Despre Respect
(da’ tre’ sa aveti rabdare sa cititi , ca-i luuunga- in 5 zile avusei timp berechet- si mintea’i hodinita).
Stand pe bara ceva timp am avut placuta ocazie de a face o analiza la rece(chiar super rece) a situatiei geo-politice ivita pe un anumit topic ( se poate regasi si in alte sectiuni-observatorul sa fie numa’ atent).
O fi de vina ginta noastra ?...sau invataturile lui Neagoe Basarab cari’ n-au mai ajuns la noi ?.... ai dont nou.
Un lucru’i insa cert: pe halealalte forumuri mai vestice/nordice/sudice/estice , chestia-i mult mai domoala si mai asezata , fara fierbintzeli …
Deci (cuvant la moda) am decelat /transvazat /disecat , 3 (trei) mari problems.
1. Respect.Da ,frati tovarasi, e banalul respect fata de interlocutor.
Exemplu (nuuu….nu dau cazul Pipera) :
a)- Cineva zice “catargul asta are 20 metri “(sa ma scuze pretenii navomodelisti ,da’asta mi-a venit prima).
b)- Altcineva intervine si graieste “ nu cred ca are atat ,mi se pare ca-I mai scurt”.
a)- Primul revine “ am io planuri acas’ ( da’ nu pot sa le arat , si am studiat ani buni problema –e 20 m.).
b)- Neincrezatoru’ contreaza: “ pai daca nu le vedem, geaba neica al meu,e ca si cum n-ar fi.Din pozele pe cale le vazui ,mie-mi da cu virgule. N-are mai mult de 10.”
No ,frati si surori , de amu’ incepe baiul . Daca Invatatul se inversuneaza sa ne bage-n cap cu forcepsul/fortajul idea ,fara dovezi ( sau cu- nici nu conteaza de fapt) , am bulit’o . Se cheama dogma/inchizitie/dictatura (v-am zis-o).
Pe scurt , in epoca moderna este lipsa de respect fata de opiniunea “inamicului”.
Discutia trebuia sa continue cam asa ( chiar in lipsa dovezii irefutabile/iremediabile/irecuperabile – poate continua chiar si cu dovada pe masa):
a)- Invatatul : “ fratele meu vitreg , n-ai dreptate ,da’ tin la tine si pe chestia asta bem o bere cand ne’om intalni. Pa !
b)- Oponentul : “ omu’ meu drag si scump ,cred ca io zic bine.N-ui bai,dau io’ 2 beri ,numa’ sa ne’ntalnim…sa-ti traiasca famelionul.Pa si pusi !
Ce poate fi mai fain decat finalu’ asta ……
Asta e stima si respect. Respect toate opiniile ( ca nu-s Sfantu Petre/Mama Omida sa la stiu pe toate) si vreau ca ale mele sa fie respectate.Atat si nimic mai mult. Restul , feis tu feis cu palinca intre noi .
Ca nu-s 2 oameni la fel.Unu o vede stramba ,altu dreapta. Unu zice ca-i alba , altu’ ca neagra. Unu zice ca-i 100 , altu ca-i 50. Nu tre’ sa dam la cap/gioale/pateu. Nuuu fratilor, respect si iar respect (citat celebru “make models, not war”). Si iar vin si zic: stima si respect cat cuprinde. Caci in fata Pasiunii/Domnului ,toti sintem egali . Mai ales pe un forum. Si toata galceava cea stricatoare, de oameni/caractere ,se termina inainte de a incepe.
Axioma : “ Nu tre sa te pui cu….”. Totalmente/iremediabil gresit/fals.
Da’ inversu’ ( adica “el de ce se pune cu mine “) de ce sa nu fie valabil , frate draga ?
Iarasi unii e mai egali/cu motz ca altii ?
D’aia ziceam: respect dreptul la opinie. Io’ pea mea , tu pe a ta ,noroc si cale batuta. Nu ne batem in lasere/ciorapi , doar schimbam ( nu introducem) pareri.
2. Deriva/rezulta/exulta din chiar problema unu .
Citat :” nu postez ceva ca ma’njura prostimea ( termenul domnesc este haita)”. Deduc de aici ca postarea “speriosului” tre’ luata ca adevar absolut /paradigma universului. Si neaparat insotita de osanale.
O parere contrara (mai ales de la un “neavenit”-chiar daca-i forumist/habarnist) pogoara pe nefericit toate traznetele lu’ Jupi si toate focurile Gheenei. Cum de a indraznit sa nu aplaude,sa nu pupe ? Cum poate el sa comita supremul sacrilegiu- o parere contrara ? Sa fie lapidat/lepadat ( daca-i cu kit-uri si nu pietre , io ma bag).
Unde-i , fratele meu , unde-i dreptul la opinie ? unde-i dreptul la Respect ? Ca asta inseamna de fapt.
Si care- treaba cu chestia asta : Citat “Nu postez numa’ daca ma aproba toti.Daca ma contreaza unu’ ,io plec la mama”. Doar la gradinita mai faceam asa ceva..Ce naiba , suntem oameni mari (sau poate nu…).
Daca vrei sa impartasesti ceva , posteaza tata , fara nevricale. Usurel , calm , zambitor…
Poate la o suta de tolomaci nu-i utila chestia . Da’ pe vo’ 2-3 poate-i chiar ajuta..Tu posteaza ce crezi ca-i util.Daca o ia cineva,bine.Daca nu, e si mai bine.Tu ti-ai facut datoria.Fara incrincenare si scrasneli.
Doar bucurie sincera.Ca intre oameni civilizati , nu dusmani declarati. Ca pasiunea nu inseamna neaparat si taiatul capului ( in afara de aia din Noua Guinee , ce-si spun canibali – da’ aia nu-s modelisti).
3. Si-am mai auzit una tare . Citat “ decat un kit prost , mai bine deloc”.Asta ma duce direct la spartani care la fel gandeau “decat un copil nevolnic , mai bine deloc”. Acu’ tata draga , unde au ajuns aia, stim.
Adica stim ca spartanii se numeste Gerry Butler si ca se jucau de-a hotii/Xerxes(regele , nu vinul) si vardistii(ei). Cu gandirea asta , istoria ne arata ca te cam duci…si te duci , si te tot duci.
Civilizatia de azi s-a ridicat pe efortul tuturor. Albi , galbeni,negrii , rosii, buni , rai , genii , idioti , milostivi , criminali,urati,frumosi , regi,cersetori , stapani , sclavi ( mai puneti si voi) . Toti au intrat in creuzetul istoriei si din ei am aparut noi , cei de azi.
Ne convine sau nu , istoria/realitatea ne arata clar care-i mersul.
Cum e kit-ul , asa este. Rau, cu greseli, cu imperfectiuni , nu conteaza. Pe el se va cladi urmatorul-care se vrea mai bun.La randul sau , “impricinatul” e mai bun dacat inaintasii lui. Si doar asta conteaza .Ce mama supararii , asta-i legea progresului , si nu alta.
Lumea(kit-ul) perfect nu ezista ( capul lui Sir Thomas Morus e marturie) , si nici nu va ezista vreodat’.
Am zis !!! ( ma cam dor destele de’atata ciocanit la taste , ca as mai zice ).
Pisi 1. Pentru cine mai vrea , dezbatem problema la Alba . tarie este , sa fie si interlocutori.
Pisi 2. Mai dau io un rand pentru cine n-a avut ce face si a citit pana la capat( da’ stiti , o sa cer citate….nu ne jucam).
Pagina 1 din 1
Declaratiune Despre Respect
Postat 14 September 2013 - 12:26 PM
Sa traiesti Busila. Io cu tzuica nu le am: daca nu-i tare, apoi nu-i tzuica ; daca-i prea tare, tusesc. Da" vin,nenica de ala nu scapi.
Noua Guinee zici ? neeh aia nu taie capete, ca au si ei aur( cei drept ca l-au cam dat, tot asa ca noi,si tot la aia/aceasi)
Cat despre citate..insa Doamne sa ma ierti.
Si totusi citind tot ce ai scris tu,mai sus, cat ca mi-a fatat memoria unul, spus la vremea lui,de un ins care ,cica, a " fondat" taoismul;
zicea omu' cam asa:
Si liliacul cel mai alb, are umbra sa.
Sa traiesti,precum spuneam si.ne-om vedea la Alba.
Noua Guinee zici ? neeh aia nu taie capete, ca au si ei aur( cei drept ca l-au cam dat, tot asa ca noi,si tot la aia/aceasi)
Cat despre citate..insa Doamne sa ma ierti.
Si totusi citind tot ce ai scris tu,mai sus, cat ca mi-a fatat memoria unul, spus la vremea lui,de un ins care ,cica, a " fondat" taoismul;
zicea omu' cam asa:
Si liliacul cel mai alb, are umbra sa.
Sa traiesti,precum spuneam si.ne-om vedea la Alba.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 14 September 2013 - 12:31 PM
Postat 15 September 2013 - 09:50 AM
Busila, chiar trebuie , inca o data, sa citez punctul e din regulament?
O sa blochez topicul asta.
Asa numaita "banare" a ta nu are nici o legatura cu nimic altceva in afara de faptul ca ai incalcat regulamentul. Nu are legatura cu diametrul tevii, cu cine are dreptate - si poate chiar ai dreptate tu - , ci cu modul in care te-ai exprimat. Asta atit pe forum, cit si in duzina de mailuri schimbate cu mine in particular.
Sint curios, unde anume TU, in topicul impricinat sau in conversatiile cu mine , ai dat dovada de RESPECTUL si INTELEPCIUNEA pe care le tot invoci?
Am citit tot postul tau asa ca astept "inca un rindul" ala de la tine la Alba.
O sa blochez topicul asta.
Asa numaita "banare" a ta nu are nici o legatura cu nimic altceva in afara de faptul ca ai incalcat regulamentul. Nu are legatura cu diametrul tevii, cu cine are dreptate - si poate chiar ai dreptate tu - , ci cu modul in care te-ai exprimat. Asta atit pe forum, cit si in duzina de mailuri schimbate cu mine in particular.
Sint curios, unde anume TU, in topicul impricinat sau in conversatiile cu mine , ai dat dovada de RESPECTUL si INTELEPCIUNEA pe care le tot invoci?
Am citit tot postul tau asa ca astept "inca un rindul" ala de la tine la Alba.
Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 15 September 2013 - 09:53 AM
Postat 15 September 2013 - 09:51 AM
Mesaj generat automat
Acest topic a fost inchis de catre utilizatorul care a deschis topicul sau de catre un moderator. Utilizatorul care a intreprins aceasta actiune este cel sub numele caruia a fost postat acest mesaj.
Motivul: flame
Daca nu sunteti de acord cu aceasta actiune, sunteti rugati sa raportati acest mesaj, si echipa de moderare/administrare va reconsidera actiunea, daca este cazul.
Echipa moderare a Forum Machete,Modelism,Hobby
Acest topic a fost inchis de catre utilizatorul care a deschis topicul sau de catre un moderator. Utilizatorul care a intreprins aceasta actiune este cel sub numele caruia a fost postat acest mesaj.
Motivul: flame
Daca nu sunteti de acord cu aceasta actiune, sunteti rugati sa raportati acest mesaj, si echipa de moderare/administrare va reconsidera actiunea, daca este cazul.
Echipa moderare a Forum Machete,Modelism,Hobby
Arata acest topic
Pagina 1 din 1