As vrea sa-mi spun punctul de vedere in legatura cu susnumita activitate, si anume sculptura.....cu toate ca am o oarecare strangere de inima cand folosesc cuvantul acesta atunci cand ma refer la ceea ce fac, mai curand as numi-o modelaj. Atunci cand vb despre sculptura de regula ma gandesc la lucrul cu materiale dure. Insa cum pe site-urile de specialitate, cei care fac figurine se numesc sculptori, si chiar cei care fac lucrari de dimensiuni mari (ex.Philippe Faraut) lucreaza cu materiale "moi".....sculptura sa fie.
Sculptura din punctul meu de vedere nu este un lucru complicat....cel putin nu asa de complicat cum se vede din afara. Insa este foarte complexa, daca pot folosi asocierea asta.
Orice sculptura pleaca de la acelasi punct si urmeaza un acelasi traseu. O idee, o armatura, o forma, detaliu, finisare.
Mai departe totul tine de lucrul rabdarea si perseverenta fiecaruia, de cat de bine sta la capitolul autocritica, si de nivelul la care doreste sa ajunga. La fel ca si la pictura sunt "abilitati" care se formeaza in timp.
- Cantitatea de material pe care o folosesti. Chestia asta nu este o descoperire sau un lucru pe care l-am realizat singur (de fapt cred ca foarte putine lucruri sunt cele pe care nu le-am preluat de la altii). Este un lucru esential si care necesita lucru destul de indelungat se pare....o cantitate prea mare de material folosit pentru a "construi" o anumita zona are un rezultat la fel de prost ca o cantitate prea mica. Cred ca acelasi lucru este valabil si in privinta picturii. Daca vrei sa obtii o anumita nuanta, trebuie sa pui o anumita cantitate de culoare, prea multa sau prea putina si rezultatul este cu totul altul.
-Anatomia. Chiar daca nu veti ajunge experti in anatomia, sau experti in sculptura, cu siguranta figurina va arata mult mai bine urmarind pe parcursul constructiei planse anatomice.
Intotdeauna, inainte de a trece la detalii (iar asta este o tentatie destul de mare), e bine sa va asigurati ca din punct de vedere anatomic, lucrarea este cat se poate de buna.
-Dinamica si expresivitatea. Da un mare plus lucrarii, dar este un atribut complementar anatomiei. E musai ca aceasta sa fie facuta bine.
-Intodeauna cautati informatii de la cei consacrati in domeniu. Altfel daca urmati sau incercati sa "mergeti" pe urmale unui amator (ex. eu), riscul este ca rezultatul obtinut dupa o anumita perioada de timp sa nu va satisfaca.
Dupa 2 ani de lucru , de periat netul cascat ochii si documentat, am ajuns la concluzia ca nu este o regula prin care poti ajunge sa faci sculpturi de calitate. Am vazut tipi care lucrau foarte bine cu unelte de metal, altii aveau ca baza unelte de lemn. Eu spre exemplu un ultimul timp ma bazez cred ca 90% pe shapere. Cel mai bine este ca voi insiva sa testati cat mai multe unelte ca sa vedeti cu care va simtit mai bine. Fiecare "simte" materialul in mod diferit, zic eu. Am vazut persoane care intai lucreaza extremitatile (talpile picioarelor, palmele si capul) dupa care continua cu restul. Altii pornesc de la talpi si "construiesc" in sus pana la finalizarea figurinei. Modalitatea de lucru este ceva care dupa parerea mea ar trebui sa si-o formeze fiecare.
De asemenea materialul de lucru, este ceva care trebuie testat de fiecare. Cu cat testati mai multe tipuri de material, cu atat va veti da seama care este cel mai bun pentru voi in a va atinge scopul dorit. Spre exemplu, eu lucrez in Fimo (Clasic, sau Soft, depinde ce gasesc). Altii insa pot constata ca se descurca mai bine cu materiale bicomponente (gen Miliput, Green Stuff, Magic Sculp). Dar nu poti stii asta decat dupa ce ai incercat. Deocamdata ma opresc aici.
Am deschis acest topic la indemnul lui Bogdan, prin care mi se sugera (atat mie cat si lui Anakinu) ca fie deschisa o tema separata pe tema sculpturii.
Cea ce am scris mai sus, este modul meu de a gandi si a vedea lucrurile in privinta sculpturii (era sa scriu "Este un pamflet"
![:dribble:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/dribble.gif)
Altfel spus,
![:drinks:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/drinks.gif)