Dom'le asta cu descoperitul de sine e chestie serioasa sa stii.
Unii scot banu' gros pentru chestia asta - se duc prin Tibet, prin Peru pe la samani, stau singuri prin jungla si mananca gandaci - doar-doar si-or descoperi un nou aspect al sinelui.
Asa tu ai scapat super-elegant.
Pac-pac, google - ia uite ce focke-wulf misto - aoleo stai ca-i al meu! Foarte tare!
Plus ca poti s-o iei ca o calatorie in timp...cum ar veni ti-ai trimis un mesaj din trecut, ca sa faci ceva in viitor. Eh?:)
Una peste alta, foarte bine ca te-ai reapucat.
Acum, referitor la problema cu priza de aer a lui V32.
N-am acum documentatia la mine si nu pot sa ma verific cu ce am eu, dar inclin sa cred ca priza de aer de pe bot exista, din urmatoarele motive:
- eu nu prea stiu de cazuri de motoare in linie, la nivelul anilor 40'-trecute, care sa nu fie dotate cu compresor, fie el si unul simplu cu o singura treapta. Ori daca exista un compresor clasic, el trebuia sa aiba o priza de aer undeva. Nu gasesc nicio logica pentru care ar fi condamnat un design nou-nout sa gafaie la peste 3.000 m, fara macar sa-l doteze cu un compesor simplu, care sa-i restabileasca macar odata puterea. Mai ales ca nici nu ar fi trebuit sa faca vreun efort sa proiecteze un nou compresor...aveau asa ceva in functiune inca de la DB601...
- tot pe logica de mai sus, V32 era un prototip de Hohenjager. Pai cum prototip de hohenjager, cu motor fara compresor?
- singura varianta in care avionul n-ar fi avut o priza de vizibila pt compresor acolo pe bot, era in situatia in care ar fi montat un compresor legat de o turbina antrenata de gazele de esapament. Turbocompresor, adica. De altfel, cred ca la asta se refera mentiunea lui Dietmar "ohne Abgasturbine". Faptul ca se foloseste expresia "gasturbine" ma face sa cred ca se refera ca avionul nu era dotat cu turbina antrenata de gazele de evacuare (P-47 style), ci cu un compresor normal. Ori, daca avea compesor normal, obligatoriu el trebuia sa aiba o prize de aer undeva. Poate a fost un prototip (sau daca n-a fost, a existat ca si intentie) cu compresor normal - deci cu priza de aer pt compresor in stanga botului, ca la 109G, si un alt prototip cu compresor mai smecher cu turbina de gaze - care ar fi putut sa nu mai aiba priza aia pe bot (cu toate ca daca imi aduc bine aminte, la Kanguruh care avea turbina cu gaze, tot avea o dita-mai prize de aer, pe care o mutasera sub burta, gen p-51:));
- tot legat de ideea cu turbina de gaz, in notita tehnica atasata de tine zice ca V32 era dotat cu motorul DB603S-1. Nu stiu exact ce inseamna subtipul S-1, insa stiu ca DB603S era varianta conceputa special pentru compresor cu turbina de gaze (turbocharger)....deci poate S-1 insemna vreun sub-tip al aceste specii de 603, care putea fi totusi adaptata unui compresor normal (supercharger). E doar o speculatie insa, in afara de faptul ca 603S fusese conceput pt turina cu gaze, nu stiu nimic sigur;
- pe de alta parte, la V32 stim sigur ca nu avea turbina de gaze instalata. Asta pt ca, din cate stiu eu, nemtii nu reusisera ca "ingroape" tzevaraia specifica sistemului de turbine cu gaz in fuselaj. Ma refer la tevile prin care gazele de esapament erau preluate din motor si conduse catre turbina pe care trebuiau s-o antreneze, pentru ca aceasta sa intoarca aerul prin alte tzevi si sa-l indese cu japca in motor. Relevante in acest sens sunt cazurile cunoscute de experimente germane cu compresoare antrebate pe baza de turbine cu gaz - atat BV155 cat si FW190 Kanguruh - care pe langa faptul ca aveau tevile alea clar vizibile pe exterior (de la esapamente pana undeva in fuselajul posterior, unde era amplasata turbina), aveau si prize de aer mai mari, sub burta.
V32 sigur nu are asemenea aranjamente - nu se vede nicio teava d-asta montata pe el. Nici tevile nu cred ca le-au ingropat in fuselaj, ca ar fi rezultat ceva gen P47 Thunderbolt, gras cat un bombardier mediu (turbinele pe gaze era mari si nu incapeau decat in fuselaj, marindu-i considerabil sectiunea). Plus ca inpoze vedem clar ca V32 are esapamente normale...deci gazele de esapament nu erau recuperate, ci doar evacuate afara...deci nu avea turbina pe gaz!:)
Deci daca V32 nu avea turbina cu gaze, insemna ca avea compresor normal (supercharger) - deci musai ii trebuia priza de aer in zona botului!
- nu in ultimul rand, desi nu e nici pe departe o regula universal valabila, si eu as inclina sa-i dau crezare neamtului, fata de cei de la RV.
Eu cred insa ca cel mai probabil, GH+KV avea priza aia de aer in stil 109K pe bot, lateral-stanga. Repet insa, rationamentul de mai sus este doar pe baza de memorie, n-am acum acces la documentatia mea, sa vad daca e sustinut si de probe mai directe.
Asa ca nu stiu in ce masura te-am ajutat, dar spor la treaba, urmaresc cu interes.
Toate cele bune,
Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 13 January 2017 - 03:11 PM