Arheologii au descoperit un numar relativ mic de asemenea falxuri, in principal in zona cetatii Sarmisegetusa, zona Transilvaniei,Banat si Oltenia. Cate exemplare sa fie, oare, expuse prin muzeele de istorie din tara noastra ? La MMN cred ca am vazut unul , poate unul la Muzeul de istorie a Transilvaniei din Cluj. Apropos: poate ne spun fratii nostrii din Alba Iulia, daca la muzeul de istorie de acolo, exista un falx dacic, expus.Nu-mi amintesc sa fi vazut vreunul.
Desigur ca referirea se face la partea de teritoriu ocupat de romani.Tocmai de aici au aparut supozitiile ca aceste arme au fost confiscate pe scara mare de catre acestia(o supozitie cat se poate de rezonabila).
Este, de asemenea, logic sa presupunem inca doua lucruri:
- odata infranta armata dacilor, capturile de arme au fost destul de serioase;
- in acelasi timp, sub ocupatie romana, sunt absolut sigur ca mesterilor daci (cati or mai fi ramas !) nu li s-a mai permis sa produca asa ceva.
Bun. S-ar pune intrebarea: ce s-a intamplat cu armele capturate(intrinsec, vorbim despre falxuri)? Ce au facut romanii cu ele ?
Pai eu as spune, simplu: exact ceea ce se intampla si astazi cu asemenea capturi : se distrug. Cum le-au distrus ? Pai ar fi cam ceea ce noi numim acum reciclare .
Totusi, fierul era un material scump, chiar si pentru romani. De ce sa nu-l refoloseasca ? Sincer nu gasesc alta explicatie la exemplarele (relativ) putine, care s-au gasit in situri.
Despre zona Daciei ramasa neocupata lucrurile stau cam tot asa: putine asemenea arme descoperite in morminte dacice (daco-getice).Oricum in secolele ce au trecut, urma acestor falxuri s-a sters. Daca ar fi sa judecam drept, hai sa vedem cate gladiusuri romane,intregi au fost descoperite ? Si asta daca ar fi sa pastram proportia intre dimensiunile armatelor romane, raspandirea lor( din p.d.v.geografic,aici ma refer la tot teritoriul lumii stapanite vreodata de ei)si mai ales perioada de timp cat aceste armate au existat, comparativ cu dimensiunile, raspindirea si durata de timp cat a existat o armata inchegata a dacilor (tracilor nord dunareni) !! Cred ca ar fi, cel putin la capitolul dimensiuni si raspandire,ca si o comparatie intre armata SUA si cea a ... nu stiu... Belgiei, sa zicem. Si asta peste doua mii de ani !!
P.S. o chestie interesanta: la Gradistea a fost descoperita o ...stampila(amprenta, sau cum sa-i spun!!) aplicata pe un vas funerar pe care sta scris (spun expertii) :
" Oliroc srep sula beced " Se sustine ca in limba daca, asta s-ar traduce " Viteazul cal s-a inaltat la cer " .
Bine. Acum citeste invers propozitia originala !
Dupa moartea lui Decebal ? Ritual funerar in cinstirea fostului rege ? Sub "nasul" romanilor ?
Sau, asa, cu titlu mai mult anecdotic : o despartire in silabe a denumirii cetatii de scaun Sarmisetgetusa ar arata( dupa unele ipoteze) cam asa: Sarmis et getusa (adica " a sarmatilor si a getilor ", dar in latina !).
Speculatie? Se prea poate.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 11 October 2013 - 11:28 PM