AlexSasu a spus:
Daca toracele e ingust si clavicula normala da impresia ca umerii sunt lati, daca toracele e lat si claviculele normale, umerii sunt ingusti, daca toracele e normal si clavicula e mai lunga/scurta se schimba si raportul dintre umeri si corp
Este pentru prima oara cand aud de raportul asta asa ca am sa presupun urmatoarele :
1. Ori sunt am gol de informatie la punctul asta
2. Ori te-ai gandit la altceva cand ai scris textul de mai sus
3. Ori ai interpretat gresit povestea legata de latimea umerilor
Nu-s expert in anatomie, sunt doar ceea ce se cheama incepator, dar din datele care le am pana acum......
Din punctul meu de vedere exista o legatura intre lungimea claviculei si cutia toracica. Fara sa luam in calcul faptul ca pe articulatia sternoclaviculara se "prinde" si scapula, daca ar fi sa luam in considerare doar varianta data de tine torace normal/clavicula scurta, eu zic ca ar aparea o problema clara de mecanica acolo (mobilitatea umarului). Cred ca rezultatul ar fi o diformitate.
Clavicula isi modifica lungimea direct proportional cu cutia toracica, tocmai pentru a nu exista astfel de probleme. Mama natura le-a gandit pe toate saraca.
Latimea umerilor se obtine atata printr-un schelet osos generos (daca posesorul este norocos) ori prin "artificii". Poti sa faci urmatorul test.
Poate ai vre-un prieten care este mai subtirel de fire, care nu exceleaza la capitolul masa musculara si nici nu are o structura osoasa puternica. Masoara-i dimensiunile (cutie toracica, latime in umeri) si trimite-l sa traga de fiare, si o sa obervi in timp modificari (in latime). Latimea in umeri poate fi un atribut al unui muschi diafragm care este bine dezvoltat (ridica cutia toracica), al unei pozitii corecte a corpului (unul care are tendinta de a sta cu umerii aplecati, sau 'stransi' nu o sa se incadreze niciodata in categoria oamenilor cu spate lat) a unui deltoid bine lucrat. Din punctul meu de vedere exista doar un singur raport, si anume latimea toracelui este direct proportionala cu lungimea claviculei.
Insa poate sa fi valabil si punctul 1. Asa ca daca ai ceva (lucrari de anatomie citite) sau orice alt dovada credibila care ti-ar putea sustine teoria, posteaza sau trimite-mi si mie pentru ca daca este gresit cum gandesc, trebuie sa-mi revizuiesc cunostintele.