Despre MiG-3 nu are rost să vă povestesc prea mult, e un avion destul de cunoscut și chiar dacă nu s-a bucurat de faima unor Lavocikin sau Yakovlev eu personal îl consider cel mai frumos avion de vânătoare al VVS alături de bombardierul Pe-2. Formele extrem de elegante, fuselajul suplu și forma de săgeată m-au facut sa-l asemăn cu o mașină de curse pursânge și precum acestea din urmă și el a fost un avion extrem de temperamental și dificil de pilotat de novici dar letal în mâinile experimentaților. Pokryșkin, un as pe MiG-3, spunea despre el: "Condus de un călăreț abil, tâşnea ca o săgeată, dar dacă pierdeai controlul, puteai sfârşi sub copitele sale."
De-a lungul timpului am adunat o mare varietate de machete la 1/72 si la 1/48 precum și destule accesorii de infrumusețare. Daca lucrurile la 1/48 sunt destul de clare la 1/72 lucrurile au stat foarte rău și doar în ultima parte sau mai îmbunătățit.
Modelele propuse sunt:
ARK Model (ICM) MiG-3 Late 1/48: Macheta se prezintă acceptabil, corectă ăn forme, plasticul de calitate buna spre mediocră, puține bavuri pe piese, multe zgârieturi fine pe suprafață, gravare în negativ dar destul de superficială, necesita regravare pe alocuri, destul de multe detalii lipsă la exterior cel puțin față de modelul de la Trumpeter. Voi încerca sa folosesc modelul Trumpeter ca model pentru completarea detalilor. Au ales o modalitate mai complicata de a lega aripile cu fuselajul si e mult de pilit/subțiat la racorduri iar semifuselajele necesita băi firbinți pentru a se alinia. Ca și plus evident, modelul vine cu un motor detaliat din 24 de piese foarte aproape de realitate, lucru care lipsește la alte modele și tot ca plus aș pune și modul în care e realizat cockpitul din piese care imită structura de grinda zabrelită și nu din panouri. Am și un set Eduard de PE. Nu voi folosi decaluri ci doar șabloane pentru înmatriculare. Acest model va fi facut VVS: 22 galben din Regimentul 7, Flota Marii Negre, Kuban 1943.
Trumpeter MiG-3 Early 1/48: De departe cea mai buna machetă de MiG-3, există atât în versiunea Early cât și Late. Singura macheta de Early de MiG-3. Detaliată foarte frumos și corectă în forme. Va beneficia de un set complet de PE uri de la Eduard cât și de flapsuri tot de la ei. Dacă mă țin mușchii voi face măști și aici, dacă nu iese am ca rezervă modificarea unor decaluri de la RB. Inmatriculare (daca tot e early) ARR, 2 alb din Escadrila 19 de recunoaștere.
Zvezda Mig-3 1/72: aceiași matriță cu Revell, Encore, Cap Croix du Sud. Extrem de proastă, incorectă ca și forme și dimensiuni iar la Zvezda plasticul e infect și extrem de greu de regravat sau corectat. Nu fac nimic cu ea, am amintit-o doar să o fac de rușine. O voi folosi la probat vopseaua și alte combinații de lacuri/washuri.
Encore MiG-3 1/72: matrița de mai sus dar plastic mai de calitate, beneficiază de un set de rașină aproximativ ca și formă si de finețe ca acu 20 de ani. Cu un set de PE-uri de la Part prevăd ca va fi culmea distracției și nu garantez ca va avea și un final. Daca e să iasă va fi ceva alb că tot e plin de MiG uri albe.
HobbyBoss MiG-3 1/72: Surpriza etapei, deși e gândit ca un easy kit cu piese puține, se vede descendența Trumpeter și kitul este cel mai corect de pe piață ca și forme la 1/72. Super draguț ca și exterior dar chel la interior, fiind facut dintr-o bucata nu aveau cum să detalieze interiorul. Are potențial de perfecționare. Am 2 kituri si voi mai lua unul de rezerva. Unul va fi VVS: 2 rosu Early care a dezertat la noi cu un minim de imbunatatiri la interior si corectii la exterior (macheta e Late) si al doilea unde voi incerca maximul la scara asta (adica cat ma tine pe mine ca si nervi si ca știință) ARR, același 2 alb. Aici as vrea sa refac integral structura cockpitului din țeava de ac de seringă de 0,5 si 0,6 cositorite, PE de la finlandezii de la Kuivalainen (facute tot de Eduard de fapt), flapsuri de la Part și decaluri de la Kora - spalacite și scumpe. Mai vedem aici ca e mult până departe. Mai am si o cupola vacumformata.
Nota: exista Trumpeter la 1/32 cu o gramada de rasini de la Aires si PEuri de la Eduard, centuri (alea americane early merg) de la Radu Branzan dar 1/32 o las colegului Florin. Chiar îi propun o temă pe această cale.
Documentația a durat peste un an dar grosul se află pe siteul lui Massimo Tessitori.
Dupa ce am incercat nenumărate combinații pentru a obține AII rusesc, am renunțat și am luat de la White Ensign seria de vopsele VVS care sunt incredibil de frumoase si unanim acceptate ca cele mai corecte. Eu vopsesc cu enameluri deci nu am avut probleme ce ele. In afara celor 3 culori de baza (albastru bleu si 2 nuante de verde) voi folosi Revell si poate ceva Humbroll.
Acum avântul e luat, să vedem căt ne vor ține mușchii.
Aceasta postare a fost editata de Catta: 27 March 2013 - 06:16 PM