Tehnici constructie diorame&vignete
#1
Postat 17 September 2013 - 09:35 PM
Exemple: Cum se face pamantul ca sa para cat mai real ?
Cum se face zapada ?
Cum se fac copacii?
Cum se face iarba ?
Cum se fac urmele de la senile?
Cum se fac tufisurile ?
Cum se face muschiul de copac ?
Cum se construieste baza unei diorame ?
Va rog sa postati raspunsuri si poze.Pt raspunsurile de la ultima intrebare va rog sa adaugati si poze.Multumesc anticipat.
P.S. Am uitat sa va spun ca sunt incepator si ca doresc sa fac o diorama pt un Breguet 693 scara 1:72
#2
Postat 18 September 2013 - 09:30 AM
6. De asemenea, este recomandata folosirea "Search" inaintea deschiderii unui nou topic pentru a vedea daca nu cumva a mai fost discutat subiectul.
Toate intrebarile puse de tine au raspuns pe larg aici: http://www.cartula.r...hnici/index.php sau la rubricile de diorame, blindate sau tehnici, nu trebuie decit sa citesti!
#3
Postat 18 September 2013 - 07:35 PM
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Cel mai bine, pamantul, se poate imita folosind ... pamant.
Il usuci, il pisezi bine si-l presari pe diorama trecandu-l printr-un ciorap de dama. Ceea ce trece este o pulbere fina de pamant.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Celmai bine se poate folosi un produs special pentru asta si pe care il gasesti la machete.ro si este fabricat de firma NOCH.
In lipsa, se pot obtine rezultate destul de bune folosind bicarbonat de sodiu.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
In locul indicat cu link de Z-mare exista 3 tutoriale sau mai exact au existat, dar din pacate, din ele n-au ramas decat textele. Pozele nu se mai incarca.
Va trebui ca cineva sa scrie un alt tutorial.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Tot firma NOCH produce atat covor de iarba, iarba de plantat cu plantatorul cat si diverse feluri de iarba inalta. Gasesti tot la machete.ro caci s-au aprovizionat de curand.
In lipsa poti folosi rumegus vopsit sau frunze uscate, sfaramitate si vopsite cu noante care sa reflecte anotimpul ce trebuie redat in lucrare.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Folosind senilele modelului. Le apesi peste terenul confectionat atunci cand inca nu s-a uscat.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Aticolul meu "Castravetele de baie si tufisurile mici" aflat in locul link-uit de marele Z este si el lipsit de poze ca si cele cu pomii asa ca ... tot de la NOCH, la machete.ro exista niste "licheni" care imita relativ bine diverse feluri de tufisuri.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
La 1/72 este suficient sa vopsesti zona respectiva. Poti folosi rumegus foarte fin pe care sa-l vopsesti. Poti sa folosesti pudra de talc sau orice alt praf pe care sa-l lipesti pe trunchi si pe care sa-l vopsesti.
Alex2000, la 17 September 2013 - 09:35 PM, a spus:
Gasesti un tutorial in revista Modelist nr.5 la rubrica "Navomodele pentru incepatori si nu numai".
Daca mai este pe stoc o poti achizitiona tot de la machete.ro.
In principiu nu-i mare lucru: iei o bucata de scandura (raft de pe la Brico) si bagheta profilata tot de pe acolo, tai scandura la dimensiunile de care ai nevoie si lipesti pe margine bagheta dupa ce ai taiat capetele acesteia la 45 grade.
In loc de scandura poti folosi polistiren expandat pe canturile caruia sa lipesti bucati de furnir si ... nelipsita bagheta care se gaseste in diverse profile.
In speranta ca te-am ajutat cat de cat ...
Bafta!
#4
Postat 19 September 2013 - 08:04 AM
toate intrebarile puse de tine isi gasesc cu usurinta raspunsul fie pe forum fie pe youtube unde este plin de tutoriale.
De asemenea exista si reviste de modelism care trateaza pe larg aceste subiecte.
Ofer si eu pe scurt cateva idei in domeniu, dar repet, este bine ca aceste idei sa-ti serveasca doar ca baza de cautare ulterioara.
Copacii pentru o macheta se cumpara de-a gata, mai ales pentru scarile mici, feroviare, sau se construiesc din kituri, care contin partea de structura din plastic si foliajul care se lipeste peste. O solutie modelistica mai ales pentru scari mai mari dar nu numai, este constructia de la zero, si anume o tehnica este aceea de folosire a sarmei litate, care se impleteste (rasuceste) cu grosimi din ce in ce mai mici, pentru a obtine trunchiul si ramurile copacilor. Peste se aplica de exeplu ipsos moale cu pensula, si ulterior cu adeziv foliajul. Acesta se poate cumpara, sau de asemenea se poate confectiona, de exemplu din rumegus de diferite granulatii, vopsit cu verde si uscat in cuptorul cu microunde. Povestea este ilustrata foarte bine de zeci de tutoriale youtube.
Iarba se cumpara de-a gata si se aplica cu un aplicator electrostatic, daca vrei sa aiba o pozitie fireasca, verticala, sau se cumpara sub forma de covoras din care tai la dimensiune.
Tufisurile se construiesc tot din sarma si rumegus, dupa tehnica descrisa la confectionarea arborilor, sau se pot folosi materiale naturale, de exemplu mici crengute ramificate pe care se lipeste burete tocat cu masina de cafea (de macina cafeaua) si vopsit corespunzator.
Pentru baza unei machete exista diferite tehnici. Uite una simpla. Cumperi o rama de tablou cu tot cu fundal, de exemplu un pfl de sprijin. Rama iti asigura un contul estetic pentru ceea ce vrei sa faci. Peste pfl ul respectiv aplici prin lipire un strat de polistiren, pe care ulterior il tai la dimensiuni pentru a forma diferite denivelari. In lipsa de polistiren poti folosi ipsos, sau mai bine material de modelaj cu intarire la rece ( la aer) pe care il dispui in straturi cu grosimi diferite. Astfel ai obtinut o baza pe care vei expune machetele. Aceasta baza de va trata infunctie de ceea ce vrei sa obtii. De exemplu se aplica un strat de adeziv (aracet) si peste nisip sau pamant, pietricele, iarba si alte vegetatii, se vopseste pana cand ajunge la nivelul de detaliere cerut.
Oricum, repet, tehnicile video sunt mai utile cu mult decat povestile, asa ca sfatul meu este sa bagi o cautare online.
Spor la lucru.
#5
Postat 07 June 2017 - 02:54 PM
Covor de cocos se gaseste pe la Kika, Ikea si altele.
https://www.youtube....h?v=Hztif1KoJ-g