Dimensiuni insemne pentru aeronave romanesti
Postat 27 October 2013 - 05:01 PM
Deschid acest topic pentru informarea corecta a iubitorilor de zburatoare cu privire la dimensiunile insemnelor aflate pe aeronavele ROMANESTI (mai vechi sau mai noi).
Incep cu cateva diametre ale cocardelor aflate pe aeronavele militare:
- IAR-330 Puma - 700 mm (valabil pentru toate variantele);
- An-26/26/30 - 850 mm;
- C-130 - 610 mm;
- C-27J - 700 mm.
Numerele de bord pentru Pume (mai putin varianta Navy, pentru care nu am informatii) au o inaltime a corpului cifrelor de 400 mm.
Oricine are informatii similare despre alte aeronave e invitat sa le posteze aici!
PS: Multumiri lui Romi pentru ajutorul dat!
Incep cu cateva diametre ale cocardelor aflate pe aeronavele militare:
- IAR-330 Puma - 700 mm (valabil pentru toate variantele);
- An-26/26/30 - 850 mm;
- C-130 - 610 mm;
- C-27J - 700 mm.
Numerele de bord pentru Pume (mai putin varianta Navy, pentru care nu am informatii) au o inaltime a corpului cifrelor de 400 mm.
Oricine are informatii similare despre alte aeronave e invitat sa le posteze aici!
PS: Multumiri lui Romi pentru ajutorul dat!
Postat 29 October 2013 - 08:41 AM
Interes exista cu siguranta.
Eu unul incerc in zadar sa-mi imaginez ce-au avut in vedere cand au facut imparteala aia cu 200, 420, 700 mm!? Ma refer la faptul ca pe mine nu m-a dus mintea sa imaginez de unul singur niste proportii clare si, de fiecare data cand am vopsit cocarde pe o macheta [da, mi s-a mai intamplat...], a trebuit sa recurg la - vorba alora a caror cea mai mare inventie e biscuitul - Mk. One Eyeball.
Poate cineva cu o minte mai structurata sa explice de ce intre primul cerc si al doilea e o diferenta de 220 iar intre al doilea si al treilea sunt 280? E in spatele cifrelor ratiune [ma rog, aici concret pe exemplul Puma] sau asa a rezultat tot dupa o aproximare cu ochiul a ce ar arata cel mai bine proportionat?
E, poftim interes!
P.S.: ca sa nu aveti impresia ca inventez subiecte, avem mai jos o cocarda in care diametrele succesive ale cercurilor sunt de felul 100, 200, 300 unitati, adica un raport clar 1-2-3. Cum sta treaba asta in realitate? Exista vreun astfel de raport universal valabil pentru cocardele din Fortele Aeriene proprii si personale, indiferent de dimensiunile cocardei?
Eu unul incerc in zadar sa-mi imaginez ce-au avut in vedere cand au facut imparteala aia cu 200, 420, 700 mm!? Ma refer la faptul ca pe mine nu m-a dus mintea sa imaginez de unul singur niste proportii clare si, de fiecare data cand am vopsit cocarde pe o macheta [da, mi s-a mai intamplat...], a trebuit sa recurg la - vorba alora a caror cea mai mare inventie e biscuitul - Mk. One Eyeball.
Poate cineva cu o minte mai structurata sa explice de ce intre primul cerc si al doilea e o diferenta de 220 iar intre al doilea si al treilea sunt 280? E in spatele cifrelor ratiune [ma rog, aici concret pe exemplul Puma] sau asa a rezultat tot dupa o aproximare cu ochiul a ce ar arata cel mai bine proportionat?
E, poftim interes!
P.S.: ca sa nu aveti impresia ca inventez subiecte, avem mai jos o cocarda in care diametrele succesive ale cercurilor sunt de felul 100, 200, 300 unitati, adica un raport clar 1-2-3. Cum sta treaba asta in realitate? Exista vreun astfel de raport universal valabil pentru cocardele din Fortele Aeriene proprii si personale, indiferent de dimensiunile cocardei?
Aceasta postare a fost editata de niki: 29 October 2013 - 08:55 AM
Postat 29 October 2013 - 05:41 PM
Un raport matematic intre cocarde frumos si logic gen 1, 1/2, 1/3, nu neaparat este frumos din perspectiva ochiului. Acea cocarda cu 100, 200, 300 imi pare a avea albastru prea mare cu toate ca a fost folosita si ea. Cea mai folosita si cea mai echilibrata ca proportii a fost cea cu albastru 1/2R, galben 5/4R si rosu 2R. R-raza cocardei. Oricum sunt mai putine variatii decat la crucea lui Mihai.
Postat 13 November 2013 - 10:41 AM
Pentru Lancer/MiG-29 si IAR-99 n-are nimeni dimens cocardelor? E pt. un posibil decal ;)
De asemeni caut poze cu stencilurile de pe Lancer si eventual alte avioane romanesti.
De asemeni poate are cineva codurile RAL ale culorilor care compun cocarda romaneasca.
Multumesc
De asemeni caut poze cu stencilurile de pe Lancer si eventual alte avioane romanesti.
De asemeni poate are cineva codurile RAL ale culorilor care compun cocarda romaneasca.
Multumesc
Aceasta postare a fost editata de MiG: 13 November 2013 - 10:42 AM