Longinus, la 13 November 2013 - 09:57 AM, a spus:
M-am lamurit. E tot pe Valea Rinului.
Deci la vara...Germany redivivus.
Servus Longinus.
Daca vii cu masina dinspre RO, via Passau vei lua autostrada spre Mannheim prin Heilbronn. Nurnberg e in drum si e si acolo un muzeu tehnic. Mai sarac, dar se mai gaseste cate ceva interesant. Pe langa gara la cateva minute e si un muzeu DB al cailor ferate plus muzeu al comunicatiilor sus la etaje. Sa vezi acolo masina chinezeasca de scris cu 2.100 caractere (ma rog, au mai fugit cateva sute) si o singura tasta
![:crazy:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/crazy.gif)
.
Muzeul Sinsheim e chiar la autostrada si e cel mai accesibil - il reperezi imediat din masina dupa pasarile supersonice - Concorde si “Konkordski“. O colectie bogata de Bugatti si Maybach. E si o epava explodata din interior de Panther, vizavi de un T34 - e de efect. Exista in zona blindatelor la etaj si o portiune cu machete de blindate si avioane, vizibil facute demult. E si la Speyer intr-o cladire separata situata dupa submarinul diesel modern.
Speyer e la 25 km sud de Mannheim/Ludwigshafen. Un drum fara peripeti. Eu am ratat domul din Speyer. Hockenheim e si el la autostrada.
Unde e Buran sunt pe etajele din stanga acestuia chestii din programele spatiale americane si sovietice. E pilduitor sa le compari.
Speyer si Sinsheim isi schimba periodic intre ele exponatele mai “mobile“ pe tematici. Merita o documentare dinainte pe site-urile acestor muzee.
Multe din exponate nu sunt de fapt ale muzeelor ci ale unor privati - cazul masinilor. Dar le tin acolo in muzee sa fie admirate, unii au probleme sa-le tina acasa.
E bine sa fii de dimineata in aceste muzee sa vezi in tihna. Pe mine m-a tradat la Speyer si sapuniera foto si telefonul ... daca am venit acolo dupa Craciun.