Acum lucrez la un camion Bedford QL britanic (primul vehicul de pana acum) si usor usor mi-a venit o idee, poate un proiect.
Bunicul meu a fost sofer in WW2. Acum nu mai traieste desi si imi pare rau ca nu l-am tras mai mult de limba cand aveam ocazia(dar ce stiam eu atunci): stiu ca tragea tunuri de artilerie grea, a ajuns pana in muntii Tatra(urmarea frontul cum inainta in Cehoslovacia),
Avea un camion Skoda (?? Hercule ??? ) cu volan pe deapta. Amanunt interesant. Zicea ca era construit asa ca sa deruteze lunetistii, care ar fi ochit in soferul in stanga. Nu stiu daca era asa, insa in mod sigur a derutat doi dezertori care se dadeau soldati sovietici si care, sub acoperirea unui filtru, au incercat sa jefuiasca camionul. Cand au incercat sa atace soferul(pe bunicul) prin stanga, au nimerit in mainile unui capitan(pasager) care ii astepta cu pistolul in mana. Capitanul, care se intorcea pe front, se pare ca era uns cu toate alifiile, facuse tot razboiul, inclusiv in est si ar fi banuit ca cei doi sunt suspecti. L-a sfatuit pe bunicul sa incetineasca dar sa nu opreasca de tot, sa fie pregatit sa fuga. Au fost luati prin surprindere, se asteptau sa gaseasca acolo un sofer incurcat de volan, neinarmat. A urmat o scurta lupta, Unul dintre cei doi ar fi fost impuscat uosr, sau doar speriat iar al doilea a fost tarat pe drum, cu capul pe geam, prins in bratele capitanului pentru cateva sute de metri("da-i bataie Sandule, astia vor sa ne jefuiasca!"). Nu se stie ce s-a intamplat dupa ce i-a dat drumul, nu s-au oprit. Bine nu i-a fost atacatorului, i-ar fi dat drumul abia cand nu a mai avut prea multe de comentat... Sper ca nu v-am plictisit. Este una dintre povestile cu care am ramas si mi se pare destul de interesanta.
In fine... ce vreau sa fac este sa realizez o macheta a acelui camion sau o diorama. Dar nu prea stiu ce sa caut. Pe net nu am gasit mare lucru despre Skoda "Hercule" (oare imi amintesc bine numele?). Caut infiormatii despre unitati romanesti care au folosit astfel de camioane, poze, nume de unitati, ce tunuri trageau, orice e binevenit.
Cand eram mic, in vizita la Muzeul Militar, tatal meu mi-a arata un camion care,zice el, era identic cu cel a lui bunicul. Nu am mai fost de mult la acest muzeu si nici nu mi-e prea usor sa ajung. Camionul pe care mi-l amintesc nu era foarte mare, avea o in spate o structura speciala, din lemn cu geamuri(semana cu o mica coliba :D ) care era un soi de atelier, nu era folosit la transport. Si intr-adevar, avea volanul pe dreapta. Stie cineva la ce ma refer si are niste poze?
Aceasta postare a fost editata de Stefan_M: 17 December 2013 - 05:38 PM