Ce optiuni de modelare am?
#1
Postat 15 November 2013 - 10:23 AM
Sint nou aici, bine v-am gasit.
Am devenit interesat de ceva timp de mecanismele mecanice si vreau sa incep sa le studiez si construiesc. Ma bate gindul sa incep facind un esapament de ceas cu pendula. Problema e cum materializez piesele modelate intr-un program CAD si ce material sa folosesc? Mi-am explorat optiunile:
- lemn
- cu o masina CNC -> nu am asa ceva, preturi mari.
- imprimat pe hirtie + traforaj -> migalos, mult timp, probabil nepotrivit pentru un proces trial and error cum probabil va fi.
- carton
- imprimat pe hirtie, decupat cu foarfeca/bisturiul -> migalos, material nu foarte potrivit (desi am vazut pe net esapamente din hirtie si carton)
- plastic
- printer 3D -> pare optiunea cea mai potrivita, dar pret destul de mare.
Ce alte optiuni mai am? Aici m-ar ajuta experienta voastra.
Multumesc
#3
Postat 15 November 2013 - 02:43 PM
Incerc sa reformulez: vreau sa fac niste piese pentru un mecanism, roti dintate, de exemplu. Dupa ce le proiectez intr-un program CAD, vreau sa le "materializez" cumva: sa le printez/torn/strunjesc etc. Intrebarea era, care sint optiunile mele pentru asta, in ceea ce priveste tehnologia si materialul?
#4
Postat 15 November 2013 - 02:56 PM
Esapamentul unui ceas e ceea ce se vede in imaginea de mai jos :
Alte detalii, aici :
http://www.temporis....osar-eapamentul
In functie de scara aleasa pentru constructie, se poate folosi incepand cu banalul stiren si pana la elemente metalice, taiate sau traforate dupa un tipar scos pe hartie.
Pentru a fi functional, se pot folosi orice materiale aflate la indemana si care se pot prelucra relativ usor (pila, smirghel, etc) cotele fiind obtinute tot prin folosirea tiparelor de hartie.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 15 November 2013 - 02:59 PM
#6
Postat 15 November 2013 - 08:30 PM
fnm, la 15 November 2013 - 02:43 PM, a spus:
Nu stiu daca ai experienta in orologerie.
Concret: vrei sa faci niste piese oarecare, sau vrei sa reconditionezi un mecanism functional?
Daca ai nevoie sa fabrici niste piese functionale,pt.un mecanism real, atunci materialul indicat nu poate fi decat metalul( otel,in mod anume,dar poate fi si bronz).
Metoda de productie (dupa proiectarea CAD) , cred ca cel mai bine ar fi o unealta cnc.
Calculele matematice ( ca vorbim despre o roata dintata sau despre un esapament cu ancora-roata Anker) trebuie sa fie cat mai exacte.Daca ai foarte multa rabdare,metoda prelucrarii manuale,poate fi o solutie.
Personal,detin in colectie o pendula lucrata manual,datata 30 octombrie 1931 si semnata de un orologier din Sibiu, care mai are capacitatea de a tine ora,la un nivel rezonabil.
Calculele precise raman,totusi,hotaratoare.
Sau poate n-am inteles eu bine.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 15 November 2013 - 08:38 PM
#7
Postat 15 November 2013 - 11:14 PM
Spuneam ca am cunostinta de urmatoarele optiuni: 1. lemnul, folosind CNC sau traforajul, 2. hirtia/cartonul si 3. plasticul, folosind un printer 3D. Voiam sa aflu si sugestiile voastre.
#8
Postat 18 November 2013 - 11:09 AM
Probabil termenul vine din franceza unde echape inseamna intr-adevar a scapa si a fost transeferat si la motoare unde gazele arse "scapa" pe o teava.
#9
Postat 18 November 2013 - 11:28 AM
wurger, la 18 November 2013 - 11:09 AM, a spus:
Intr-adevar, termenul vine din franceza, si a fost imprumutat in limba romana ca atare: esapament.
In orologerie (cei pasionati de ceasuri pot confirma) termenul se utilizeaza in aceasta forma.
"Esapamentul" unui mecanism de ceas, tocmai asta face : energia inmagazinata in arcul spiralat (arcul motor al ceasului) este impiedicata a fi eliberata dintr-o data si este transferata mecanismului ce misca acele indicatoare, "portionat" in fractii echivalente unei secunde.Acest lucru este valabil doar in cazul ceasurilor mecanice; in cel al ceasurilor "quartz" energia electrica a bateriei este "reglata" de catre un cristal de quartz care sub impulsul curentului electric "vibreaza" (in fapt se deformeaza) cu o frecventa stabila.Se cheama efect piezoelectric. Cu cat puritatea cristalului este mai mare(aproape de 100%),respectiv forma sub care este prelucrat din fabricatie este mai aproape de ideal,cu atat vibratia este mai stabila, deci ceasul este mai precis.Un ceas mecanic nu va putea face fata preciziei unui ceas quartz,intr-o perioada de timp mai lunga(5-7 zile, sa zicem), niciodata.
Cel mai bine pus la punct "esapament" a fost produs de catre maestrii de la Omega (un esapament coaxial) care mai apoi a devenit un standard in domeniu.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 18 November 2013 - 11:36 AM
#10
Postat 20 November 2013 - 10:50 AM
am vazut linkul si m-am dumirit.
Parerea mea este ca in scopul pe care cred ca il ai, cea mai buna solutie o reprezinta confectionarea pieselor pe o masinarie CNC.
Datorita modului in care arata unele piese dupa printarea 3D, nu cred ca in acest caz ar fi metoda ideala de prelucrare.
#11
Postat 20 November 2013 - 11:33 AM
Ca echipament CNC vei avea nevoie de cel putin doua masini, un strung pentru piesele de revolutie si o freza pentru orice suprafata plana. In lipsa de piese rotunde (diametre/gauri/etc), se poate folosi doar o freza. Sau un centru de prelucrari - de unde iese orice forma, orice directie (rezultatul fiind similar imprimarii 3D).
Daca nu ai vreo posibilitate, gen masini de la locul de munca, nu o vad ca o solutie simpla sau ieftina. Cea mai la indemana alternativa la CNC fiind imprimanta 3D si inlocuind metalul cu plasticul. Lucrez in domeniu si mi-ar placea sa pot sa-mi fac niste piese pe strung dar programul de lucru e destul de inacesibil, din pacate.
Daca ce vrei sa faci va fii ceva artizanal, pentru expunere, unicat (fara productie mare), poti sa il proiectezi in CAD, sa-l simulezi (CATIA daca nu ma insel poate oferi optiunea asta) si daca stii ca ai un mecanism perfect functional, poti sa-l imprimi sau sa-l scoti pe hartie si sa-l traforezi. Din ce am vazut pe net, un efect frumos il au cele prelucrate din lemn.
Doi la mana, alta e satisfactia cand piesele functionale au fost prelucrate de mainile tale...dar repet asta e parerea unui impatimit al scratchbuild-ului :)
Bafta si spor !
#12
Postat 20 November 2013 - 07:34 PM
GGG, la 20 November 2013 - 11:33 AM, a spus:
Cam la concluzia asta am ajuns si eu: sa proiectez mecanismele in Sketchup, unde pot sa le simulez (sketchyphysics) si, poate, in timpul asta vor aparea si imprimantele 3D ieftine (vezi http://www.peachyprinter.com, de ex).
Multumesc pentru raspunsuri.