Forum Machete,Modelism,Hobby: DKM Admiral Graf Spee - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

DKM Admiral Graf Spee Trumpeter 1/350

#21 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 05 August 2013 - 03:07 PM

Vezi postareacrios, la 05 August 2013 - 02:32 PM, a spus:

Daca crezi ca-ti este de folos mai gasesti imagini pe siteul www.maritimequest.com

Spor la treaba si

Bafta!

Excelenta sursa de informatii!
Multumesc foarte mult!:hi:

#22 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 07 August 2013 - 08:41 AM

Legat de ce ma avertizau HIND si Tavi (postarile 3 si 4)...aseara ma uitam pe cartea de la Kagero cu Graf Spee. Cand am ajuns la pupa parca mi-am dat seama ca ceva nu era ok.
Am verificat repede cu modelul si...:wtf: rezultatul il vedeti in poze.

Retarzii astia au facut locasul ancorei pupa invers.:shok: :angry2: =@

Nici nu am idee inca cum sa abordez problema si sa corectez.
Va trebui ras tot ce e in pozitiv, umplut ce e in negativ, apoi cumva facut totul la loc, dar invers... :|

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 19.JPG
  • Imagine atasata: 18.JPG

#23 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 07 August 2013 - 09:21 AM

Nasol, intr-adevar.
O solutie, desi cam fortata, ar consta in a decupa (trafora) locasul ancorei si a-l lipi invers (inspre spate,eventual ce-ai decupat din stanga, lipesti pe partea dreapta si viceversa); "modelul" locasului este intrucatva simetric.Sigur ca v-a ramane ceva spatiu, insa poti remedia cu chit.
Problema ar fi ca nu stiu cum mai decupezi acum, daca ai lipit corpul navei ?! <_<

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 07 August 2013 - 09:55 AM

#24 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior
  • Postari: 1267
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:navomodelismul

Postat 07 August 2013 - 02:58 PM

prima data ar fi misto sa iei mulajul la piesa existenta , cu un ipsos , ceva, dupa aia razi ce e plus, scobesti in model, umpli cu ceva pasta de modelaj, si folosesti mulajul de ipsos pe post de stampila. pare complicat, dar nu e. arunci un ochisor pe la sectorul sculpturi, si afli si care ar fi o pasta de modelaj potrivita. eu m-am jucat cu produse fimo , dar am impresia ca sunt altele mai smechere. sucesuri

#25 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 08 August 2013 - 08:18 AM

Nasoala treaba mai ales daca ai lipit si puntea pentru ca-ti va fi mai greu sa pui un adaos prin spate.
De copiat este partea aflata la tribord in prova. Are exact profilul de care ai nevoie.
Din imagine nu-mi dau seama daca intreaga "piesa" este in pozitiv sau ara si ceva in negativ. Oricum, si daca are ceva mai intrat in corpul navei, cu siguranta nu strabate intreaga grosime a materialului.
- Vad ca esti din Bucuresti asa ca te poti prezenta cu piesa la intalnirea luni august care va avea loc pe 17 la magazinul de modelism din Pantelimon. Asta ar fi prima operatie.
- Cea de-a doua: vom lua un mulaj in RTV de pe zona de care ai nevoie.
- A treia: in mulajul realizat vom turna piesa in rasina.
De aici in colo lucrurile devin ceva mai simple pentru ca se frezeaza zona respectiva fara a trece prin perete, se pozitioneaza piesa din rasina, se fixeaza, se chituieste si totul devine ca nou.

Fimo nu este un material pe care sa-l folosesti in astfele de situatii. Este bun daca modelezi piese si le aplici dupa ce sunt gata. Daca trebuie sa lucrezi direct pe corpul navei nu merge pentru ca intarirea lui se face la caldura. Caldura ... plastic ... :nea:

Bafta!

Aceasta postare a fost editata de crios: 08 August 2013 - 08:23 AM

#26 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 08 August 2013 - 12:12 PM

Vezi postareacrios, la 08 August 2013 - 08:18 AM, a spus:

- Vad ca esti din Bucuresti asa ca te poti prezenta cu piesa la intalnirea luni august care va avea loc pe 17 la magazinul de modelism din Pantelimon. Asta ar fi prima operatie.

Aceasta, stimate domn, este o oferta ce nu poate fi refuzata.:hi:

Multumesc foarte mult. Singura problema este ca pe 17 voi fi plecat din Bucuresti.
Se poate amana pana la data unei intalniri ulterioare?

Puntile inca nu le-am lipit, de altfel nava este ramasa exact in stadiul de la ultima postare, pt ca nu am mai avut timp sa ma apropii de ea, din pacate.
Referitor la piesa, este gravata si in pozitiv si in negativ. Insa intr-adevar, partea in negativ nu strabate intreaga grosime a materialului.

In legatura cu copierea piesei...mi-e greu sa ma pronunt, pt ca nu am niciun fel de experienta sau expertiza la turnatul rasinilor.
Pot insa sa spun ca nu stiu daca profilul piesei de la prova se potriveste la pupa...bordajul are inclinatii si forme putin diferite in zonele respective (prova vs. pupa).
O sa vedem insa asta cand reusesc sa ajung si eu la magazin...eventual in septembrie daca se mai organizeaza vreo intalnire.

Inca odata, multumesc mult pentru ajutor, tuturor colegilor care mi-au sugerat posibile solutii la problema.:drinks:

Aceasta postare a fost editata de BMF: 08 August 2013 - 12:35 PM

#27 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 08 August 2013 - 01:12 PM

Vezi postareaBMF, la 08 August 2013 - 12:12 PM, a spus:

Se poate amana pana la data unei intalniri ulterioare?

Se poate doar ca in septembrie cade pe 14 si pe 14 septembrie mai toti vom fi ocupati cu instalarea exponatelor in "Salonul National de Modelism Militar" - editia a V-a.

Citeaza

... nu stiu daca profilul piesei de la prova se potriveste la pupa...bordajul are inclinatii si forme putin diferite in zonele respective (prova vs. pupa).

Si daca copiezi piesa de la pupa si o rasucesti in pozitia corecta tot vei avea alte curburi, dar asta se va rezolva cand vom scoate un pic prematur rasina din matrita. Rasina, desi pare ca s-a intarit este inca maleabila o perioada de timp. Asta ne va permite sa facem piesa "elice" si sa "urmareasca" forma asa cum ne dorim.

Daca va fi vreo intalnire intermediara am sa te anunt.

Bafta!

#28 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 14 August 2013 - 10:38 AM

Salutare tuturor.

Pana reusesc sa ma intalnesc cu Crios sa rezolvam problema locasului ancorei pupa (multumesc inca odata!), am sistat lucrarile la corpul navei.
Nu voi continua cu celelalte elemente de pe corpul navei (port elice, arbori elice, carma, elice, etc) dacat dupa ce se rezolva cu ancora pupa.

Intre timp, am debavurat si probat la rece puntile. Se potrivesc bine.
Am incercat sa vad cum se prezinta si una dintre turelele artileriei principale.
Surpriza placuta au constituit-o tevile tunurilor de 280...ma refer la plasticele din cutie...care sunt gaurite la capete si dimensional mi se pare ca arata suficient de bine.
Nu prea cred ca tevile metalice de la Master sunt o imbunatatire substantiala. Chiar ma gandesc sa folosesc tevile de plastic ale kitului si sa le abandonez pe cele metalice.
Lucrurile nu stau la fel de bine la armamantul secundar si AA greu, unde cu siguranta voi folosi tevile metalice - cele de plastic fiind evident mai slabe.

Surpriza neplacuta este ca daca las turelele principale asa cum sunt gandite de constructor, raman cu dita-mai gaurile negre la ambrazuri.
Se vede in poze.
In realitate, nu exista asa ceva.

Va trebui deci sa incropesc ceva care sa umple gaurile acelea, fara sa afecteze mobilitatea (individuala) a tevilor de tun.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 22.JPG
  • Imagine atasata: 23.JPG
  • Imagine atasata: 24.JPG
  • Imagine atasata: 25.JPG

#29 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 14 August 2013 - 11:30 AM

Salutare.
O solutie pentru respectivele ambrazuri, ar fi sa "articulezi" la baza tevilor, niste huse de protectie(dupa cum erau si in realitate) din panza( foloseste batiste din hartie).
Pentru fiecare teava, formezi un con din hartia respectiva, caruia ii retezi varful, astfel incat sa treaca teava tunului prin el, dupa care il impingi la loc(la baza tevii) si ii aplici o spalare cu aracet diluat cu apa. Hartia se va presa pe peretele turelei si aracetul se va intari; asa cred ca o sa rezolvi problema lor.

#30 Useril este offline   DorinC 

• Membru senior
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 04-October 12
  • Interests:Modelism, pictura, sculptura.

Postat 10 September 2013 - 02:39 PM

Frumos subiect BMF si sa ai putere sa- l duci la capat. Ma intreb daca ai planurile de corp, cel transversal si cel longitudinal. Iti vor fi de ajutor in realizarea machetei.
Numai bine si spor !
Dorin

#31 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 23 September 2013 - 09:15 AM

Salutare Comandantilor.

Revin dupa o absenta destul de indelungata datorata concediului si altor chestiuni.

@Longinus: Te referi la asa-zisele "blastbag-uri"? Solutia propusa de tine ar fi fost perfecta (multumesc frumos pt sugestie), pt ca masca mai totul cu un minim de munca. Din pacate, nu prea cred ca merge. Din ce-am vazut pana acum, tunurile lui Graf Spee nu au fot echipate niciodata cu blastbag-uri. Nu am poze acum sa exemplific, dar nu am vazut asa ceva niciodata. Si mie mi se pare oarecum neobisnuit, pt ca la Scharnhorst si Gneisenau, care erau dotate cu acelasi tip de artilerie principala in acelasi tip de turele, am vazut ca s-au folosit blastbag-uri la tunuri.
Deci nu merge sa pun nimic la exeriorul tunurilor/turelei, trebuie facut totul pe interior..Imagine postata

@DorinC - multumesc pt urari. Si eu sper a nu ma lase nervii - pt ca am dificultati in a aduce la bun sfarsit subiecte de anvergua mult mai redusa decat un cuirasat. Referitor la planurile navei - nu le am. Adica am ceva, dar nu fioarte detaliat. Mi-am cumparat o carte de la Kagero (Admiral Graf Spee in 3D) cae cuprinde foarte multe planse 3D cu mai toata nava. Planuri detaliate insa nu am.

Revenind la macheta propriu-zisa, fiind plecat o lunga perioada de timp, n-am apucat a mai fac mare lucru.
Doar niste mici progrese (daca pot fi numite asa) - m-am apucat a asamblez cosul navei. Am atasat cateva poze.
Suprastructurile si puntile navei sunt puse la misto, pt ca nu ma pot abtine ca dupa ce asamblez o piesa cat de mica, sa nu incerc sa vad cum "pica" pe toata macheta. Cred ca pierd mai mult timp cu chestia asta decat cu asamblatul machetei in sine B-)

Sa revenim la cos. Este format din 2 subansamble principale. Partea inferioara se termina cu o platforma pe care va veni montata o mica punte metalica de la MK1 Design.
La partea superioara am gaurit eu tevile pe unde iesea fumul. La piesa originala era totul obturat. Chestia asta m-a obligat sa continui cumva tevile respective la interior, pt ca altfel s-ar fi vazut ca gaurile alea nu au niciun fel de continuitate.

Toate bune si frumoase pana am ajuns la PE-uri. Trebuiau montati niste suporti sub platforma de la mijlocul cosului si niste scari (asta pentru inceput, ca mai sunt si altele).
Nu prea stiu eu cum e PE-urile astea, asa ca m-am inarmat cu rabdare si am incercat. Suportii astia sunt foarte subtiri. Am incercat initial sa lipesc cu suerglue lichid si a mers teribil de prost - in special datorita suprafetei de contact extrem de subtiri. Naduseala, multe injuraturi, operatiune reluata de nenumarate ori. Tocmai ma pregateam sa renunt cand mi-am adus aminte de o chestiune similara care am vazut-o pe alt site (britmodeller, cred - nu mai stiu exact).
Un tip care construieste un Yamato se plangea de problema lipirii PE-urilor cu lipiciuri ciano.
I s-a recomandat acolo sa foloseasca "PVA glue". Adica aracet. Cu toate ca neincrezator, omul a incercat si s-a declarat foarte multumit.
Acu ca mi-am adus aminte, din disperare de cauza mi-am zis sa incerc si eu (cu toate ca prima oara cand am citit mi-am zis ca aracetul nu are cum sa lipeasca metal cu plastic).

Ei bine...a fost foarte bine :rolleyes: . Chiar sunt curios de parerea acelora dintre voi care au mai folosit aracet pt lipirea PE-urilor.

Eu sunt foarte multumit - aracetul s-a comportat muuult mai bine decat superglue pt acest gen de lipitura. Am folosit White Glue de la BIC - adica un fel de aracet de calitate superioara.
Lipiturile au iesit mult mai solide decat cu ciano. Aracetul permite o pozitionare a pieselor mult mai buna, este suficient de vascos cat sa "pinda" PE-ul foarte bine imediat dupa amplasare, iar ajustarea pieselor se poate face mult mai bine. Dispare si "murdaria" specifica uneori folosirii de superglue, intrucat aracetul se usuca complet transparent iar excesul poate fi inlaturat cu usurinta. Poate fi dat cu o pensula fina, ca atare sau putin diluat cu apa.
Una peste alta, aracetul a salvat situatia cu suportii aceia de sub platforma cosului.

Toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 26.JPG
  • Imagine atasata: 27.JPG
  • Imagine atasata: 28.JPG
  • Imagine atasata: 29.JPG
  • Imagine atasata: 30.JPG
  • Imagine atasata: 31.JPG

Aceasta postare a fost editata de BMF: 23 September 2013 - 09:22 AM

#32 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 28 October 2013 - 09:59 AM

Salutare.

Foarte mici progrese. Timp liber limitat, etc...

Am inceput sa mai lucrez putin pe la suprastructuri. Deocamdata numai la cele dinspre prova.Am asamblat turnul central si i-am pus niste obloane din PE. Al naibii de mici...
Am pus niste obloane si la suprastructura pe care stau turnul de comanda si cosul. Cei de la Eduard ofera si toate usile...problema este ca aceste usi sunt turnate (in plastic) in pozitia inchis (arata rezonabil plasticul) iar PE-urile cei de la Eduard le ofera numai in pozitia deschis. Daca vrei sa inlocuiesti o usa de plastic cu una de PE, dar sa fie in pozitia inchis (sau intre-deschis, sa zicem) nu prea merge pt ca detalii pe parta cealalta a PE-ului nu exista. Deci usile eduard merg numai prezentate in pozitia deschis. Si cum nu poti lasa o usa deschisa in cadrul careia sa se vada plasticul gol (ar trebui macar simulate niste mici culoare de acces), m-am hotara sa las varianta plastic - adica usi inchise.

Turnul de comanda are o gramada de balconase care trebuiesc montate...pe unele trebuie sa montez niste PE-uri, pe altele niste punti de otel (din setul MK1 Design - le-am vopsit deja).O sa fie destul de complicat, pt ca teoretic trebuie sa le vopsesc (balcoanele) inainte sa le montez...pt ca astfel nu mai pot monta puntile care sunt deja vopsite...

Am lucrat putin si la puntea dintre cos si turnul de comanda, pe care vor veni puse o parte din barcile de salvare. Suportii barcilor au fost inlaturati (plasticul) si inlocuit cu suporti din PE. Care arata mult mai bine...

Numai bine,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 32.JPG
  • Imagine atasata: 33.JPG
  • Imagine atasata: 34.JPG
  • Imagine atasata: 35.JPG
  • Imagine atasata: 36.JPG

#33 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04