Forum Machete,Modelism,Hobby: F86 Sabre JA 111 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

F86 Sabre JA 111 Italeri 1/48

#61 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 10 April 2013 - 05:06 PM

Da, se poate intimpla. Sa nu folosesti alta banda de mascat decit cea de la Tamiya. Si pe aia este bine sa o lipesti si sa o dezlipesti de citeva ori pe mana. Asa mai reduci aderenta. Metoda asta am folosit-o de vreo doua ori. Nu imi prea place dar este eficienta. Alta metoda este cea cu hirtie de ziar ud! Asta inca n-am fost nevoit sa o incerc dar stiu de la multi altii ca merge bine!

Succes!

#62 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 10 April 2013 - 05:14 PM

Da, Tamiya folosesc.
Mai am unele care se cheama Micron dar sunt super-subtiri.
Am vopsit varful derivei si n-au fost probleme.
E-adevarat ca am fost avertizat (multumesc) si am fost cat se poate de prudent.

Etapa urmatoare implica rosu peste exteriorul admisiei si pe bordul de atac al ampenajului vertical. Va necesita o mascare mai complexa (pentru mine) si sper sa fie ok. Deja m-am apucat...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 20.JPG

#63 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 10 April 2013 - 05:50 PM

:good:

#64 Userul este online   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12673
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 11 April 2013 - 08:26 AM

Poti folosi, asa cum a spus AdiP ziar umezit sau, cum foloseam eu, ziar lipit cu Pelicanol sau alt lipici pentru hirtie, de calitate foarte proasta. Dupa vopsire, bagi ziarul sub apa si cade singur, eventual speli, daca a ramas ceva lipici pe vopsea. Am folosit metoda asta ani de zile, pina sa apara la noi banda de zugrav sau Tamiya si nu am avut surprize niciodata.

#65 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 11 April 2013 - 09:22 AM

Multumesc mult Z!
E bine de stiut cat mai multe metode B-)

Am mascat si cam asa arata in stadiul acesta.
O sa dau vopseaua cum am putin timp...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 21.JPG

#66 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 11 April 2013 - 05:34 PM

Gata cu rosu.
Am demascat fara probleme.
Peste rosu, inainte sa demaschez, am aplicat si niscaiva lac lucios pt protectie.
Inainte sa trec la decaluri mai am de vopsit ajutajul, panourile cu orificiile mitralierelor si zona anti-glare din fata parbrizului.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 23.JPG
  • Imagine atasata: 22.JPG

#67 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
  • Postari: 300
  • Inregistrat: 24-January 12
  • Interests:Tehnică militară īn special Aviatie, īn particular cu īnsemne romānești și pentru simțul estetic cu elice daca se poate.
    Fotografie.

Postat 11 April 2013 - 07:12 PM

Am o curiozitate, toate sfaturile legate de mascare si demascare atenta se refera in special la acrilice? Eu n-am avut niciodata probleme la emailuri si tre sa recunosc ca numa grijuliu nu am fost.

#68 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 11 April 2013 - 08:28 PM

Mai citeste inca odata tot topicul catta! :-) Este vorba de vopsele care se lustruiesc si se sigileaza (altfel de cite ori te atingi de macheta mai iei niste particule metalice cu tine). Daca maschezi astfel de vopsele iti ramane urma de la masti la demascare. Lucru valabil chiar pentru vopsele Alclad - Chrome, Stainless Steel, Polished Aluminium etc similare.
Legat de demascare cu "surprize", orice tip de vopsea poate sa iti faca figuri si sa vina jos cu masca. Cauza este contaminarea cu grasimi. Eu am patit rar sa smulg vopsea acrilica, vopselele Tamiya si Gunze adera bine la plastic sau peste un primer.

#69 Userul este online   Z-mare 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 08:33 AM

Catta, se face referire la vopselele metalice, fie ele MM, Gunze, Tamiya sau Alclad. Astea se aplica, se lustruiesc apoi se sigileaza cu un lac special pentru vopsele metalice. Si, asa zice eu, nici atunci nu sunt inlaturate 100% la 100% surprizele, normal, neplacute. Pentru restul vopseleleor, depinde in primul rind de "tratamentul" suprafetei (spalat, manevrat cu manusi, grunduit) si uneori si de calitatea vopselei. Dar la acrilice, emailiri si laquer riscurile sunt mici. Riscurile de desprindere a vopselei cresc daca este vorba de suprafete metalice (PE, in general)

#70 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 08:57 AM

Ne pregatim de ceva ass-painting ;-)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 24.JPG

#71 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
  • Postari: 300
  • Inregistrat: 24-January 12
  • Interests:Tehnică militară īn special Aviatie, īn particular cu īnsemne romānești și pentru simțul estetic cu elice daca se poate.
    Fotografie.

Postat 12 April 2013 - 08:59 AM

Vezi postareatibi22, la 11 April 2013 - 08:28 PM, a spus:

Mai citeste inca odata tot topicul catta! :-) Este vorba de vopsele care se lustruiesc si se sigileaza (altfel de cite ori te atingi de macheta mai iei niste particule metalice cu tine). Daca maschezi astfel de vopsele iti ramane urma de la masti la demascare. Lucru valabil chiar pentru vopsele Alclad - Chrome, Stainless Steel, Polished Aluminium etc similare.
Legat de demascare cu "surprize", orice tip de vopsea poate sa iti faca figuri si sa vina jos cu masca. Cauza este contaminarea cu grasimi. Eu am patit rar sa smulg vopsea acrilica, vopselele Tamiya si Gunze adera bine la plastic sau peste un primer.

Scuze, imi asum scaparea, aveti dreptate, eu personal am folosit polished aluminum si gun metal de la Humbrol din gama de lustruibile si le-am sigilat cu 2-3 straturi de Future neavand altceva. Nici nu stiam ca exista un sealer special pentru asa ceva. Bagat la cap.

#72 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 12 April 2013 - 10:15 AM

Prezenta unui lac iti micsoreaza riscul decojirii. Dar poti avea surprize, mai ales daca exista un punct de grasime sub straturile de vopsea.
A zis-o si Tibi, dar pare ca a trecut neobservat - preshading pe metalic nu-si are rostul. Efectele se fac din nuante de metalic sau din luciu.
Succes in continuare.

#73 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 02:44 PM

Salutare Alexelu si multumesc pt sfaturi.
Punct de grasime pe macheta? Imagine postataAdica amprente? Voi purtati manusi sau ceva de cand incepeti vopsirea si pana sigilati?
Ce-a zis Tibi cu preshadingul nu a fost neobservat. Chiar si eu am exprimat unele dubii in legatura cu preshadingul la metalice, dar fiind primul meu model am vrut sa īncerc sa vad si eu cum esteImagine postata

#74 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 07:06 PM

Eu nu port din motive de nesimtire si uitare. Ai mare grija - daca folosesti manusi, sa nu fie din cele pudrate - vei pudra macheta iremediabil.
In principiu, eu folosesc urmatoarea metoda: dupa ce termin bricolatul, curat macheta cu solvent (cu un betisor sau pensula), adica spirt medicinal, diluant (exclus nitro). Treaba asta ajuta si la inlaturarea unor eventuale resturi de la smirgheluit.
Apoi o trag in teapa - adica o infig intr-un bat de frigaruie sau ceva asemanator. Pentru asta, de obicei ai nevoie de o gaura, ca si in viata reala. La un avion WW2 cel mai simplu e in orificiul unde intra elicea. La Cayuse i-am bagat-o pe la spate, in coada :whistle: La Komet, tot pe la spate, in exhaust. Trebuie un pic de organizare preliminara. Le fixez cu adeziv, iar la sfarsit le smulg pus si simplu, prin rotire - de obicei cedeaza lemnul. Daca e vorba de o teava metalica, va ceda lipitura intre metal si adeziv, fara probleme.
Daca nu gasesti nicio solutie (mie nu mi s-a intamplat inca), presupun ca ai putea vopsi mai intai intradosul, tinand macheta de laterale. Apoi, dupa uscare, pui un guguloi de patafix pe burta, in care ingropi o bagheta, ceva, care sa iti permita manevrarea machetei. Sau te poti folosi de orificiile de fixare a trenului de aterizare.
Sau poti vopsi directia si apoi proteja cu banda de mascare. Dar e mai delicat, pentru ca vei presa banda in mod repetat, cu o forta semnificativa. S-ar putea la demascare sa ai surprize - banda sa ia si vopsea, si lac, si grund. Sau lipiciul sa intre efectiv in vopsea si sa-ti distruga finish-ul.
Ideea e sa eviti pe cat posibil manevrarea cu mana. Pe langa grasime pe plastic sau pe vopsea, poti lasa resturi fine de rasina, metal etc.
Spor.

#75 Userul este online   Z-mare 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 07:26 PM

Si cumm faci cind ai doua RLM-uri, sa zicem, cu mastile de rigoare???? :-P

#76 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 07:31 PM

Vezi postareaZ-mare, la 12 April 2013 - 07:26 PM, a spus:

Si cumm faci cind ai doua RLM-uri, sa zicem, cu mastile de rigoare???? :-P

:aggressive: Ma descurc. Sic!
Dupa cum spuneam, pana acuma am gasit solutii de tras in teapa. RLM-urile, in marea majoritate, implica WW2, deci piston, deci elice, deci gaurica, deci frigaruie.
Sau jet/rocket - exhaust.
Dixit, ma frend.

#77 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 12 April 2013 - 07:53 PM

Alexelule, ma omori cu explicatia ! :rofl:

#78 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 10:00 PM

Mie imi prind bine toate explicatiile astea ca asa-i mai sanatos la inceputImagine postataAșa ca multumesc mult Imagine postata

#79 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 12 April 2013 - 10:45 PM

Am vopsit si demascat fara probleme ajutajul.
La fel si panourile de la gun-uri...
Va urma panoul anti-glare din fata parbrizului, deja maschez la el...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 25.JPG

#80 Useril este offline   tomi 

• Membru senior
  • Postari: 771
  • Inregistrat: 11-January 05
  • Interests:Aviatie - WW II & Jets

Postat 13 April 2013 - 12:02 AM

Franele aerodinamica vor fi deschise?
Spatiul ramas mi se pare mult prea mare!
Incerca sa faci poze mai clare!

Aceasta postare a fost editata de tomcat_ct: 13 April 2013 - 12:03 AM

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic