M-am uitat cu atentie si din cate am vazut sunt 4 colegi care sustin ca gresesc si ca punctul meu de vedere este gresit. Este o vorba romaneasca....cand doi iti spun ca esti beat, te duci la culcare. Fiind vorba de 4, rezulta ca eu sunt deja in coma alcoolica deci e cazul sa-mi torn o cana de cafea peste care sa-mi pun o jumatate de kg. de zahar ca sa-mi revin.
Lasand gluma la o parte.
N-as vrea sa credeti ca nu va respect si nu va inteleg punctul de vedere, dar probabil ca modul cum incerc sa-mi prezint asa zisele puncte de vedere in legatura cu toata treaba asta legata de corida este ori gresit ori este perceput gresit.
Fiecare din cei 4 colegi au adus de fiecare data in discutie ideea de spectacol. Imi este clar ca atunci cand purtam aceeasta discutie, desi privim spre acelasi tablou, atentia ne este indreptata spre lucruri diferite. Eu poate privesc si admir cum este facuta rama, ei se uita la cum este pictata panza.
Repet. Spectacolul nu ma intereseaza, nu am nici in clin nici in maneca cu el. Eu nu am contrazis ceea ce s-a spus legat de spectacolul in sine. Eu m-am referit doar la .... rama
![:rolleyes:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif)
.
Sa gandesc ca toreadorii sunt pur si simplu niste idioti antrenati imi este greu sa cred, iar a compara un toreador cu o persoana care sta in cap pe o balustrada este putin fortat ca sa zic asa. Cu adevarat cine face asta este idiot.....desi nu stiu cat sunteti la curent cu cei care practica un ... sport nou, daca pot sa-i spun sport(se numeste parkour) care fac tot felul de chestii care pot intra la categoria nebunie curata (printre care se numara si statul in maini pe balustrada unui balcon aflat la mare intaltime).....iar cei care fac asta n-au nici in clin nici in maneca cu ceea ce se numeste idiotenie. Balustrada nu te poate rani, te poti rani doar tu singur daca esti idiot si ori ai baut mai mult decat trebuie si faci asta, ori ai vazut la televizor si crezi ca este suficient de usor incat sa faci si tu.
Sper ca afirmatia legata de membrii forumului nu a fost interpretata ca vre-o intentie de a ma lega de inteligenta, bunul simt sau gradul de civilitatie a vreunuia dintre noi.
Aceasta afirmatie a fost legata de capacitatea oricaruia dintre noi (pentru ca in procentul respectiv m-am inclus si eu) de a putea face fata unei asemenea confruntari.
Aici nu mai vorbim nici de bun simt, nici de mai multa minte nici de nimic altceva. Eu zic ca vine dintr-un firesc simt de conservare foarte normal, care ne avertizeaza ca nu putem face fata unei asemenea lupte. Nu consider toreadorii niste super oameni, si nici vre-o super inteligenta superioara nu cred ca le framanta creierul..
Nu confund deloc curajul cu intelepciunea, eu zic ca daca ai curaj si nu ai intelepciune, esti un risc si pentru tine si pentru ceilalti, din punctul meu de vedere este tacaneala.
Daca ai intelepciune si nu ai curaj, atunci multe lucruri se pot pierde in viata. Creierul ne-a departajat de lumea animala, si ne-a situat in fruntea lantului trofic, echilibrand balanta cu lumea animala, unde primeaza forta musculara instinctul si agresivitatea. Parerea mea (nu am pretentia ca ceea ce spun acum este o teorema) este ca un toreador combina toate aceste atribute. Nu stiu care ar fi pe o scara de la 1 la 10 treapta pe care se urca ei, dar sunt convins ca daca lipste unul din atributele astea....nu face multi purici in arena.
Intelepciune? Intelepciunea pe care o are orice sportiv care practica un sport de contact......este o intelepciune daca i se poate spune asa cand "vede" "simte" atunci in secunda respectiva un punct descoperit si ataca acolo, cand isi da seama cand adversarul este indeajuns de obosit incat sa-i poata aplica lovitura de gratie.
Muschi? Pai fara astia, eschivele si toata parada care o face ar fi doar un vis frumos
Creier? Trebuie sa stie sa-si puna in frau emotiile atunci cand intra in arena, sau cand incepe lupta cu animalul.
In afara de asta nu eu am fost cel care a pus pe acelasi taler atributele animalului si ale omului. Eu din contra am afirmat ca nu se poate face asta, din contra, de aceea am si spus ca desi taurul este singur iar pe langa el se perinda mai multi (nici eu nu stiu cati sau cum se numesc aia), totusi balanta nu este chiar atat de inegala.
Am sa va mai spun ceva.....un idiot, n-o sa poata niciodata sa faca nimic, indiferent cat de mult s-ar antrena....pentru simplul fapt ca este idiot. El nu va stii niciodata cum sa-si coordoneze miscarile, cum sa "prinda" momentul cand sa atace si cand anume sa eschiveze. De acord, daca poate il pui sa rezolve o ecuatie, sau sa-ti spuna ce scriitori celebri a citit, s-ar putea sa ridice din sprancene mirat. Dar inteligenta din punctul meu de vedere se poate manifesta in diverse moduri, depinde spre ce o canalizezi.
Vorbim despre imprudenta in a infrunta un asemenea animal, si ca numai un idiot ar face-o. Si totusi sunt oameni care i-au infruntat si care n-au nici o legatura cu dileala la cap. Se numeste Masutatsu Oyama, este omul care a creat stilul Kyokushin, cel mai dur stil din karate. Insa nu o sa intru in povestea asta (taurul nu a fost omorat, dar nici bine nu i-a fost pentru ca s-a ales cu un corn rupt).
Eu nu vad partea legata de omorul taurului, de faptul ca totul este facut ca un spectacol pentru deliciul unei categorii de oameni. Am fost la Barcelona, am trecut pe langa o corida, n-am avut nici macar curiozitatea sa intru sa vad cum este pe dinauntru. La mine totul se leaga de momentul "x", confruntrarea dintre om si animal (nu-mi spuneti iar ca animalul este impins si haituit si zapacit......un taur nu mai poate rani decat daca ori are picioarele rupte si e imobil, ori daca e mort).
Fireste daca as sta si analiza tot spectacolul, cap coada, m-as implica ....emotional ca sa zic asa, in toata chestia asta, as ajunge probabil la acelasi punct de vedere ca si ceilalti. Insa, eu cu corida nu am nici o legatura, nu ma intereseaza spectacolul in sine, deci v-as ruga daca mai doriti sa purtam discutia pe marginea acestui subiect, sa nu ne legam de spectacolul in sine.