Forum Machete,Modelism,Hobby: MiG-3 Saga - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

MiG-3 Saga ARR vs. VVS sau 1/72 vs. 1/48

#1 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 300
  • Inregistrat: 24-January 12
  • Interests:Tehnică militară în special Aviatie, în particular cu însemne românești și pentru simțul estetic cu elice daca se poate.
    Fotografie.

Postat 27 March 2013 - 06:11 PM

A sosit momentul sa pun capăt etapei de colecționare a reperelor de MiG-3 și să trec la etapa următoare și anume aceea de a încerca sa le dau o formă finită.
Despre MiG-3 nu are rost să vă povestesc prea mult, e un avion destul de cunoscut și chiar dacă nu s-a bucurat de faima unor Lavocikin sau Yakovlev eu personal îl consider cel mai frumos avion de vânătoare al VVS alături de bombardierul Pe-2. Formele extrem de elegante, fuselajul suplu și forma de săgeată m-au facut sa-l asemăn cu o mașină de curse pursânge și precum acestea din urmă și el a fost un avion extrem de temperamental și dificil de pilotat de novici dar letal în mâinile experimentaților. Pokryșkin, un as pe MiG-3, spunea despre el: "Condus de un călăreț abil, tâşnea ca o săgeată, dar dacă pierdeai controlul, puteai sfârşi sub copitele sale."
De-a lungul timpului am adunat o mare varietate de machete la 1/72 si la 1/48 precum și destule accesorii de infrumusețare. Daca lucrurile la 1/48 sunt destul de clare la 1/72 lucrurile au stat foarte rău și doar în ultima parte sau mai îmbunătățit.

Modelele propuse sunt:
ARK Model (ICM) MiG-3 Late 1/48: Macheta se prezintă acceptabil, corectă ăn forme, plasticul de calitate buna spre mediocră, puține bavuri pe piese, multe zgârieturi fine pe suprafață, gravare în negativ dar destul de superficială, necesita regravare pe alocuri, destul de multe detalii lipsă la exterior cel puțin față de modelul de la Trumpeter. Voi încerca sa folosesc modelul Trumpeter ca model pentru completarea detalilor. Au ales o modalitate mai complicata de a lega aripile cu fuselajul si e mult de pilit/subțiat la racorduri iar semifuselajele necesita băi firbinți pentru a se alinia. Ca și plus evident, modelul vine cu un motor detaliat din 24 de piese foarte aproape de realitate, lucru care lipsește la alte modele și tot ca plus aș pune și modul în care e realizat cockpitul din piese care imită structura de grinda zabrelită și nu din panouri. Am și un set Eduard de PE. Nu voi folosi decaluri ci doar șabloane pentru înmatriculare. Acest model va fi facut VVS: 22 galben din Regimentul 7, Flota Marii Negre, Kuban 1943.
Trumpeter MiG-3 Early 1/48: De departe cea mai buna machetă de MiG-3, există atât în versiunea Early cât și Late. Singura macheta de Early de MiG-3. Detaliată foarte frumos și corectă în forme. Va beneficia de un set complet de PE uri de la Eduard cât și de flapsuri tot de la ei. Dacă mă țin mușchii voi face măști și aici, dacă nu iese am ca rezervă modificarea unor decaluri de la RB. Inmatriculare (daca tot e early) ARR, 2 alb din Escadrila 19 de recunoaștere.
Zvezda Mig-3 1/72: aceiași matriță cu Revell, Encore, Cap Croix du Sud. Extrem de proastă, incorectă ca și forme și dimensiuni iar la Zvezda plasticul e infect și extrem de greu de regravat sau corectat. Nu fac nimic cu ea, am amintit-o doar să o fac de rușine. O voi folosi la probat vopseaua și alte combinații de lacuri/washuri.
Encore MiG-3 1/72: matrița de mai sus dar plastic mai de calitate, beneficiază de un set de rașină aproximativ ca și formă si de finețe ca acu 20 de ani. Cu un set de PE-uri de la Part prevăd ca va fi culmea distracției și nu garantez ca va avea și un final. Daca e să iasă va fi ceva alb că tot e plin de MiG uri albe.
HobbyBoss MiG-3 1/72: Surpriza etapei, deși e gândit ca un easy kit cu piese puține, se vede descendența Trumpeter și kitul este cel mai corect de pe piață ca și forme la 1/72. Super draguț ca și exterior dar chel la interior, fiind facut dintr-o bucata nu aveau cum să detalieze interiorul. Are potențial de perfecționare. Am 2 kituri si voi mai lua unul de rezerva. Unul va fi VVS: 2 rosu Early care a dezertat la noi cu un minim de imbunatatiri la interior si corectii la exterior (macheta e Late) si al doilea unde voi incerca maximul la scara asta (adica cat ma tine pe mine ca si nervi si ca știință) ARR, același 2 alb. Aici as vrea sa refac integral structura cockpitului din țeava de ac de seringă de 0,5 si 0,6 cositorite, PE de la finlandezii de la Kuivalainen (facute tot de Eduard de fapt), flapsuri de la Part și decaluri de la Kora - spalacite și scumpe. Mai vedem aici ca e mult până departe. Mai am si o cupola vacumformata.

Nota: exista Trumpeter la 1/32 cu o gramada de rasini de la Aires si PEuri de la Eduard, centuri (alea americane early merg) de la Radu Branzan dar 1/32 o las colegului Florin. Chiar îi propun o temă pe această cale.

Documentația a durat peste un an dar grosul se află pe siteul lui Massimo Tessitori.
Dupa ce am incercat nenumărate combinații pentru a obține AII rusesc, am renunțat și am luat de la White Ensign seria de vopsele VVS care sunt incredibil de frumoase si unanim acceptate ca cele mai corecte. Eu vopsesc cu enameluri deci nu am avut probleme ce ele. In afara celor 3 culori de baza (albastru bleu si 2 nuante de verde) voi folosi Revell si poate ceva Humbroll.
Acum avântul e luat, să vedem căt ne vor ține mușchii.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: MiG-3_ARK.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_early_Trumpeter.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_Zvezda.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_Encore.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_HobbyBoss.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_galben21_profil.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_capturat.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3_capturat_ARR.jpg

Aceasta postare a fost editata de Catta: 27 March 2013 - 06:16 PM

#2 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior
  • Postari: 1478
  • Inregistrat: 24-December 05
  • Interests:Machete de avioane militare 1/32, aviatie.

Postat 27 March 2013 - 06:28 PM

Vezi postareaCatta, la 27 March 2013 - 06:11 PM, a spus:

Nota: exista Trumpeter la 1/32 cu o gramada de rasini de la Aires si PEuri de la Eduard, centuri (alea americane early merg) de la Radu Branzan dar 1/32 o las colegului Florin. Chiar îi propun o temă pe această cale.

Nu tin minte sa fi destainuit cuiva, ceea ce mi-am propus, dupa ce termin Lancer-ul. Dar daca tot m-am deconspirat, atunci...va fi ARR.

Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de florin13: 27 March 2013 - 06:30 PM

#3 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
  • Interests:Tehnică militară în special Aviatie, în particular cu însemne românești și pentru simțul estetic cu elice daca se poate.
    Fotografie.

Postat 27 March 2013 - 06:50 PM

Nu tin minte sa fi destainuit cuiva, ceea ce mi-am propus, dupa ce termin Lancer-ul. Dar daca tot m-am deconspirat, atunci...va fi ARR.

Te rog eu mult nu mai da bani pe masti, ti le fac eu gratis, la scara de 1/32 chiar ies fara probleme, poti renunta la multe decaluri si câștigi la realism.
Ma bucur ca-l faci tot ARR, o sa fie interesant sa le avem pe toate 3 (la 72, 48 si 32) pentru o comparatie. Nu stiam de kitul de conversie la Early, m-a mîncat mult să ma bag și la 32 dar era prea mult, acum mă bucur ca nu am facut-o și n-am intrat pe terenul tau.

Aceasta postare a fost editata de Catta: 27 March 2013 - 06:56 PM

#4 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 27 March 2013 - 06:55 PM

Am facut trucajul ala de macheta de la Zvezda(Revell/Italeri) doar ca exercitiu.Am un superb Hobby Boss care va urma..
Asa ca o sa te urmaresc cu maxima atentie....Spor sa ai...
P.S. Poate le termini pana la concursul nostru....

#5 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior

Postat 27 March 2013 - 06:57 PM

Vezi postareaCatta, la 27 March 2013 - 06:50 PM, a spus:

Te rog eu mult nu mai da bani pe masti, ti le fac eu gratis, la scara de 1/32 chiar ies fara probleme, poti renunta la multe decaluri si câștigi la realism.
Ma bucur ca-l faci tot ARR, o sa fie interesant sa le avem pe toate 3 (la 72, 48 si 32) pentru o comparatie.

Mastile nu o sa le folosesc deloc. Setul ala este doar pentru piesele din rasina, pentru varianta early.

#6 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
    Fotografie.

Postat 27 March 2013 - 07:03 PM

Vezi postareaflorin13, la 27 March 2013 - 06:57 PM, a spus:

Mastile nu o sa le folosesc deloc. Setul ala este doar pentru piesele din rasina, pentru varianta early.

Ma refeream in general, stiu ca tu cumperi tot ce misca pentru un model si pot sa-ti fac sabloane de vopsire pentru crucea lui Mihai si numerele de pe ampenajul vertical. O sa vezi rezultatul la ale mele 48 si daca-ti place iti fac la 32. E mai atipica crucea de pe MiG, brate mai inguste si fara marginea de alb.

#7 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior

Postat 27 March 2013 - 07:19 PM

Vezi postareaCatta, la 27 March 2013 - 07:03 PM, a spus:

Ma refeream in general, stiu ca tu cumperi tot ce misca pentru un model si pot sa-ti fac sabloane de vopsire pentru crucea lui Mihai si numerele de pe ampenajul vertical. O sa vezi rezultatul la ale mele 48 si daca-ti place iti fac la 32. E mai atipica crucea de pe MiG, brate mai inguste si fara marginea de alb.

Multumesc de intentie, vorbim cand va fi momentul.

#8 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 27 March 2013 - 11:26 PM

Rock'n'roll, frate.
Un adevarat tur de forta ce ti-ai propus.
Am si eu Mig-ul 3 early Trumpy 1/48, de care chiar imi doream sa ma apuc in viitorul apropiat.
Asa ca spor la traba, o sa urmaresc topicul cu interes.

#9 Useril este offline   mdo 

• Membru senior
  • Postari: 347
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 28 March 2013 - 01:39 PM

Pentru 1/72 cred cea mai buna varianta era RPM/Maquete. Forme OK, detalii decente, fitúl asa si asa...Mai multe detalii gasiti aici:
http://mig3.sovietwa.../mig3/mig3.html

#10 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
    Fotografie.

Postat 28 March 2013 - 04:50 PM

Vezi postareamdo, la 28 March 2013 - 01:39 PM, a spus:

Pentru 1/72 cred cea mai buna varianta era RPM/Maquete. Forme OK, detalii decente, fitúl asa si asa...Mai multe detalii gasiti aici:
http://mig3.sovietwa.../mig3/mig3.html

In ultimul an am incercat sa gasesc un RPM dar nu am avut succes, dar RPM este doar mai bun ca Zvezda/Revell in nici un caz nu e mai bun ca HobbyBoss. E destul de lucru la el, am urmarit destule topicuri incat sa nu ma faca sa-mi para rau dupa el.
Daca vreun coleg oferă la vanzare un MiG-3 RPM îl cumpăr macar sa fac o recenzie finala despre toate kiturile.

Aceasta postare a fost editata de Catta: 28 March 2013 - 05:07 PM

#11 Useril este offline   mdo 

• Membru senior

Postat 29 March 2013 - 01:57 PM

Vezi la vinzari ca mai avea Cid un RPM; vorbisem sa-l iau eu, dar dat fiind proiectul tau mai amplu, ti-l cedez cu placere...Succes !

#12 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
    Fotografie.

Postat 08 April 2013 - 06:40 PM

Azi cu ajutorul colegilor Cid si Mdo s-a intregit colectia cu MiG-ul 3 de la RPM. Asa cum m-am asteptat te dezamageste un pic aspectul general cu multe bavuri si cu o matrita ce-mi aduce aminte de sovietici dar macheta nu e rea. La exterior sta mai prost ca HobbyBossul dar in schimb are detaliat interiorul. Acu eu nu stiu ce e mai usor, sa refaci integral un interior sau sa-l faci pe cel de la RPM sa arate decent? Sper sa va dau raspunsul in minim 2 luni. Alegerea pentru RPM este rosu 42 in alb complet. Simpatic si diferit de marea majoritate cu inscriptii belicoase.

Sunt prea obosit azi si nici nu mai am lumina de ceva poze dar ideea este ca m-am lovit de o problema un pic neasteptata care m-a blocat cateva zile. Pregatind interiorul Migului de la ARK am avut neplacuta surpriza sa vad ca nu se usuca vopseau si toate suprafetele vopsite aveau un aspect lipicios. Dupa 4 zile doar suprafetele au fost suficient de uscate sa nu las amprente pe ele. Vopseaua White Ensign o foloseam prima oara si din prea mult entuziasm nu am probat pe culee cum fac de obicei. Ca diluant folosesc D509. Ideea este ca dupa ce am facut azi dimineata teste cu 4 diluanturi (D509, D506, Revell, MIG) am ajuns la concluzia (linistitoare dealtfel) ca vopseaua e OK, la fel si D509 doar ca plasticul de la ARK e mai de cacao si la o dilutie mai mare se ataca si ramane lipicios. Aceiasi combinatie de vopsea cu D509 dar cu dilutie mai mica s-a uscat in 2 ore. Aviz amatorilor, verificati calitatea plasticului si modul cum interactioneaza cu zemurile care vreti sa le folositi.
Revin maine cu ceva poze. (sper ca o sa am timp...)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: MiG-3_RPM.jpg
  • Imagine atasata: MiG-3 RED42.jpg

Aceasta postare a fost editata de Catta: 08 April 2013 - 06:41 PM

#13 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 10-December 08

Postat 09 April 2013 - 06:18 AM

Ctta, in cazul in care doresti sa realizezi varianta cu imatriculatia romaneasca, am in vedere scara, cred ca trebuie sa sti ca sub fiecare aparat de bord a fost scris cu alb in limba romana semnificatia lor.

Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 09 April 2013 - 06:18 AM

#14 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
    Fotografie.

Postat 09 April 2013 - 07:37 AM

Vezi postareaRadu-Dan, la 09 April 2013 - 06:18 AM, a spus:

Ctta, in cazul in care doresti sa realizezi varianta cu imatriculatia romaneasca, am in vedere scara, cred ca trebuie sa sti ca sub fiecare aparat de bord a fost scris cu alb in limba romana semnificatia lor.

Stiu asta, inca nu m-am apucat de ale noastre ci doar de cele Late la care nu tre sa fac modificari si care sunt inmatriculate VVS. Am sa vad ce pot face la 1/48, la 72 sigur nu am ce face, nu am nici o ruda chinez cu inclinatii artistice. Ma roade o chestie legat de radioul de pe Mig ul capturat, in pozele cu Bazu de pe Ghimbav se vede fara urma de tagada ca nu exista nici o urma de radio dar intrebarea mea este daca initial aparatul a avut radio si sa fie posibil acesta se fi fost scos de romani. Legat de Mig-ul capturat mai am o necunoscuta, el a fost vopsit integral in verde AII care era schema de vopsire standard inainte de razboi, schema asta avea tot 6 stele dar pozitionate 2 planuri intrados, 2 planuri extrados si 2 fuselaj, dat fiind faptul ca in poze apare acel 2 si stelele de pe deriva facute ad-hoc din mana si cu o vopsea mai deschisa ma gandesc ca aparatul nu a mai trecut pe la fabrica pentru reinmatriculare cu noua schema si ma gandesc ce s-a intamplat cu stelele de pe extradosul planurilor? Mai existau sau a fost acoperite? Nu avem nici o poza care sa confirme sau sa infirme existenta lor. Daca nu apare ceva nou sunt tentat sa le pun asa cum cu siguranta au existat si daca apare dovada intre timp ca erau acoperite le acopar si eu...

Daca ar fi avut Bazu un smartphone sigur nu mai cautam acum ca chiorii, cautam pe facebook...

#15 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 09 April 2013 - 08:40 AM

Citat dintr-o brosura Squadron " Each Mig-3 had provision for an RSI-3 Orel radio transmitter and receiver,with an antenna mast in front of the cockpit offset to starboard and also inclined to starboard.The antenna mast could be removed and usually was fitted only to Mig-3's that were equipped with a radio. The RSI-3 initially was installed on flight commanders aircraft;remaining Mig-3's were equipped only with a receiver.The short-wave RSI-3 operated on any of five preset frequencies between 3,5 and 5 megahertz."
Sper ca te ajuta...

Aceasta postare a fost editata de busila: 09 April 2013 - 08:41 AM

#16 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 09 April 2013 - 08:52 AM

Daca e de folos...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: MIG-3.jpg

#17 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 09 April 2013 - 08:59 AM

inca una

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Mig-3 radio.jpg

#18 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 09 April 2013 - 09:10 AM

In concluzie,din bibliografia si pozele mele , rezulta ca nu prea aveau radiouri. Daca dezertorul nu era comandant , foarte probabil ca aparatul sa nu fi avut radio.
Spor ...

#19 Useril este offline   Catta 

• Membru senior
    Fotografie.

Postat 09 April 2013 - 11:21 AM

Vezi postareabusila, la 09 April 2013 - 09:10 AM, a spus:

In concluzie,din bibliografia si pozele mele , rezulta ca nu prea aveau radiouri. Daca dezertorul nu era comandant , foarte probabil ca aparatul sa nu fi avut radio.
Spor ...

Sarumana, ajuta in masura in care imi confirma presupunerile mele. Legat de citatul ala exista o discrepanta legata de faptul ca exista o gramada de poze cu avioane cu antena si fara radio si destul de putine poze cu avioane fara antena. Cred ca le puneau la toate din fabrica antena si pe teren fiecare se descurca. E clar ca radiourile erau un lux in 41 pt rusi. Asa ca 2 rosu dezertor va fi fara radio si daca cineva ne convinge ca avea punem si radio ulterior. Nici nu vreau sa intru in detalile faptului ca pe MiG ul nostru se regasesc elemente de Late tarziu si el este un early. A fost un aparat avansat pentru perioada aia, fara sa vrea rusii au facut un avion cu parti interschimbabile extrem de usor.

#20 Useril este offline   mdo 

• Membru senior

Postat 09 April 2013 - 05:09 PM

daca RPMúl il faci cu cupola deschisa, respectiv trasa in spate (ceea ce-i musai ca sa i se vad interiorul care-i chiar dragutz), radioul oricum nu se prea mai vede sub cele doua piese...parerea mea.

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi