Forum Machete,Modelism,Hobby: Reconditionarea unui Malaxa scara 1/43 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Reconditionarea unui Malaxa scara 1/43 amintiri

#1 Useril este offline   Prognosis 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 680
  • Inregistrat: 09-May 10
  • Interests:Trenulitul

Postat 26 February 2013 - 08:38 AM

Reconditionarea unui Malaxa scara 1/43

Sosit parca din sacul lui Mos Gerila, dincolo de marginea amintirilor, aceasta macheta facuta in Republica Populara Romana, dupa cum reiese de pe singura inscriptie aflata pe motorul electric antic, a fost o provocare careia nu i-am putut rezista, desi aveam multe alte lucrari programate in Atelierele PanArin. Desi pare intact la prima vedere, cu o vopsea metalizata de care ma indoiesc ca ar fi cea originala, macheta era distrusa la interior. Rotile de plastic topite si deformate, motorul blocat si in scurt, angrenajele gripate, boghiele dezmembrate.

Am procedat mai intai la indreptarea rotilor plastic, procedura putin dureroasa, pentru ca se pun rotile in apa clocotita si apoi cu o scandurica in care se face un sant pe marimea buzei bandajului, se preseaza roata pana se indreapta. Cat de cat am reusit sa aduc la linia de rulare cele trei roti de plastic (din patru) deformate de actiunea calduriii dupa cum am dedus.

Personal, as fi strunjit altele din duramid, sau mai bine, tot din aluminiu ca si cele colectoare, si as fi modificat sistemul de colectare astfel incat sa culeaga tensiune de pe toate rotile. Propietarul tine insa la pastrarea originalitati jucariei, fapt pentru care a trebuit sa reconditionez si motorul antic, complet nefunctional. Gripat si plin de mazga, cu colectorul in scurt de la depuneri si cu o bobina intrerupta, rotorul mi-a luat ceva timp sa il aduc la stadiul de functionare.

Din lamele flexibile de releu, am confectionat lamelele de colectare a tensiunii si dupa 9 ore de migaleala, am urnit rotorul din loc. Zgomotos ca o soacra si greoi ca un purcel, bazdagania produsa la vremea copilariei mele infantile a inceput sa produca lucru motor prin invartirea constanta, fapt pentru care a ajuns montat in locasul in care isi daduse duhul cu cateva zeci de ani in urma. Deloc silentios, cu un zgomot specific angrenajelor cu roti dintate din tabla, asa cum se faceau candva jucariile, masivul automotor s-a urnit din loc spre satisfactia mea dar spre groaza catelusei mele exasperata de uruitul asurzitor pentru urechile ei sensibile de controlor de trafic.

Desi propietarul a dorit montarea de lumini pe leduri, realizarea nu se poate pune in practica in paralel cu motorizarea actuala si cu sistemul empiric de colectarea a tensiuni. Mai mult, jucaria isi va pierde din autenticitate. Ma bate gandul sa fac o matrita din silicon si sa torn macheta in rasina, pentru a face un alt automotor, ceva mai modernizat, cu sisteme ale vremurilor noastre, mobilier interior, lumini si toate alea. Ar fi ceva frumos, mai ales ca o astfel de jucarie am avut in copilarie. Ma opreste insa faptul ca nu mai am sinele si ca atare nu as avea pe ce sa rulez minunatia. Din cate am cercetat, nu se gasesc sine de 32 mm ecartament (scara O – 1/43), intruct am cautat cu disperare pentru machetele mele de masinute puse pe sine, si nu am gasit asa ceva in tara.

Pana una-alta, macheta a redevenit functionala si va pleca cat de curand la propietarul ei emotionat si nerabdator sa o invarta pe sine…

Imagine postata

Mai multe poze >>> http://trenulete.inf...laxa-scara-143/

Un filmulet cu rularea >>> http://youtu.be/TVSkSzUtu0Q

#2 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
  • Postari: 894
  • Inregistrat: 18-January 12
  • Interests:fotografia
    modelismul

Postat 26 February 2013 - 11:34 AM

foarte tare: inteleg ca nu pui multe poze dar vad ca ai inceput sa nu mai pui poze nici cu subiectul, de data asta malaxa...
cat despre reconditionare, nu pot sa zic nimic pentru ca nu... vad nimic!

#3 Useril este offline   niki 

• Membru senior
  • Postari: 1169
  • Inregistrat: 23-January 05

Postat 26 February 2013 - 12:46 PM

Draga michi-ro, citeste cuminte postarile colegilor INTOTDEAUNA pana la capat...

Vezi postareaPrognosis, la 26 February 2013 - 08:38 AM, a spus:

Pana una-alta, macheta a redevenit functionala si va pleca cat de curand la propietarul ei emotionat si nerabdator sa o invarta pe sine…

Mai multe poze >>> http://trenulete.inf...laxa-scara-143/

#4 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
    modelismul

Postat 26 February 2013 - 01:35 PM

le citesc, niki si gasesc lipsa de respect, in ceea ce ma priveste, pentru ca este pusa o treime de malaxa si restul in link
Eu personal nu mi-as permite sa fac asa ceva pur si simplu din respect pentru voi, cititorii mei!
Sper sa nu fiu inteles gresit, (adica sa fiu inteles).

#5 Useril este offline   niki 

• Membru senior
  • Postari: 1169
  • Inregistrat: 23-January 05

Postat 26 February 2013 - 04:18 PM

Michi,

Te inteleg. Sunt sigur ca si tu intelegi ca nu are nicio legatura cu lipsa de respect faptul ca colegul de forum ne-a explicat de curand si in vreo doua randuri ca din ratiuni de timp si sanatate nu poate incarca pe mai multe site-uri aceleasi poze de tot atatea ori.
Dat fiind ca colegul are un site propriu si tinand cont de cele de mai sus, hai sa acceptam trimiterile/ link-urile catre alte adrese. Eu personal nu as avea timp sa verific inca un site in plus in mod regulat, asa ca atunci cand vad aici ceva ce imi place (auto si trenuletele nu sunt in fruntea listei mele de prioritati modelistice) dau cu draga inima un click catre o alta pagina pentru a afla mai multe.

:friends:

Aceasta postare a fost editata de niki: 26 February 2013 - 04:21 PM

#6 Useril este offline   misu 

• Membru senior
  • Postari: 167
  • Inregistrat: 13-September 05

Postat 26 February 2013 - 05:29 PM

Face unul o treaba de pionierat in modelism...si tot se gaseste cineva sa ...in poteca! Tipic romanesc! Prin alte parti ,cei pasionati cereau acordul celui in cauza sa posteze realizarea pe site-uri de specialitate! Noi...nu: "in nemernicia mea..."
Respectele mele prognosis!
Misu

#7 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
    modelismul

Postat 26 February 2013 - 05:37 PM

ok,
imi cer public scuze tuturor si sper ca distinsii domni sa nu imi poarte pica.

#8 Useril este offline   andrei_nsts 

• Membru senior
  • Postari: 326
  • Inregistrat: 13-December 10

Postat 26 February 2013 - 09:14 PM

Frumoasa lucrare. Felicitari.

Ce ecartament are? Se potriveste cumva cu 1/87?

#9 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 26 February 2013 - 11:24 PM

Vezi postareamisu, la 26 February 2013 - 05:29 PM, a spus:

Face unul o treaba de pionierat in modelism...si tot se gaseste cineva sa ...in poteca! Tipic romanesc! Prin alte parti ,cei pasionati cereau acordul celui in cauza sa posteze realizarea pe site-uri de specialitate! Noi...nu: "in nemernicia mea..."
Respectele mele prognosis!
Misu

Da! Tipic romanesc sa nu gandesti macar o secunda la ce scoti pe gura( pardon,degete).
Sa ne folosim de un forum de modelism pentru anunturi .... de ex:"am terminat asta"...si trimiteri catre alte site-uri..de ex: " uitati-va aici"...nu e in regula de
loc.Ce ar fi daca am proceda toti la fel,te-ai gandit la asta ?....
Observatia lui Michi e corecta si de bun simt.
A ta e aiurea rau de tot.Un pic de frana ti-ar trebui....

Aceasta postare a fost editata de busila: 26 February 2013 - 11:25 PM

#10 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Interests:modelism feroviar si modelism din cutii cu plastice

Postat 27 February 2013 - 01:03 AM

http://en.wikipedia.org/wiki/O_scale

Poti comanda in anglia piese pt scara O

Plus ca transportul din UK in romanica costa cat rambrsul la majoritatea firmelor din tara noastra iubita :good:

#11 Useril este offline   Prognosis 

• Membru senior
  • Postari: 680
  • Inregistrat: 09-May 10
  • Interests:Trenulitul

Postat 27 February 2013 - 08:42 AM

Vezi postareacRistinel_, la 27 February 2013 - 01:03 AM, a spus:

http://en.wikipedia.org/wiki/O_scale

Poti comanda in anglia piese pt scara O

Plus ca transportul din UK in romanica costa cat rambrsul la majoritatea firmelor din tara noastra iubita :good:

Multumesc! Am un amic in Anglia si voi incerca prin dumnealui sa rezolv cumva.
Cat priveste trimiterile pe blog, am explicat mai de mult cum sta treaba. Ma repet: Sunt membru activ in peste 20 de forumuri. Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, si impartasesc munca mea cu toata lumea. Nu castig nimic din redirectionare si nici nu urmaresc asa ceva. Doresc insa ca si alti modelisti sa vada cum am procedat ca sa poata si ei aplica experienta mea. Pur si simplu nu am timp sa pun zeci de poze pe fiecare forum. Ar insemna sa nu mai lucrez ci sa postez, si atunci nu as mai avea cum sa lucrez... Apoi sunt foarte bolnav si am interdictie la calculator. Radiatiile monitorului imi afecteaza vederea. Trebuie sa stau cat mai putin. Aceasta este metoda cea mai simpla. Si nu in ultimul rand, avand zeci de accesari zilnic, la sute de poze, daca postez pozele pe toate forumurile, la ficare incarcare, de oriunde ar fi ea, mi se reduce banda alocata blogului. Daca insa acest fapt este considerat lipsa de respect pentru membrii forumului, atunci imi cer mii de scuze si renunt la postari. Eu nu am vrut sa jignesc pe nimeni.
Va doresc zile mai bune!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: P2240021.JPG

#12 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 27 February 2013 - 10:15 AM

Am inteles situatia dvs.O stiam de mai demult , insa am uitat-o.Faptul in sine ( daca nu se stie situatia sanatatii dvs.) tot lipsa de respect (chiar daca e involuntar) apare...mai ales in cazul noilor membrii care acceseaza tutorialele dvs.Ar fi 2 solutii pentru evitatrea unor astfel de momente.Prima ar fi sa postati aici doar cateva poze,iar restul pe pagina dvs.
A doua ( si cea mai buna ) ar fi sa rugati un membru al familiei sau un prieten sa va ajute , postandu-le .
Se va evita aparitia periodica a unor astfel de momente stanjenitoare....
Toate cele bune ,sanatate maxima.

Aceasta postare a fost editata de busila: 27 February 2013 - 10:16 AM

#13 Useril este offline   ACHRISTIAN 

• Membru senior
  • Postari: 385
  • Inregistrat: 09-November 11

Postat 27 February 2013 - 01:15 PM

Vezi postareaPrognosis, la 27 February 2013 - 08:42 AM, a spus:

Daca insa acest fapt este considerat lipsa de respect pentru membrii forumului, atunci imi cer mii de scuze si renunt la postari. Eu nu am vrut sa jignesc pe nimeni.
Va doresc zile mai bune!

Buna ziua! Urmarindu-va lucrarile ,nu pot sa fiu de acord cu renuntarea d-vstra de a mai posta .Ne-ati priva de ceva frumos ,interesant si de ce nu ,cum spuneati"impartasirea experientei" d-vstra.Va doresc multa sanatate si sa ne tineti cu sufletul la gura ,cu lucrarile ce ies din MAINI DIBACE.Respectele mele si inca o data multa sanatate!:hi:

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi