Forum Machete,Modelism,Hobby: Flisak - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Flisak din carton și ce-oi mai găsi p-aici

#21 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12659
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 24 June 2013 - 08:02 AM

Atentie, acetona aia nu prea e ...acetona. Acetona fiind bagat in lista precursorilor, nu poate fi comercializata ca atare, asa ca ce ai tu, e un inlocuitor, adica un fel de acetona botezata bine de tot.

#22 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13

Postat 24 June 2013 - 08:21 AM

Z-ule, pe ea scrie ca are acetonă, apă și înca ceva (parfum/colorant?), dar scrie mult prea mic ca să înțeleg ce. Deci probabil că e botezată, după cum ziceai. Da' mie îmi trebuie să îmi țină pensulele curate și să mai diluez nițel lacul, deci presupun că pentru scopul ăsta ar trebui să fie ok. La o adică, dacă curăță lacul de pe unghii după uscare, ar trebui să nu aiba probleme cu același lac înainte de, nu?
Iar dacă nu și nu, atunci o sa mă gândesc la altceva. Da' poate de data asta merge, că sincer m-am cam săturat să tot caut soluții de-astea de toată jena la niște probleme absolut puerile.

#23 Useril este offline   tavi 

• Membru senior
  • Postari: 335
  • Inregistrat: 11-January 10

Postat 24 June 2013 - 09:39 AM

Incearca sa faci o proba de compatibilitate cu vopseaua deja aplicata pe model sau..... in cazul in care doresti sa aplici lacul pe suprafete nevopsite inca .... exista posibilitatea (in proportie de 90%) ca asa zisa acetona din componenta lacului sa dizolve cerneala sau tusul folosite de imprimanta la printarea pieselor ambarcatiunii.

#24 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 25 June 2013 - 04:04 AM

Oricum nu mai e nicaieri expusă direct cerneala de la imprimantă. Wait, nici nu a fost propriuzis cerneală, că am tipărit pe imprimanta laser de la birou. Alb-negru. Așa că de-aia a ieșit aiurea complet dpdv al culorilor. Teoretic măcar, geamurile trebuiau să aibă culoarea aia albăstruie, opera vie deja roșietică, puntea gri. În practică, nuanțe de gri peste tot.
Am încercat aseară pe piese mici (elicea, babale, chestii de-astea) și pare OK. Nu mi s-a luat nici un pic de vopsea pe degete. Am dat si prima mână de roșu pe opera vie. Cam transparentă (și pe suport negru nu e deloc fun), o să mai dau azi o mână, sper să nimeresc iarăși culoarea. Combinație de crimson red cu burnt sienna.
Deseară vreau să vopsesc colacii de salvare și încă câte ceva mititele, așa că o să văd cum e cu compatibilitatea asta pe zona de trecere între roșu și alb.

#25 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 27 June 2013 - 06:46 AM

A doua mână de vopsea pe opera vie:
Imagine atasata: Photo-0207.jpg

La naiba, în realitate parcă e ceva mai deschisă culoarea decât ce se vede în poză Imagine postata
De data asta am folosit celălalt roșu (mai deschis nițel) și burnt sienna. Încă mai am de învățat cum e cu culorile astea. Întrebare: din ce aș putea să obțin griul pentru punte? Am senzația că doar alb+negru nu e suficient ca să obțin ceva similar cu GRI 83 de la vechile dacii. Nu am nici o referință de culoare de la producătorii recunoscuți.

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 27 June 2013 - 06:47 AM

#26 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1771
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 28 June 2013 - 10:22 AM

Da, pare binisor. Griuri este multe, care este ele... La combinatia alb+negru, in diferitele procente(pentru obtinerea diferitelor nuante de gri) poti adauga un procent mic de verde, sau albastru, sau...etc, functie de nuanta de gri dorita. Cum se numeste griul de pe punte? Nu da nici o indicatie in kit?

#27 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 30 June 2013 - 03:48 AM

Mno bine v-am regăsit!
Meh, kit? ce kit mă Robert, de unde naiba atâtea indicații. Ideea construcției ăsteia era să lipești paginile din revistă pe carton și aia era culoarea, salaam allaikum!
Dar eu nu am imprimantă color, nu știe nici 600dpi, așa că am adaptat și eu cum am putut.
Ce-am mai făcut:
În principiu, am colorat. Cu creta pe asfalt, ca un pionier conștiincios.
Nu mi-a placut deloc cum arătau zonele de la geamuri, așa că m-am apucat și am facut rame la toate. Sincer, asta parcă n-a ieșit chiar rău.
Am mai dat o mână de roșu pe opera vie, și cred că a ieșit culoarea care trebuie. Nu că aș reuși să o reproduc, da' totuși. Se usucă greu, și se tot lipește. Probabil variațiile de umiditate din casă nu ajută nici ele. Aerul e uscat cât sunt eu acasă și merge AC-ul, dar pe timpul zilei când sunt la birou, se face cald și umed.
Imagine atasata: Photo-0217.jpg

Am vopsit și cabina în verde-alb. M-am chinuit de m-a luat bâțul la vopsitul cabinei, și tot nu sunt multumit de ce a ieșit. Verdele a ieșit cam închis (ăla original din tub era mult prea prăzuliu, dacă îl lăsam așa îmi mânca vaca vaporașu' ) iar a doua mână l-am greșit și mai închis, așa că...soarta crudă. Păcat, chiar îmi plăcea verdele de la prima mână.
Am pus niște bandă izolatoare și am tras și linia de plutire (2 mâini). Nici asta n-a ieșit grozav de tot, că acolo unde corpul este rugos de tot nu s-a așezat bine banda și a mai penetrat culoare și prin jur.
Imagine atasata: Photo-0219.jpg

Am făcut ceva reparații azi cu roșu neamestecat cu nimic. E mai deschisă culoarea (normal) dar nu am mai avut suflet să mă apuc iar de preparat. În plus, tubul de alb se golește vizibil Imagine postata
Am încropit și un gri (muuuult alb, puțiiiiiin negru și un strop de albastru) și am dat și puntea. A ieșit surprinzător de bine din prima mână, dar tot am dat două mâini. Am folosit o pensulă de-aia de zugrăveală, lată de 25mm. Acoperirea a ieșit mișto, mult mai uniformă decât cu pensula de pictură, dar desigur că au sărit stropi peste tot.
Imagine atasata: Photo-0218.jpg

Cam asta e situația acum:
Imagine atasata: Photo-0220.jpg

#28 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 30 June 2013 - 07:53 AM

Șiiiiiiiiiiiiii s-a dus în p#@3a mă-sii tot.
Imagine atasata: Photo-0221.jpg

Io cică deștept, să pun banda mai sus, și ultimii milimetri îi vopsesc ușurel, cu pensula mică, să nu dau peste linia de plutire.
Da, doar că nu. Banda probabil n-a făcut priză deloc, așa că vopseaua s-a dus pe unde a vrut ea. Ar trebui să vopsesc din nou fundul și linia de plutire, dar am dubii că iese ceva din ea. Negrul ăla are putere de acoperire, spre deosebire de restul.
Și uite-așa, s-a dus p@#ii de suflet și entuziasmul meu.
Mi-a părut bine de cunoștință!

#29 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 30 June 2013 - 07:56 AM

Nu-i bai că a mai sărit vopsea și pe-alături, se repară cînd o să simulezi îmbătrînirea și uzura inerente în exploatare. Știi tu, rugina, dîrele scurse de rugină/mizerie/ulei/păcură/motorină, vopseaua cojită și îngălbenită, verzeala de la vegetația acvatică/alge , etc. Nu-i rău deloc, ține-o așa! :friends:
Și...NIL DISPERANDUM !!!! Am pățit-o și eu cu mascarea la I-15bis, din cauza proastei aderențe a benzii de mascare tip "zugrav" folosită. A trebuit să revopsesc practic din nou tot avionul...Se repară, numai să ai RĂBDARE și să nu disperi. Știi tu, shit's hapends often.

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 30 June 2013 - 08:00 AM

#30 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 30 June 2013 - 08:20 AM

Ei na, arată de parcă l-au vopsit ăia când erau beți pulbere și stoned to death.
Mi-am adus aminte că am dat cu ojă pe linia de plutire, așa că am dat iute cu apă. Nu s-a luat tot, dar nu mai arată nici atât de oribil. Roșul s-a cam curățat în câteva locuri, deci și aia trebuie revopsit. Uneori mă gândesc dacă nu cumva aș ieși mai "ieftin" să fac corpul din nou...Imagine postata
Mă mai gândesc. Aș putea să-l folosesc drept țintă pentru arma cu aer comprimat Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 30 June 2013 - 08:22 AM

#31 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 30 June 2013 - 04:15 PM

Nu fi știi tu cum ! :whistle: Revopsește cu grijă opera vie, cu mîna liberă, fără bandă de mascat ( și așa nu-i bună de nimic...), retușează și linia de plutire ușurel, și gata !! Asta-i cheia victoriei : RĂBDAREA. În modelism, fără răbdare NU iese absolut NIMIC. Curaj, bro, și paciență, sigur o să te descurci! :friends:

#32 Useril este offline   tavi 

• Membru senior

Postat 01 July 2013 - 07:45 PM

Vezi postareabuntzi, la 30 June 2013 - 07:53 AM, a spus:

Șiiiiiiiiiiiiii s-a dus în p#@3a mă-sii tot.
Atasament Photo-0221.jpg

Io cică deștept, să pun banda mai sus, și ultimii milimetri îi vopsesc ușurel, cu pensula mică, să nu dau peste linia de plutire.
Da, doar că nu. Banda probabil n-a făcut priză deloc, așa că vopseaua s-a dus pe unde a vrut ea. Ar trebui să vopsesc din nou fundul și linia de plutire, dar am dubii că iese ceva din ea. Negrul ăla are putere de acoperire, spre deosebire de restul.
Și uite-așa, s-a dus p@#ii de suflet și entuziasmul meu.
Mi-a părut bine de cunoștință!

Salut Bogdane. Nu fi dezamagit, se mai intampla si la case mari, asa ca........... Daca totul ar decurge ca la carte.... unde ar mai fi pasiunea ???? Defapt cred ca taman asta este scopul , un sut in fund ...un pas inainte. Din nou....... nu dispera, se putea si mai rau decat atat , ce ar fi insemnat ca la fiecare problema pe care am intampinat-o eu la Halny sa clachez....... zbura de mult pe geam de la etaj, dar......... toate insuccesele avute practic m-au inrait si mai mult chiar daca dupa finisare si vopsire l-am gaurit de numa numa.... chiar daca din nesansa sau lipsa de noroc am bulit electronica de peste 300-400 dolari , bani aruncati aiurea (cum s-ar zice la gunoi sa la colt de strada) si multtttte altele.
Vorba unui prieten bun din Canada : "De fapt....... cine-i seful ??????? el (modelul) sau tu ?????"

#33 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 02 July 2013 - 03:10 AM

Ioi, da Tavi, aia cu electronicsurile duse pe apa sâmbetei cred că doare rău. M-am calmat destul de repede dup-aia, da' dacă am avut conexiunea la net pe moment, nu m-am putut abține :)
Între timp, am retușat ușurel cu pensula mică partea cu roșu, am dat încă un strat de ojă pe linia de plutire, am reușit să dau toată opera vie cu lac, am retușat și vopseaua pe linia de plutire și opera moartă tot cu pensula mică și am produs o grămadă de așchii de polistiren. Până la urmă, am reușit să obțin 5 baghete de aproximativ 2x2x250-300mm. Le-am vopsit (destul de aproximativ două fețe cu negru și una cu alb) și azi să le montez. Ah, astea ar trebui să fie bordura aia din lemn de stejar care se pune de jur împrejurul navei la nivelul punții.
După ce le lipesc, o să dau întâi un strat de aracet pe ele și pe lângă ele, apoi lacul final pe cocă.
Surprinzător, dar încet încet se apropie de capăt...

#34 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 03 July 2013 - 01:14 PM

Ei, vezi?? Tiris-grabis, se rezolva si se face...Mai e nitelus pina-n august :friends:

#35 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 03:13 AM

Awwww yeaaaahhhhh
Deci dragi colegi forumaci, știați că oja de unghii, pe bază de acetonă, dizolvă polistirenul? Eh, voi probabil că știați, io am aflat de curând! Imagine postata
Adică mai precis aseară, când am zis că e timpul și cazul (și poate și conjugarea) să dau cu lac pe opera moartă. V-am zis de bordura aia din jurul navei, da? Eh, am zis eu că după două straturi de aracet plus dracu'maiștiecâte de vopsea (că na, cu bidineaua e mai greu să vopsești numai pe o latură a baghetei ăleia de 2mm) n-o să mai atace materialul.
Wroooong! La zece minute după ce am terminat operațiunea, în drum spre frigider (a doua bere, că am avut spor), am dat cu ochiu' pe la flisak să văd ce face. Nu se simțea bine deloc, iar bordura aia arăta ca vrăjitoarea de la apus după ce a încasat găleata cu apă. Scofâlcită si înmuiată și...nașpa, ce mai.
Imagine atasata: Photo-0222.jpg Imagine atasata: Photo-0224.jpg

Așa că am pus mâna pe cuțitaș și am dat jos chestiunea.
Imagine atasata: Photo-0226.jpg

Mi-am amintit că bambusul e naspa de tăiat transversal, da' se despică fain de tot de-a lungul fibrei, așa că am luat niște frigărui și am confecționat ceva similar. Am avut ceva emoții, că singurul mod de a le despica pe frigărui era cu lama cutterului SPRE degetele mele, da' am reușit să termin operațiunea fără sânge risipit prin jur. Nu sunt ele foarte egale, și nici foarte simetrice, dar m-am declarat satisfăcut.
Imagine atasata: Photo-0227.jpg Imagine atasata: Photo-0228.jpg
Probabil e ceva lumină care se reflectă în bordajul ăla foarte "neted", da' pe cuvânt că la ochiu' liber nu se vede așa nașpa linia de plutire spre pupa acolo. Adică, da, am mai dat nițeluș pe delături, da' nu în halul in care se vede în poză Imagine postata
Ultimele bucăți, cele dispre prova, le-am lăsat în apă de aseară, și probabil azi o să le mut în apă fierbinte ca să pot să le îndoi mai bine. Mi-e că dacă sunt ude nu mai prinde "Picătura" pe ele. Pe degetele mele sigur prinde, da' pe alea...nu mai sunt sigur.
Așa că azi dimineață, asta era situațiunea:
Imagine atasata: Photo-0229.jpg

Oricum, mă așteaptă o nouă etapă de vopsit. Ceea ce nu e tocmai greu, da' mi se termină tubul de alb.

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 04 July 2013 - 03:17 AM

#36 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 08:54 AM

Stii, Bro, uneori tot raul este spre bine. Mie imi place mai mult cum arata bordajul ala acum, bagheta aia de bambus da o nota mai autentica, sa zic asa...Uitindu-ma eu la "crucisetoarele auxiliare" Dinamo si Potelu, care se chinuie sa traga bacurile din IMB, amindoua au o bordura de lemn, pentru amortizarea loviturilor si frecarilor de la acostare. Asa ca "Flisak" arata mai segzi acum, in opinia mea.

#37 Useril este offline   tavi 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 09:04 AM

Categoric. Sunt si eu perfect de acord cu spusele fratiorului tau dakian. Acu.... una peste alta pentru lucratura asta de pana acu eu ti-as acorda calificativul de FB sau ....... un 9,5 cu + . Deja astept un viitor proiect ; si ...ca o mica paranteza, am intuit eu bine ca prin august aterizezi pe meleaguri natale ????

#38 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 09:26 AM

Nu Tavi, din păcate abia în octombrie îmi vine rândul la concediu. În august acum mă vizitează fetele.
Măi, nu e FB, e undeva poate nițel mai sus de satisfăcător. Partea de vopsire e groaznică, finisajul cam tot așa. Dar cred că am învățat multe cu ocazia asta, așa că totuși mă aștept ca următorul să fie ceva mai bun.
@Dakian: păi sincer, și eu tot din amitirile legate de cele două supercuirasate Dinamo și Potelu (mai ales Potelu) m-am inspirat la bordura aia.

Sincer, și eu mă gândesc la viitorul proiect. Aveam în vizor Lilla Waneda de pe Digital.Navy, dar mă mai gândesc.

#39 Useril este offline   tavi 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 10:20 AM

Bogdane....... nu satisfacator. Cand am zis FB am zis bine tocmai pentru ca : citez <<"..... am învățat multe cu ocazia asta, așa că totuși mă aștept ca următorul să fie ceva mai bun.">>
Aaaaaaaa deci Octombrie !!!!!! atunci ............Imagine postata

#40 Useril este offline   buntzi 

• Membru senior

Postat 04 July 2013 - 11:31 AM

Măi, stați așa să înțeleg: adică să las bordura lemn natur, nevopsită deloc?

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi