- "laudative" ai primit, mai mult si mai bine decat as putea s-o fac eu(si asta pe drept cuvant); eu fac doar "mentiune speciala" pentru fizionomia personajului : parca vine dintr-un film sau mai bine, o piesa de teatru;
- "critice" in nici un caz, pentru ca sunt depasit total de lucrarea ta, deci orice as carcai ar fi desuet, nul si neavenit, de-a dreptul.
Am vazut ca vorbeai despre(eventualele) "distinctive" de pe scutul centurionului: aici as spune ca scutul nu se distingea prin vreun insemn particular,in nici un caz ca regula generala, ci poate, (doar poateee!!!) printr-o amuleta personala legata/atasata in vreun mod, de scut. Cu titlu particular as sugera,asadar, o coada de lup (ma refer la coada unui animal, candva viu). Asta doar pentru o mai mare acuratete istorica, eventual.
Distinctivul "regulamentar" in ceea ce-l priveste pe centurion,se gasea pe coif(asa cum l-ai si reprezentat, de fapt) si consta in "penele"(sau mai corect spus, par din coada de cal) dispuse transversal, de culoare rosie. Arma (aici ma refer la gladius) avea manerul invelit in fasii de piele din ratiuni practice(si destul de macabre), reprezentind in fapt, un truc ostasesc, aplicat din experienta campului de lupta : cand ai mana naclaita de sange, poti scapa usor arma, sau in orice caz, o manevrezi cu stangacie. Tot din aceste motive, sandalele legionarilor aveau crampoane pe talpa : e destul de dificil sa inaintezi si sa ai stabilitate, cand calci pe cadavre,prin sange si maruntaie imprastiate.
Caline, te rog sa privesti aceasta mica adaugire, doar cu titlu de rezerva si sa primesti felicitarile mele pentru centurionul asta.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 16 April 2013 - 11:37 AM