Forum Machete,Modelism,Hobby: De pe net, octombrie 2013 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

De pe net, octombrie 2013

#21 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 15 October 2013 - 01:28 PM

N-am discutat nimic de inteligenta nimanui.
Nu port ranchiuna, dar dupa 4 postari vad ca nu-ti pot schimba parerea nici cu un milimetru.
90% din blocajele din traficul din bucuresti (aici am vazut - despre asta vorbesc) se intampla din cauza ca cel care are prioritate undeva nu face rabat si chiar daca mai merge doar un metru dupa aia, nu-l lasa pe ala de pe strada laterala sa intre in coloana....Ca el are prioritate....Si merge un metru cu ea si mai creaza o coloana pe straduta laterala...Ca el are dreptate.
Si daca a zis odata ca are dreptate nu mai poate dup-aia sa se razgandeasca.

Deci consider ca topicul asta e un blocaj rutier Imagine postataImagine postata.
N-am nimic cu tine dar argumentele mele nu functioneaza la tine.

#22 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior
  • Postari: 469
  • Inregistrat: 23-May 11

Postat 15 October 2013 - 01:41 PM

Pai Caline, chestia cu argumentele si cu blocajul este bidirectionala!:dribble:
Acelasi lucru il pot afirma si eu, nu?:rolleyes:
Dupa cum am spus atat eu cat si alexelu, este pur si simplu o chestie de optica. Exact cum este la sculptura cu umbrele. Daca lumina bate dintr-un anumit unghi, este scoasa in relief o anumita zona si este umbrita alta. Ai schimbat unghiul, lucrurile se vad altfel. Dar tu stii mai bine ca mine asta.
De altfel am si afirmat daca nu ma insel, ca asta este o tema de discutie fara cap si fara coada, fiecare avand perceptia lui asupra unui lucru, fiind influentat de anumiti factori.
Ma bucur insa ca am ramas la :drinks: si problema blocajului rutier pe undeva a fost rezolvata (s-o fi largit soseaua si au putut pleca mai multe masini odata? )

#23 Useril este offline   florin44 

• Membru senior
  • Postari: 1542
  • Inregistrat: 27-April 10
  • Interests:Machete 1/48 de avioane, blindate şi alte vehicule militare.
    Machete 1/72 de avioane.

Postat 15 October 2013 - 02:15 PM

Newsletter pe octombrie de la EDUARD:

http://www.eduard.co...fd2b65edf610c4f

#24 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1785
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 16 October 2013 - 06:05 PM

Silviule, discutiile astea au mai fost purtate de multi inaintea noastra. Le-am trait live cand se incerca interzicerea acestui tip de show. Argumente se gasesc de tot felul, exprimate de oameni mai avizati, mai aproape de cultura spaniola decat noi. Asta nu ne opreste sa emitem opinii personale.
Mai aveam o chestie de zis. Ai spus ca animalele de la circ bat din labe pentru papica la ore fixe. Oare nu la fel fac si animalele de companie? Depinde poate de care parte a lesei te afli? Oare nu si dresorii muncesc din greu pentru o bucata de paine?
D-aia discutiile astea principiale sunt uneori interminabile si, poate, neconcludente.
Spor!

#25 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 16 October 2013 - 06:31 PM

Alexelu, perfect de acord cu tot ceea ce spui. Evident ca toti avem pareri personale, dar poate ca am fost inteles gresit (asta mi s-a confirmat deja) si s-a inteles ca eu as incerca sa schimb modul altora de a gandi in privinta acestui aspect. Nici pe departe, eu mi-am spus si am argumentat ceea ce gandesc (asa cum au facut si ceilalti) despre ce se intampla intre un toreador si un taur, fie ca toreadorul este calare sau pe jos. Eu nu m-am referit deloc cu privire la spectacol. Ba gresesc, am adus aminte cand am spus ca spectacolul in sine nu ma intereseaza sub nici un aspect, am privit pur si simplu lucrurile din alta perspectiva, nu cea care implica finalul, adica omorul animalului.
Cat priveste animalele dresate la circ este si aici foarte corect ceea ce spui. Si dresorul ala mananca o paine, si nu putine au fost situatiile in care s-au intamplat accidente nefericite, deci pericol exista si acolo.(desi totusi sunt ceva diferente.......la circ avem animale dresate, intr-o corida avem un animal care nu face parte din aceasta categorie). Insa eu m-am referit strict la partea legata de degradarea unui animal ca si plasare a lui intr-un spectacol. Finalul categoric este altul.....la corida animalul este transat (de cele mai multe ori) la circ, animalele pleaca spre custi, insa degradarea din cate am inteles nu consta nu atat in moartea taurului din cate am inteles, ci in modul cum este el adus spre punctul final, adica ametit, zapacit, fara nici o sansa de supravietuire.
Dar eu nu la finalitate m-am gandit atunci cand am plasat clipul si nici cand am purtat discutia.
Asa cum spui, asta este o discutie fara cap si fara coada, si zau ca-mi pare rau ca am deschis-o.

:drinks:

#26 Useril este offline   Babacu 

• Membru senior
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 20-October 06

Postat 18 October 2013 - 09:35 AM

http://minitracks.fo...ide-t55-hellcat

#27 Useril este offline   Babacu 

• Membru senior
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 20-October 06

Postat 20 October 2013 - 10:55 PM

Chestie de perspectivă

#28 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1372
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 21 October 2013 - 09:20 AM

Taurul ala este ametit si zapacit datorita pierderii de sange. Nu stiu daca ai observat dar din cand in cand, apare cate un picador (sau cum naiba s-or numii) si-i infige cate o sulita in zona greabanului - acolo pe unde trece o artera cu un debit destul de mare de sange. Finalul este de-a dreptul impresionant. Animalul este sleit de puteri datorita hemoragiei si toreadorul infige acea sabie, prin greaban pana in inima. Asa ca da-mi voie sa nu-mi fie mila de toreadorul ala. Orice s-ar spune, este o barbarie. O mare barbarie. Si cand te gandesti ca aia ne dau noua lectii de civilizatie. Si sa stii ca nu sunt de acord nici cu circul. Si animalele de acolo sunt destul de chinuite. Sa stii ca nu exista legatura de iubire intre leu si dresor (decat doar in foarte putine si rare cazuri). De cele mai multe ori este vorba de practici care produc suferinta si de reflexe conditionate de frica de lovitura.

Aceasta postare a fost editata de bogy: 21 October 2013 - 09:23 AM

#29 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 21 October 2013 - 11:38 AM

Bogy, am sa incerc sa ating cam toate punctele "bifate de tine". Nu stiu cat sange ar trebui sa piarda un taur ca sa atinga starea de zapaceala sau ameteala, dar pe langa ceea ce ai spus tu eu as adauga si durerea provocata de sulitele care-i sunt infipte in spate de picadorii care se invart pe langa el. Chiar daca sa zicem ar fi bagate in puncte poate mai putin dureroase pentru taur (piele groasa, zone slab vascularizate, grasime, sau ce o mai fi) totusi numa sa alerge atata timp cu ele infipte in spate si tot este ceva. La final asa cum bine spui, animalul sleit de puteri se alege cu o sabie infipta in inima de catre toreador.
Acum stau si ma gandesc ca pentru o persoana care nu a auzit, nu a vazut, nu a avut nici cel mai mic contact cu corida, toata povestea asta ar semana cu taiatul gatului unei gaini. Un ceva pe care oricine ar putea sa-l faca, singura conditie sa nu fie orb sau olog. Eu din cate am vazut, asa sleit si ametit cum este, taurul este omorat printr-o lovitura de sabie, de catre toreador....dar cum? in urma unui atac al taurului, nu?
Pentru ca din cate stiu eu, animalul nu este adus intr-o stare de epuizare atat de mare incat sa nu se mai poata misca, si ala sa se apropie de el in voie sa-i dea lovitura de gratie.
Deci hai sa o luam metodic.....una bucata taur, 500 kg muschi, vine in viteza spre toreador care nu are nimic in mana altceva decat o sabie si o capa, dinstanta dintre cei 2 fiind de cel mult 5-6 metri (poate si mai mult, nu stiu). Pai....taurul cat ar fi de slabit....la greutatea lui (nici nu ma mai gandesc la masa musculara si forta generata de asta) este suficient sa aiba cel mai mic impact cu omuletul cu batul in mana, si este suficient, chiar fara sa schiteze cel mai mic geste de lovire cu capul......doar sa-l izbeasca cu corpul. In schimb, toreadorul trebuie sa faca o eschiva si dintr-o singura lovitura (pentru ca nu-mi amintesc ca el sa bage de mai multe ori sabia ca atunci cand bagi o furculita intr-o bucata de carne) trebuie sa-i strapunga greabanul si sa-i ajunga in inima. Credeti ca asta o poate face oricine? Pai eu garantez ca 90 si ceva la suta din cei care sunt inscrisi pe acest forum nu au curaj sa intre in arena cu animalul si sa-l starneasca, poate vre-o 6-7% ar face-o dupa cateva paharele de tarie, si poate ar fi un rest care ar face-o din inconstienta (cam cum fac aia de alearga la festivalul ala din spania unde sunt fugariti de tauri pe strazi) dar ar iesi mai mult decat sifonati.
Ca sa inchei.....daca tot vreti sa vb de barbarie, la categoria asta pot intra cei care si-au facut o pasiune din a privi asa ceva de pe margine. Dar sunt o categorie de oameni care privesc o corida doar prin punctul de vedere pe care incerc sa-l explic si pe care mi-l sustin (si anume ca acolo este vorba de o lupta care nu are intotdeauna acelasi final, o lupta pe care daca vrei sa o castigi trebuie sa fii foarte bine pregatit......chiar in raportul de 10-1/oameni-taur, in orice secunda finalul poate sa fie cu totul altul decat uciderea taurului. Si sa nu-mi spuneti iar de povestea cu lupta nu este echitabila.....daca am fi gandit asa, adica omul sa se ia la lupta cu animalul parte in parte, ori mancam si acum legume, ori dispaream ca specie).
Poza cu toreadul impuns de taur nu a fost atasata ca sa obtin compasiune sau mila pentru toreador (ca pana la urma nu l-a fortat nimeni sa intre acolo), am vrut sa subliniez altceva.
La capitolul barbarie as putea introduce luptele intre animale ca spectacol si mijloc de a obtine bani (lupte de caini, de cai, de cocosi.... si ce or mai fi).
Acum din punct de vedere al circului, asta cred ca am si mentionat. Este dezonorant mai ales pentru o felina (animal de prada fiind) sa sara si sa faca tumbe pentru o bucata de haleala. Acum ca nu exista afectiune intre animal si dresor, aici te contrazic destul de ferm. Foarte rare sunt cazurile cand dresajul se face prin constrangere si prin bataie, si vb asta numa daca ma gandesc la caini sau alte animale de talie mica...poate. Acolo este vorba de rabdare, afectiune si rasplata, astea sunt punctele care stau la baza dresajului. Nu zic ca nu ar fi indivizi sariti de pe fix care ar aplica si metoda bataii ca sa obtina rezultate dar eu zic ca asta s-ar observa in "expresia" animalului. Iar daca vreti sa-mi spuneti ca un leu sau un tigru poate fi dresat prin bataie sa ia in gura capul unui dresor si sa nu-l mestece, sa se lase calarit si eu mai stiu ce alta dresura, si ii este atat de teama de cel care-l puna sa faca astea, in conditiile in care intre el si dresor nu sta decat un amarat de bici......eu imi rezerv dreptul de a nu crede. Animalele sunt crescute de mici, si invatate cu dresura de mici, exact cum inveti un copil. Ca poate o mai iau pe carca uneori este altceva, insa baza este relatia dintre om si animal care trebuie sa se bazeze pe afectiune nu pe forta. Si aici pot sa dau exemple gramada.
Din punctul meu de vedere accidentele la circ se petrec din cu totul alte motive decat cele care ar motiva un o viata traita sub amenintari. La fel ca si oamenii, fiecare animal are personalitatea lui.......si daca din nefericire iti pica pentru dresaj, un animal care din start are un comportament mai agresiv, gena salbatica nu i se "inmoaie" ca urmare a vietii traite printre oameni, sau pur si simplu nu suporta stresul cauzat de iesirea la rampa, eu zic ca acolo este o buba care odata sparta se produc nenorociri.

#30 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2486
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 21 October 2013 - 05:17 PM

Silviu, am citit atent argumentatia ta. Nu o pun intre ghilimele, findca sunt convins ca o faci cu sinceritate si indiferent cat de justa este, eu o respect.
Insa imi foarte greu sa accept rationamentul propus. Tu confunzi curajul cu intelepciunea, pui pe talere creier omenesc si muschi de taur.
Da, cu siguranta ca peste 90% din membrii forumului au mai multa minte, bun simt si sunt mai civilizati decat toreadorii, picadorii si toti ceilalti imbecili care produc acest spectacol grotesc.
Da, pentru orice om cu un dram de minte este clar ca asa zisa lupta nu-i egala. Nu uita ca-i provocata cu buna stiinta de om. El baga animalul cu sila in arena, unde il sicaneaza, pentru ca el stie bine ca animalul se va enerva si ca va ataca. Numai pana aici si ar trebui sa priceapa orice om cu mintea si sufletul intregi ca-i o batjocura.
Sa fii convins ca animalul nu este ucis decat atunci cand este complet epuizat si este mult mai putin periculos.
Toreadorul nu este un individ curajos. Este un simplu imbecil antrenat. Te trimit la SMURD sa vezi cati tampiti la fel de curajosi comit tot soiul de tampenii. Diferenta intre un idiot care sta in cap pe balustrada unui pod si un toreador, referitor la curajul acestora, consta in faptul ca acesta din urma este mai antrenat pentru ce face. Imprudenta nu inseamna curaj, inseamna prostie.
Daca ar fi vorba de curaj, atunci unul care bea spirt medicinal, baga destele in priza sau inghite un pumn de cuie ar fi considerat curajos si nu tembel.
Silviule, cu tot respectul. Nu-i nimic de admirat la o corida. Fiindca nu-i vorba de curaj, de maiestrie sau de competitie echitabila.
Nu compara vanatoarea practicata din nevoia de supravietuire cu batjocorirea unor animale pentru distractia unor idioti.
Numai bine!

#31 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 21 October 2013 - 07:32 PM

M-am uitat cu atentie si din cate am vazut sunt 4 colegi care sustin ca gresesc si ca punctul meu de vedere este gresit. Este o vorba romaneasca....cand doi iti spun ca esti beat, te duci la culcare. Fiind vorba de 4, rezulta ca eu sunt deja in coma alcoolica deci e cazul sa-mi torn o cana de cafea peste care sa-mi pun o jumatate de kg. de zahar ca sa-mi revin.:dribble:
Lasand gluma la o parte.
N-as vrea sa credeti ca nu va respect si nu va inteleg punctul de vedere, dar probabil ca modul cum incerc sa-mi prezint asa zisele puncte de vedere in legatura cu toata treaba asta legata de corida este ori gresit ori este perceput gresit.
Fiecare din cei 4 colegi au adus de fiecare data in discutie ideea de spectacol. Imi este clar ca atunci cand purtam aceeasta discutie, desi privim spre acelasi tablou, atentia ne este indreptata spre lucruri diferite. Eu poate privesc si admir cum este facuta rama, ei se uita la cum este pictata panza.
Repet. Spectacolul nu ma intereseaza, nu am nici in clin nici in maneca cu el. Eu nu am contrazis ceea ce s-a spus legat de spectacolul in sine. Eu m-am referit doar la .... rama :rolleyes: .
Sa gandesc ca toreadorii sunt pur si simplu niste idioti antrenati imi este greu sa cred, iar a compara un toreador cu o persoana care sta in cap pe o balustrada este putin fortat ca sa zic asa. Cu adevarat cine face asta este idiot.....desi nu stiu cat sunteti la curent cu cei care practica un ... sport nou, daca pot sa-i spun sport(se numeste parkour) care fac tot felul de chestii care pot intra la categoria nebunie curata (printre care se numara si statul in maini pe balustrada unui balcon aflat la mare intaltime).....iar cei care fac asta n-au nici in clin nici in maneca cu ceea ce se numeste idiotenie. Balustrada nu te poate rani, te poti rani doar tu singur daca esti idiot si ori ai baut mai mult decat trebuie si faci asta, ori ai vazut la televizor si crezi ca este suficient de usor incat sa faci si tu.
Sper ca afirmatia legata de membrii forumului nu a fost interpretata ca vre-o intentie de a ma lega de inteligenta, bunul simt sau gradul de civilitatie a vreunuia dintre noi.
Aceasta afirmatie a fost legata de capacitatea oricaruia dintre noi (pentru ca in procentul respectiv m-am inclus si eu) de a putea face fata unei asemenea confruntari.
Aici nu mai vorbim nici de bun simt, nici de mai multa minte nici de nimic altceva. Eu zic ca vine dintr-un firesc simt de conservare foarte normal, care ne avertizeaza ca nu putem face fata unei asemenea lupte. Nu consider toreadorii niste super oameni, si nici vre-o super inteligenta superioara nu cred ca le framanta creierul..
Nu confund deloc curajul cu intelepciunea, eu zic ca daca ai curaj si nu ai intelepciune, esti un risc si pentru tine si pentru ceilalti, din punctul meu de vedere este tacaneala.
Daca ai intelepciune si nu ai curaj, atunci multe lucruri se pot pierde in viata. Creierul ne-a departajat de lumea animala, si ne-a situat in fruntea lantului trofic, echilibrand balanta cu lumea animala, unde primeaza forta musculara instinctul si agresivitatea. Parerea mea (nu am pretentia ca ceea ce spun acum este o teorema) este ca un toreador combina toate aceste atribute. Nu stiu care ar fi pe o scara de la 1 la 10 treapta pe care se urca ei, dar sunt convins ca daca lipste unul din atributele astea....nu face multi purici in arena.
Intelepciune? Intelepciunea pe care o are orice sportiv care practica un sport de contact......este o intelepciune daca i se poate spune asa cand "vede" "simte" atunci in secunda respectiva un punct descoperit si ataca acolo, cand isi da seama cand adversarul este indeajuns de obosit incat sa-i poata aplica lovitura de gratie.
Muschi? Pai fara astia, eschivele si toata parada care o face ar fi doar un vis frumos
Creier? Trebuie sa stie sa-si puna in frau emotiile atunci cand intra in arena, sau cand incepe lupta cu animalul.
In afara de asta nu eu am fost cel care a pus pe acelasi taler atributele animalului si ale omului. Eu din contra am afirmat ca nu se poate face asta, din contra, de aceea am si spus ca desi taurul este singur iar pe langa el se perinda mai multi (nici eu nu stiu cati sau cum se numesc aia), totusi balanta nu este chiar atat de inegala.
Am sa va mai spun ceva.....un idiot, n-o sa poata niciodata sa faca nimic, indiferent cat de mult s-ar antrena....pentru simplul fapt ca este idiot. El nu va stii niciodata cum sa-si coordoneze miscarile, cum sa "prinda" momentul cand sa atace si cand anume sa eschiveze. De acord, daca poate il pui sa rezolve o ecuatie, sau sa-ti spuna ce scriitori celebri a citit, s-ar putea sa ridice din sprancene mirat. Dar inteligenta din punctul meu de vedere se poate manifesta in diverse moduri, depinde spre ce o canalizezi.
Vorbim despre imprudenta in a infrunta un asemenea animal, si ca numai un idiot ar face-o. Si totusi sunt oameni care i-au infruntat si care n-au nici o legatura cu dileala la cap. Se numeste Masutatsu Oyama, este omul care a creat stilul Kyokushin, cel mai dur stil din karate. Insa nu o sa intru in povestea asta (taurul nu a fost omorat, dar nici bine nu i-a fost pentru ca s-a ales cu un corn rupt).
Eu nu vad partea legata de omorul taurului, de faptul ca totul este facut ca un spectacol pentru deliciul unei categorii de oameni. Am fost la Barcelona, am trecut pe langa o corida, n-am avut nici macar curiozitatea sa intru sa vad cum este pe dinauntru. La mine totul se leaga de momentul "x", confruntrarea dintre om si animal (nu-mi spuneti iar ca animalul este impins si haituit si zapacit......un taur nu mai poate rani decat daca ori are picioarele rupte si e imobil, ori daca e mort).
Fireste daca as sta si analiza tot spectacolul, cap coada, m-as implica ....emotional ca sa zic asa, in toata chestia asta, as ajunge probabil la acelasi punct de vedere ca si ceilalti. Insa, eu cu corida nu am nici o legatura, nu ma intereseaza spectacolul in sine, deci v-as ruga daca mai doriti sa purtam discutia pe marginea acestui subiect, sa nu ne legam de spectacolul in sine.

#32 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1372
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 22 October 2013 - 06:29 AM

Silviu, in primul rand nu am nimic cu tine. Tu ai opiniile tale, eu pe ale mele. Eu ti-am explicat cum vad treaba. Am dreptate sau nu, nu stiu, sunt pur si simplu opiniile mele. Nu m-am legat de spectacolul in sine. Probabil ca, pana la un punct e ceva chiar frumos. Intr-adevar e de vazut, de exemplu, dresajul cailor sau costumatiile. Eu m-am legat de maltratarea animalului.

#33 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 22 October 2013 - 08:06 AM

Bogy, pai asta am spus-o si eu de cateva ori. Fiecare privim lucrurile printr-o anumita prisma, privim o anumita parte din acest spectacol. Fireste ca daca eliminam absolut tot (dresajul animalului, pregatirea toreadorului, si ce d-zeu o mai fi ......daca o mai fi ceva) si ne rezumam absolut la omorarea animalului, toata povestea asta devine macabra, fara nici un rost, seamana cu un fel de bataie cu pietre a unui caine pana isi da duhul. N-am crezut nici cel mai mic moment ca cineva ar avea ceva cu mine, nu am luat-o la modul personal, din contra am respectat opinia fiecaruia. Eu am luat-o strict ca pe o discutie in care fiecare isi sustine punctul de vedere, chiar daca opiniile sunt diametral opuse (nici nu stiu daca se poate vorbi de pareri contrare, pentru ca pana la urma nici macar nu am discutat pe marginea aceluiasi teme.......eu m-am legat strict de un anumit lucru, ceilalti se refereau la cu totul altceva).
De fapt eu daca iti aduci aminte am afirmat ca ar intra la capitolul arta.........insa ati vazut ce clip am postat? Cum anume a inceput clipul si pe ce anume se axa clipul? Poate gresesc, sau poate ideea de corida repugna atat de mult incat s-a vazut doar partea care nu ar fi trebuit. Din punctul meu de vedere clipul a fost facut doar ca sa scoata in evidenta calul (de calaret nici nu pomenesc........sigur relatia dintre cei doi este deosebita, dar pe mine calul m-a facut sa ma uit la clip de cateva ori). Daca filmarea ar fi cuprins doar o serie de momente in care era vorba doar de omorarea taurului, atunci cu siguranta nu as fi postat-o (de fapt nici nu m-as fi uitat la ea). Doar 2 colegi au sesizat si au inteles la ce anume ma refeream cand am atasat cuvantul arta atunci cand am plasat secventa video. Tu singur spui ca este de vazut dresajul cailor si costumatiile. Eu nici macar la costumatii nu m-as uita.
M-am referit initial doar la partea de dresaj.
Dupa care discutia a deviat total, unii colegi rezumandu-se strict doar la partea legata de omorarea animalului, la randul meu departandu-ma de ideea initiala de la care pornisem....insa chiar si asa, am privit lucrurile altfel decat cei care se axau doar pe matratarea taurului(nu ca ar fi ceva deosebit in modul meu de gandire, sau ca as fi facut-o intentionat numai ca sa fiu in dezacord cu ceilalti). Nu consider ca ceea ce spun este un adevar pentru toata lumea, exact asa cum spui si tu, am incercat sa-mi expun opiniile incercand pe cat am putut de bine la le argumentez.
Intrebare. Daca s-ar elimina total impunsaturile cu sulite si momentul final in care taurul este omorat, deci absolut orice lucru care presupune omorarea sau ranirea animalului, cum ati privi corida?
Eu pana la acest punct am incercat sa privesc lucrurile.
Altfel eu spun doar :drinks:

#34 Useril este offline   wurger 

• Membru senior

Postat 22 October 2013 - 09:36 AM

N-as vrea sa zgāndăr buboiul (că locul asta e facut sa punem in el chestii interesante de pe net) dar......Inteligenţa şi īnţelepciunea toreadorului sau a celui care practica un sport de contact.....!!!
Adica un fel de Ţuţea īn arena....Sau Pleşu pe tatami.
Nu e vorba de intelepciune cand stii sa judeci cand e adversarul in dezechilibru si o lovitura a ta ar face cele mai multe pagube. E vorba de reflexe si antrenament si bineinteles de experienta.
Sau poate e īnţelepciune īn socoteala pe care şi-o face toreadorul: Daca făceam tenis si eram bun, din doua turnee, imi făceam casa si-mi dadeam copilul la scoala la Paris. Cum nu sunt bun la asta, in loc sa ma apuc de hochei, unde plata e cam la gramada, mai bine ma fac toreador. Hai, nu din doua coride, dar din patru tot imi iau un ferarri. Si le dau si la picadorii aia de-o vodka. Imagine postata

#35 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 22 October 2013 - 10:55 AM

Vezi postareawurger, la 22 October 2013 - 09:36 AM, a spus:

....Si le dau si la picadorii aia de-o vodka.

Asta doar daca nu le-o da taurul inainte... . Imagine postata

Nu scriu aici ca sa sustin sau sa combat punctele de vedere exprimate mai sus; astfel consider un raspuns la aceasta postare ca fiind superfluu.

Intotdeauna am urmarit cu placere imagini din cursul festivalului de la Pamplona, cand intr-adevar se vede nimicnicia omului in fata animalului liber. Din pacate, nu dupa multa vreme, ultimul ajunge sacrificat din dorinta mentinerii unei idei inceputa in secolul XIV, cand tinerii erau incurajati sa intre in mijlocul taurilor pentru a brava si castiga respectul celorlalti tineri.
Placerea mea si a taurilor (banuiesc), apare atunci cand cei din urma ajung grupurile de idioti in alergare.....

Apreciez nespus de mult docilitatea cailor din arena, precizia lor in executia comenzilor calaretului atunci cand eschiveaza o lovitura ce poate fi fatala precum si imaginea de "intreg", pe care ansamblul cal/calaret il creaza.
Si eu cred ca acestia doi sunt cei mai curajosi din toti cei care intra in arena pentru ca, nu-i asa, " jocul greseala asteapta".

#36 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 22 October 2013 - 11:07 AM

Tare asta cu Tutea in arena :dribble: .
Caline, eu asa cum am spus....inteligenta se poate exprima si prin alte moduri decat doar prin a scrie carti, a rezolva ecuatii, sau orice altceva care intra in sfera asta. Daca tu traiesti cu impresia ca cei care fac sporturi de contact, sunt doar niste idioti care-si pun manusile in maini si pe urma incep sa-si care pumni, eu zic ca te inseli amarnic(ok, or fi printre ei si astia, dar departe nu ajung in ierarhie). In primul rand sportul , ca sa nu mai vb de sportul de performanta nu poti sa-l faci asa cum trebuie daca nu-ti pui la lucru ridichea. Antrenamentul unui sportiv nu se face dupa ureche, asa cum ar face spre exemplu un idiot. Te apuci sa ridici ca nebunu greutati sau sa dai ca disperatul in sac in speranta ca in felul asta o sa ajungi in varf este doar o mare poveste. Ca sa poti sa ajungi acolo trebuie sa inveti sa-ti cunosti foarte bine organismul, sa stii cat anume poti sa duci si cum anume poti sa-ti lucrezi abilitatile ca sa-l poti exploata la maxim. O lupta nu se duce doar prin instinct si prin antrenament. Eu unul stiu ca am practicat suficient de mult timp asemenea sporturi ca sa afirm cu tarie ca ies in fata nu idiotii care muncesc ca boii la sala, ci doar cei care-si pun si creierul la contributie. Vrei sa spui ca antrenorii sporturilor de contact intra in categoria oamenilor cu un coeficient de inteligenta redus? (pentru ca inainte de a ajunge antrenor trebuie sa ai un "trecut" destul de consistent in sportul cu pricina).
Samuraii, erau niste idioti? Se pot introduce in alta categorie decat in categoria unora care practica sporturi de contact? (singura si marea diferenta este ca in cazul samurailor finalul luptei era moartea, dar daca privim lucrurile prin prisma asta, adica luptator=idiot, nu cumva ii includem si pe ei aici?). Pentru ca daca asa ar fi cum spui tu, adica nu este vorba de inteligenta, ci doar de antrenament si atat, cam aici si-ar gasi rostul.
Spui ca este vorba de experienta. Corect, cu cat ai mai multa experienta cu atat stii mai multe....dar asta nu are strict legatura cu creierul? Experienta asta nu este un ceva pe care-l exploatezi tot gandind?
Evident ca nu se poate pune pe acelasi taler coeficientul de inteligenta al unuia care toata viata nu a facut altceva decat sa-si foloseasca creierul , cu unul care a ales sa-si canalizeze energia in directia sportului sa zicem. Este ca si cum am incerca sa comparam masa musculara a unui sportiv cu masa musculara a unuia care toata viata a lucrat la calculator spre exemplu. O astfel de comparatie nu-si are rostul, si nici nu am incercat sa introduc toreadorii printre cei cu un IQ demn de invidie.(desi coeficientul de inteligenta nu cred ca are neaparat legatura cu ceea ce faci).
Nu stiu daca ai vazut vre-odata interviurile luate lui Cassius Clay, sau ale lui George Foreman, Benny Urquides (nu mai dau exemple ca-s multe) sau oricarui alt sportiv de marca (al sporturilor de contact). Pentru simplul fapt ca discutia lor se rezuma doar la box ... lupta in general (banuiesc ca asta a fost si rostul interviului luat, de a se afla modul cum gandesc ei referitor la ceea ce fac) tu-i bagi in categoria idiotilor?....eu zic ca te pripesti putin. Din punctul meu de vedere un idiot poate fi catalogat unul are carui fraze sau mod de exprimare este.....idiot. Adica nu are nici o urma de logica in ceea ce spune, jumatate din ceea ce spune este format din "aaaaaaaaaaaaaaaa" sau "iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii".
Da, sunt oameni care au fost la vremea lor un fel de Tutea sau Plesu pe tatami, dar nu intru in detalii pe partea asta.
Ca sa poti inventa un stil de lupta, care sa-ti transforme corpul intr-o masina de tocat carne, iti trebuie inteligenta. Ca sa poti sa faci fata unei confruntari, ca este animal ca este om, iti trebuie inteligenta, pentru ca in primul rand trebuie sa inveti sa te cunosti pe tine insusti, sa stii care-ti sunt punctele slabe si punctele forte, pe ce anume sa te axezi si pe ce nu.
Unul care nu-l duce capul poti sa bagi antrenament in el cu carul, n-o sa poata sa faca diferenta asta.
Repet, n-am afirmat ca toreadorii sunt detinatorii unei inteligente remarcabile (vb prin numai prin prisma a ceea ce fac, pentru ca altfel eu nu ma hazardez sa-i bag in categoria oamenilor care au un mare gol in creier fara sa cunosc pe vre-unul din ei). Insa doar printr-un antrenament repetat de mii de ori, nu faci nimic, iar asta este o afirmatie pe care mi-o mentin oricand.
Stii cam cum este Calin ce spui tu? Este ca si cum as spune ca daca ma apuc acum de pictura, si folosesc la nesfarsit culorile, as ajunge la rezultate remarcabile dupa o perioada "x".
Eu zic ca este ceva mai mult de atat.

#37 Useril este offline   panzerseba 

• Membru senior
  • Postari: 446
  • Inregistrat: 24-December 04
  • Interests:Figurine, AFV si diorame, in special Germania WW2

Postat 22 October 2013 - 01:46 PM

Ca sa ma bag si eu in discutie, fara a argumenta pro sau contra, am admirat filmul postat de Silviu pentru "arta" dresajului si felul in care cal si claret sun un tot unitar.
In alta ordine de idei, cred ca discutii despre corrida si moralitatea acesteia se pot face pe multe pagini, am insa o observatie, in film cred ca este varianta portugheza de lupta cu taurul, inceputa de un calaret si finalizata de 8 pedestrasi NEINARMATI, care imobilizeaza taurul, dar nu il omoara in arena, acesta fiind sacrificat in abatoare specializate. Mai multe detalii:
My link

Aceasta postare a fost editata de panzerseba: 22 October 2013 - 01:46 PM

#38 Useril este offline   wurger 

• Membru senior

Postat 22 October 2013 - 02:42 PM

Silviu, ce ai remarcat tu, este ca oamenii cu un nivel de inteligenta ridicat, se indreapta spre anumite sporturi printre care - rugby, full contact (sau ceva din categoria), box etc. (si exemple as putea sa dau la nesfarsit)
Asta insa nu-i face pe toti practicantii de ....stiu eu......canotaj (na) genii.
Da, in anumite sporturi, faptul ca poti urzi o strategie, ca poti gandi cu doua mutari inaintea adversarului, e un avantaj cert. Ca sa nu mai vorbim de dramuirea resurselor si a atuurilor. Ca anecdotica, pentru ce era faimos Scherlock Holmes ?
Asta nu inseamna ca toti practicantii de football sunt niste tampiti iremediabili....Doar ca procentul de "genii" e mai mic.
Samuraii, care ajungeau samurai (bushi) erau de fapt o nobilime cu acces la educatie (cam la fel ca in Europa) ci nu practicand samuraismul deveneau destepti.

Cu inteligenta e discutie lunga pe care o putem purta pe mail. Sunt perfect de acord cu ceea ce spui, ca stiind matematica nu te poti numi destept.
Istetimea, desteptaciunea sunt date de usurinta cu care un individ poate face conexiuni intre date si evenimente depărtate in spatiu si timp, fapt care il ajuta la rezolvarea unor probleme cu care nu s-a mai intalnit. Daca stii bine de tot matematica sau literatura, poti sa mori linistit de foame cu livada langa tine.
Insa e drept ca daca esti batut in cap nu poti spera sa reusesti a rezolva ecuatii cu doua necunoscute sau sa intelegi fenomene ce tin de fizica sau chimie.
Spun asta pentru ca si eu, sunt oarecum orgolios si ma consider peste media de inteligenta (inteligent e si sobolanul) dar la cumparaturi o privesc fix in ochi pe vanzatoare ca sa o intimidez si sa-mi dea un eventual rest, ca eu habar n-am de cele mai multe ori daca si cat am de luat inapoi....Halal matematica (aritmetica in fond)

#39 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 22 October 2013 - 03:02 PM

Sunt de acord cu 99% din ceea ce spui.
Singurul lucru asupra caruia am obiectie este.......de fapt nu este obiectie, insa la modul cum ai formulat ideea, s-ar intelege ca as fi de acord cu asa ceva este "asta nu-i face pe toti practicantii genii". Pai asta am si afirmat, ca nu doar prin antrenament bagat la greu, poti sa obtii anumite rezultate, ci doar daca mixezi si cu oarece neuroni ceea ce faci. De altfel, nici nu am pus problema geniilor (desi facand o paralela, poti spune ca in orice exista un echivalent al lui Tutea). Ma adresam unei categorii medii sa zicem, medie care de altfel nu este chiar usor de obtinut fara sa-ti pui memeaca la lucru, indiferent de ce mediu vorbim (sportiv, cultural),Altfel, sunt perfect de acord, eu oricum n-am sustinut nimic altceva decat ceea ce ai spus.

#40 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 22 October 2013 - 04:39 PM

Bun, cred ca ati lamurit treaba cu taurii si ...berbecii, asa ca eu zic sa trecem la alt subiect, mai aproape de ...oile noastre. :-P
E doar o sugestie.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 22 October 2013 - 04:39 PM

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

17 useri citesc topicul
0 membri, 17 vizitatori, 0 utilizatori anonimi