Salutare fratilor.
N-am prea mai avut spor in ultima perioada.
Am reusit doar de-am pus decalurile cele noi de la Draw Decal.
A iesit multumitor. Se putea si mai bine, dar n-am stiut eu cum sa iau aceste decaluri, care-s altfel decat cele "stock" cu care abia incep sa ma obisnuiesc si cu alea.
Deci, in primul rand, decalurile sunt foarte ok dpdv corectitudine/adevar istoric. Au dimensiunea care trebuie, culoarea care trebuie, iar instructiunile spun exact unde trebuie asezate ca sa fie super-ok. Niciunul dintre aceste mici amanunte nu reprezentau vreo calitate a decalurilor originale (de rahat

) Hobbyboss.
Deci nota 10 Draw Decal pt un produs bine facut.
DAR...caci exista si un "dar"...decalurile astea ale celor de la Draw Decal sunt cumva altfel decat cele cu care suntem noi obisnuiti de producatorii de kit-uri. Sunt cumva printate cu o cerneala speciala...putin mai texturata. Chiar si acum, un privitor atent ar putea vedea aceasta textura a vopselei , chiar si dupa montarea pe macheta. De asemenea, ele sunt foarte rigide si nu vor deloc sa se conformeze pe formele avionului, mai ales daca acestea sunt mai complexe (ceea ce n-a fost cazul la mine).
Chiar si asa insa, pe formele astea plane, decalurile s-au lasat extrem de greu convinse sa se muleze perfect pe suprafete - si nu este o problema a suportului pe care e pus decalul (din contra, filmul in sine mi s-a parut excesiv de subtire si predispus la indoituri si mototoliri foarte greu de corectat), ci mai degraba a vopselurilor din componenta marcajelor. Acestea sunt foarte rigide si deloc cooperante. Chiar si producatorul avertizeaza asupra acestui aspect si recomanda folosirea caldurii extreme (apa fiarta) pt o buna aderenta.
Ceea ce am si facut. Pt aplicarea fiecarui decal in parte am incalzit apa pana aproape de punctul de fierbere, apoi am pus decalul (taiat exact pe dimensiune) in apa fierbinte si apoi l-am transferat pe model. Apoi, am incercat sa obtin o conformare cat mai buna a decalului la suprafata prin folosirea unor comprese cu apa fierbinte...
Oricum, cam asta a iesit. Sunt vreo 2 locuri unde marginea suportului decalului (filmul transparent) s-a indoit la transfer (e al dracu de subtire) si n-am mai putut s-o indrept perfect, oricat m-am straduit. Nu se prea vede, insa.
Apoi am dat si un nou strat de future, ca sa sigilez decalurile.
Acu, ar trebui sa urmeze ceva wash de linii de panouri si nitica murdareala.
Avand in vedere culoarea modelului (atat de gaaaaalben

), aveti vreo sugestie sau recomandare pt culoarea wash-ului de linii de panouri?
Eu ma gandeam la o combinatie de uleiuri negru + alb (deci gri) poate amestecat cu niscai burnt sienna...
Multumesc si toate cel bune.