Diorama Berlin 1945 - in constructie 1/35
#1
Postat 27 May 2006 - 09:07 AM
Aici as vrea sa impart etapele constructiei cu voi, nu numai ca sa va arat cit de bine merge dar ideeile, criticile si recomandarile voastre ma vor ajuta sa finalizez o diorama mult mai bine.
Incepem cu cladire/ruina. Pur si simplu am gasit niste imagini ale unui produs de la site-ul unui producator de accesorii pentru diorama drept material de referinta. Aveam nevoie de 2 pereti. Am turnat din gips si am prelucrat golul pentru fereastra pentru unul dintre ei.
#2
Postat 27 May 2006 - 09:13 AM
#6
Postat 27 May 2006 - 11:25 AM
Te-ai gandit sa folosesti textura plutei pt. a reprezenta piatra de rau ?
Abia astept sa vad urmarea.
Buna ideea cu postarea pe parcurs. Asa ne putem concentra mai bine pe observarea detaliilor, mai degraba decat vazand un articol complet si lung la sfarsit.
#7
Postat 27 May 2006 - 12:21 PM
daca tot ai vrut sugestii/observatii iata ca le ai
1. piesa de deasupra ferestrei denumita lintou sau linter sau buiandrug nu are voie sa fie din mai multe bucati ci dintr-o singura bucata. rolul ei este de a sustine zidaria de deasupra deci este evident de ce trebuie sa fie o singura piesa rezistenta la incovoiere si nu un ansamblu de elemente prinse cu mortar. strict ornamental se accepta decorarea ei cu o cheie de bolta falsa. asta nu inseamna ca piesa propriu zisa e formata din doua elemente. in spate ea este dintr-o bucata fiind executata din beton armat sau metal si ocazional barna de lemn. ce am spus acum se refera la ferestre rectangulare. daca vedem partea de sus arcuita e posibil ca buiandrugul sa fie inlocuit de un arc veritabil si atunci se acesta e alcatuit din maimulte piese asamblate cu mortar. in cazul de fata avem de a face cu o fereastra rectangulara, chiar daca ar exista un buiandrug real in interiorul zidului dpdv ornamental/estetic nu se intalneste impartirea buiandrugului decorativ, singurul element intalnit fiind acea cheie de bolta
2. arcul de sub glaf (glaf = piesa de sub fereastra) e posibil dar putin probabil, un arc in general sugereaza existenta unui gol dedesubt, nu se justifica in plin zid. deci as sugera o piesa rectangulara sub glaf sau daca vrei ceva mai "baroc" un arc cu burta in jos. asta e totusi o chestie subiectiva, spre deosebire de punctele 1 si mai ales 3
3. fereastra are nevoie de un montant pe mijoc. cladirile clasice nu aveau ferestre de tip vitrina pt ca neavand aer conditionat aerisirea se facea prin ferestre care trebuiau deschise...e incomod de deschis o fereastra lata de 1.2-1.5m si greu de executat dpdv tehnic chiar si acum
cam asta am avut de zis
Aceasta postare a fost editata de MiG: 27 May 2006 - 12:24 PM
#10
Postat 27 May 2006 - 10:30 PM
Raspunsuri:
MiG, uite asa iti raspund la toate 3 intrebari, cladirea este una construita din caramizi si ca sa fie frumoasa a fost placata cu niste placi de piatra gen gresie pe vremuri. La fotografiile Berlin-ului de pe atunci se vad agest gen de cladiri. Asa ca pietrele de acolo nu sustin nimic, sint doar ornamente. m si eu o arhitecta acasa Iar fereastra inca nu s-a facut acolo, cea ce vezi este doar tocul ferestrelor.
Alexandru, pluta se taie foarte usor intradevar cu bisturiu cum a spus si Victor. Lama groasa= problemele de taiere.. Pluta de aici este de 2 mm. Iar dopul de care vorbesti fiind foarte dur, compact se taie mai greu, pur si simplu tine cutitul in el. Pluta de aici este mult mai moale, cred ca de asta se taie mai usor.
Aceasta postare a fost editata de alguhan: 27 May 2006 - 10:39 PM
#12
Postat 29 May 2006 - 01:12 PM
Felicitari de pe acum si nu te lua dupa mine. Da mai departe evolutia lucrarii pentru ca sunt foarte multi cei interesati de ceea ce faci tu acolo.
Despre ornamentele ferestralor pot spune ca sunt in regula. A fost o moda in constructiile din perioada 1900 - 1960 cand casele si blocurile isi primeau din plin astfel de ornamente pe la ferestre si usi. Erau si cazuri cand astfel de case aveau chiar si mai multe astfel de ornamente, bazoreliefuri, sculpturi, etc . In Bucuresti inca se mai pot vedea astfel de lucruri pe la cladirile vechi din centru.
Bafta!
#13
Postat 30 May 2006 - 09:05 AM
Asa arata cladirea dup ce am chituit-o cu chit de reparatii pentru pereti. pe cutie scrie ca este chit de cutit, se gaseste la orice magazin cu materiale de constructie.
Dezavantajul plutei este ca nu accepta vopsea. Se sterge de pe ea. Cu chituire nu numai am obtinut si finisajele dar si si am obtinut o suprafata care sa accepte si orice fel de vopsea.
Dupa chituirea a urmat slefuirea cu hirtii abrazive si pile..
Aceasta postare a fost editata de alguhan: 30 May 2006 - 09:06 AM
#14
Postat 30 May 2006 - 09:50 AM
#16
Postat 31 May 2006 - 09:37 AM
Citeaza
Nu de data asta toni.. Poate alta data, aici nu era nevoie. Pentru asta chitul se poate aplica foarte fin incit sa nu acopere textura.
Citeaza
Dar realitatea imi este potrivnica
Alexie, cu superglue.. Si pe urma am chituit locul de imbinare intre ei.
#18
Postat 01 June 2006 - 08:46 AM
Etapa urmatoare este montarea cladirii pe baza dioramei. Dupa ce am construit o rama pentru baza am pus un strat de polistren in aceasta rama si am turnat gips deasupra. Am montat cladirea la coltul ei. Am asezat molozul si citeva accesori cum ar fi butoiul. Ca sa lipesc totul la loc am dat cu sprei de aracet diluat cu apa de citeva ori. Gipsul are tendinta de a suge vopsea, iar cind dati cu aracetul pe gips o sa suga mult mai putin din vopsea care urmeaza sa fie data. Asa ca am pulverizat aracetul diluat peste tot dar si pe cladirea.