nu va mai reprezenta o optiune de achizitie pentru mine, in ciuda faptului ca au subiecte care ma intereseaza.
Insa nu am timp de pierdut cu asa ceva.

Ma trec tot felul de ganduri negre si nu stiu daca voi mai finaliza aceasta macheta. Sunt multumit de cum a iesit pana acum, insa faptul ca stiu ca decalurile sunt dispuse complet gresit ma va face sa n-o mai vad niciodata cu aceeasi ochi, chiar daca o voi termina.
Este posibil sa o pun pe hold si sa incep altceva pana imi mai trec nervii.
Voi vedea.

Toate cele bune,

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 10 June 2014 - 09:00 AM

#100 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 10 June 2014 - 10:22 AM

Daca chiar te tot superi atita, iti dau un sfat. Incearca sa iti procuri alte decaluri. Pe astea le poti lua relativ usor de pe model. Aplici banda de mascat Tamiya peste si tragi frumos decalul de pe model. Aplici noile decaluri si treci mai departe!

Arata acest topic

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

18 useri citesc topicul