Vergeltungswaffe V2/A4
Postat 08 May 2013 - 12:55 PM
V1, V2, (Vergeltungswaffe = arma de represalii), Wasserfall, stramosii lui Tomahawk, SS, Saturn, Scud, Patriot, aparute inaintea timpului lor dar...prea tirziu. Aparute prea devreme pentru un suport electronic eficient sau materiale strategice eficiente, dar prea tirziu pentru a mai schimba soarta razboiului.
V2/A4 (Vergeltungswaffe 2/Aggregat 4), a fost prima racheta balistica, ghidata printr-un sistem giroscopic destul de evasant, dar nu sufiucient, pentru a lovi cu precizie tinta. Combustibilul era compus din alcool etilic si oxigen lichid, adus in camera de combustie de o turbina actionata la rindul ei de un amestec de peroxid de hidrogen (apa oxigenata) si o solutie de permanganat de potasiu. Motorul functiona cam 60 de secunde, imprimind rachetei o viteza de peste 1300 m/s, reusind sa urce pina la aproximativ 90 km altitudine si oferindu-i o raza de actiune de aproximativ 360 km. Explozibilul consta din Amatol Fp60/40 si avea o greutatea de aproape o tona.
A fost menita, in principal, pentru bombardarea Angliei.
As mai mentioa doar premierele aceatei rachete:
- prima racheta balistila din lume
- prima racheta balistica utilizata intr-un conflict
- prima racheta conceputa pentru a ajunge in spatiul extraterestru
- prima care a reusit sa faca fotografii ale Terrei, vazuta din spatiu cosmic.
Caracteristici tehnice
Viteza maxima: 5.580 km/h
Inaltimea maxima: 97 km
Greutate totala 12.900 kg
Explozibil 975 kg
Lungime (inaltime) 14, 036m.
Diametru 1,65m.
Kitul.
Este produs de Special Armour. In cutie se gasesc doua rame ce contin, atit piesele componente necesare constructiei rachetei, cit si a dispozitivului de transport/lansare, injectate in plastic crem, un dezavantaj din cauza contrastului scazut. Injectia este de calitate, fara lipsuri, exfolieri sau bavuri, bine centrata.
Detaliile sunt fine si suficiente.
Cutia mai contine instructiunile de montare, detaliate, foarte intuitive, si citeva scheme de vopsire, functie de anul sau locul lansarii, cu referinte la vopsele Gunze. Se mai afla si un set de decaluri, reprezentind cele citeva inscrisuri de pe racheta.
Comparind cu planurile pe care le am eu, formele sunt corecte iar in urma masurarilor s-a dovedit ca si dimensiunile sunt in scara. De asemenea, delaiile (capace de acces in diverse zone alea rachetei) sunt la locul lor, toate si in scara. Chiar si motorul are destule detalii, desi din el, dupa asamblare, nu se mai vede aproape nimic.
Postat 09 May 2013 - 05:37 PM
Alta problema sunt dopurire de impingere (parca asa am inteles ca se numesc) ivite pe partile asa zis invizibile ale pieselor. Din pacate nu este chiar asa.
Am chituit, urmeaza sa slefuiesc si sa le fac intr-adevar invizibile!
Am asamblat motorul
Din pacate, in ajutaj a ramas linia de imbinare. Am chituit si dupa uscare, cu jmirghel, la ud, si un pix, am rezolvat problema
Am asamblat si parte din dispozitivul de lansare. Cum acesta are o roata dintata, vizibila, a trebuit sa o vopsesc inainte, dupa care maschez locul, ca sa pot vopsi si restul dispozitivului, dupa care va urma asamblarea finala. Nu are decit aproape ...30 de piese!
Si racheta asamblata. Aici as mentiona ca pinul inferior de ghidare la lipire, de pa aripi/stabilizatoare, l-am taiat pentru o mai buna pozitionare.
Postat 10 May 2013 - 07:29 PM
Deocamdata sap dupa culori si, al naibi fatalitate, cum ar zice Lefter Popescu, taman RLA-urile de care am nevoie lipsesc din paleta de mostre pe care o am.
Vreau sa fac schema asta;
Are cinci culori: The Gebatikt (Batiked) pattern, using 5 colors: Cream White, Earth Grey, Oxide Red, Olive Green and Chocolate Brown. Daca cremul il cam banuiesc, ceva similar cu vopseaua de pe planoare, Oxide red imi da batai de cap, ca pot fi atitea nuante de ruginituri incit ....
Postat 11 May 2013 - 10:41 AM
Codul 3039 nu stiu sa existe prin vre-un nomenclator, sau cel putin eu nu am gasit inca acel cod.
Ai mai jos cateva tabele, poate te vor ajuta; vezi RAL 3009.
Plus un Pdf-u.
http://www.piltownen...colourchart.pdf
Spor sa ai; subiectul e unul frumos insa prea putin tratat cum se cuvine in lumea machetistilor cu subiecte WW II.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 11 May 2013 - 10:46 AM
Postat 11 May 2013 - 11:28 AM
Mai e si treaba cu RAL9003, care in prospect este numit Cream White. Acum stiti si voi cit de alba sau gri poate fi o crema! Dar pe acesta il am in catalog, este un gri foarte deschis, cu o nuanta usor galbuie.
Adip, multumesc pentru ajutor, m-ai scos din ceata!
Acum trebuie sa vad daca am ceva vopsele ( H160/ RAL8017 am avut, mai scapam de un amestec) pe aproape, daca nu, trebuie sa ma pun pe (a)mestecat!
Postat 11 May 2013 - 05:39 PM
Postat 15 May 2013 - 12:38 PM
Am vopsit cu acel "cream white" obtinut dintr-un ameste ce alb MM1768 cu foarte, foarte putin gri MM 1728.
Am vopsit "eleroanele" in gri MM 1740 si capacele antenelor radio in matoniu MM 1701. De asemenea am mai vopsit partea de sus a dispozitivului de lansare cu galben inchis (Dark Yelow) H-403 de la Gunze. Aceste parti vor fi mascate pentru a putea continua vopsirea.
Fiind vorba de inca cinci culori, amestecatura de email cu acrilic, vopsitul va fi in citeva etape. Noroc ca fara alte mascari.
Postat 20 May 2013 - 05:44 PM
Parca mai bine o faceam in varianta aia in unghiuri, cred ca arata, pina la urma, mai bine.
Am folosit ca baza, cum spuneam XF 59, de la Tamiya, peste care pete de RLM 80 de la Gunze, Revell 37 si Humbrol 160 ( plecaciune Busila!!!! ).
O sa ramina citeva zile bune la uscat, apoi urmeaza un strat de lac, pentru a putea sa fac o spalare care sa puna in evidenta detaliile.
In alta ordine de idei, cam nepotriveala intre detaliile de pe dispozitivul de lansare si racheta. Probabil mai trebuie taiat ceva din partea inferioara a aripilor, sau, mai bine, mai mesterit la locasul unde intra aripile, in sensul adincirii lui.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 20 May 2013 - 05:44 PM
Postat 21 May 2013 - 11:04 AM
Arata bine razbunatoarea arma.
Probabil ca amplasata intr-o mica diorama ar fi si mai de efect.
Nuantele sunt mai aprinse la tine, comparativ cu profilul pe care l-ai folosit, dar pana la urma important e sa ne placa. Iar mie imi place.
Iar in legatura cu nuantele...discutiile pot fi interminabile.
Si subiectul e cool.
Sa nu uitam ca V2/A4 e oarecum bunicul lui Saturn 5...cea mai puternica pocnitoare care a parasit planeta, daca nu ma insel...
Baga mare s-o vedem pe vigneta aia de care ziceai..
Postat 23 May 2013 - 11:22 AM
S-a mai zis ca nuantele ar fi cam puternice, dar probabil la matuire se vor mai estompa.
Am si eu una sub birou, dar nu cred ca va decola curand :).