Un update bazat pe experienta personala:
Pe 11 noiembrie am comandat un pachet cu carti din SUA. La carti din afara UE nu se platesc taxe vamale indiferent de valoare, ci doar TVA 9% daca valoarea cartilor din pachet trece de 10 euro.
Pachetul nu a ajuns nici pana astazi...
Precizez ca vanzatorul este o organizatie non-profit din State, care primeste/cumpara ieftin (probabil sub un dolar bucata) carti second hand de la biblioteci americane, in stare buna si chiar f. buna (in general, carte academica dar si literatura de tot felul) pe care le vinde apoi la preturi mici pe net (nu mai jos de 4 USD bucata, din cat am vazut), iar banii sunt folositi la proiecte de alfabetizare/educatie copii in tari sarace africane si asiatice. Ce e mai interesant este ca transportul e gratis si in SUA si in strainatate, inclusiv Europa de Est, insa fara tracking number.
Eu am comandat pana in noiembrie 8 pachete, in total vreo 150 de carti (sociologie, politologie, conflitc interetnic, nationalism, istorie politica in Balcani etc.), de care am nevoie la doctorat. Toate au ajuns cu bine, in cca 10 zile lucratoare. Acum, americanii se jura ca pachetul a plecat de la ei ca toate celelalte, in timp ce la Bucuresti posta jura ca nu a ajuns nimic. Nu e vorba de bani (10 carti, 57 dolari total, transport 0) ci de faptul ca nu stiu daca le mai gasesc pe undeva, iar la vanzatori de pe amazon fie costa mult transportul, fie nu expediaza carti second hand in RO.
Mi-e teama ca o explicatie credibila pentru intarzierea/pierderea pachetului ar fi aceasta reforma din Romania. Practic, din octombrie (mai precis, de la pachetul nr. 6) nu am mai ridicat coletul de la Oficiul 66, cel cu vama, din Drumul Taberei (sunt bucurestean, locuiesc in sectorul 6, Militari), deoarece acesta s-a desfiintat, ci de la oficiul 16, de domiciliu (Piata Veteranilor). Primeam aviz marcat cu "Sac M" (mi s-a spus ca in seamna "sac mare"), mergeam la oficiul de domiciliu, scoteau cutia cu carti (etichetata ca atare de expeditor) din sac, pastrau sacul si primeam cutia, semnam de primire si la revedere, pa. Nici macar nu s-a mai pus problema de platit acel TVA de 9%, care insemna 3-4 dolari la vamesii dela Oficiul 66 si care era calculat pe baza etichetei de pe cutie, lipita de expeditor.
Acum, astept de peste o luna calendaristica si nimic, sun toata ziua la posta, aia ma cunosc ca pe un cal breaz, iar americanii ma incurajeaza pe mail cu chestii de genul "nu va pierdeti speranta, in tari ca Peru si Georgia am avut pachete care au ajuns dupa patru luni"... . Nici nu pot sa dau vina pe romani, ca n-am dovezi clare ca ai nostri l-au pierdut/ratacit. Sper doar ca pachetul, daca s-a blocat pe vreun raft romanesc, sa fie returnat americanilor intr-un tarziu (eventual, cu o stupizenie de motivatie gen "adresant necunoscut") iar americanii sa fie indeajuns de draguti sa mi-l mai trimita o data...
Cam asta e situatia, sper sa nu fiu off-topic si promit sa va tin la curent cu rezultatul povestii mele, ca doar din greseli (mai ales dintr-ale altora) invata omul...
Aceasta postare a fost editata de Cyborg: 19 December 2013 - 05:47 PM