Lupta de cai
#1
Postat 14 February 2013 - 12:04 PM
Dar sper sa va placa ce am facut.
#3
Postat 14 February 2013 - 02:13 PM
Panzerseba, Silviu a sculptat singur tot ce a postat pana acum. ;)
#4
Postat 14 February 2013 - 03:52 PM
Mie imi aduc aminte de zebre poate si datorita raportului cap/corp si a coamelor drepte.
La cel ridicat as fi facut picioarele din spate putin mai cabrate - adica lasat mai pe vine (ca e ceva greutate deasupra) si deci si muschii crupei mai reliefati.
E misto efectul cu buzele ridicate - pregatiti sa muste. Ar fi mers dinti si jos....Mai aparenti zic.
Urechile pe spate ca incearca sa isi ascunda de muscaturi tot ce iese inafara.
Relatia e misto - am vazut un mustang intr-un documentar care isi strunea iepele in postura asta.
E ceva ce nu-mi place la piciorul din fata care sta intins. Parca e putin stramb spre inauntru - poate de la fixare cum zici.
#5
Postat 14 February 2013 - 05:22 PM
Bogdane, exact asta au punctat si cei de pe site-ul rusesc modelsculpt . Postura si dinamica. La capitolul anatomie, mi-au zis sa mai pun mana pe carte . Mai in gluma mai in serios
atat anatomia cat si dinamica calului imi sunt inca neclare. Si daca la anatomie o mai descurc cat de cat (aici vorbesc stric de partea musculara), dinamica ma cam face sa rasuflu greu. Inca nu cunosc foarte bine detalii legate de extensie/flexie ale membrelor, gatului, corpului.
Calin, poza de referinta a fost cea postata aici. Dupa cum vezi piciorul stang de care spui are o pozitie similara cu cea facuta de mine...sau cel putin asa cred. In privinta urechilor, iti dau dreptate, ar fi trebuit sa le "montez" in alta pozitie".
Dintii de jos exista, numai ca pesemne din cauza fotografiei nu se observa.
Adevar greiesti cand spui ca e greu, cred ca am stricat modelul de vre-o 2 ori (ala care musca). Nici pozitia nu am prins-o asa cum trebuie. Dupa cum se vede in poza, corpul este olecuta rasucit, iar chestia asta trebuie sa se observe din toate unghiurile din care ai privi figurina....ceea ce nu prea se intampla.
Dar traiesc cu convingerea ca doar abordand din cand in cand si subiecte care ma depasesc tinand cont de stadiul la care sunt, pot avansa. Imi pun neuronul in miscare.
#7
Postat 14 February 2013 - 09:15 PM
Ma bucur ca lucrarea ti-a placut, sper sa nu fie umbrita prea tare de poza dupa care m-am inspirat.
#8
Postat 14 February 2013 - 11:32 PM
silviug2009, la 14 February 2013 - 05:22 PM, a spus:
100% de acord! :)
In ce priveste piciorul acela de sprijin, dupa ce am comparat poza de referinta si pozele tale, imi pare ca ai flectat prea mult copita. Cred ca se sprijina usor pe varful copitei in poza de referinta, in timp ce la tine este este flectata si suspendata in aer..
#9
Postat 15 February 2013 - 12:00 AM
#11
Postat 15 February 2013 - 11:30 AM
Piciorul ala de jos (stangul) e foarte bine scos de tine, dar de fapt calul urmeaza sa faca o miscare si va ajunge intr-o pozitie "normala" (in poza si implicit in sculptura ta pare rupt).
La fel calul ridicat urmeaza sa sara un pic pe picioarele din spate si spre in spate pentru a se feri de muscatura.
Problema e ca tu trebuie sa reprezinti un pic mai artistic lucrurile.
Daca un pictor face un tablou cu floarea soarelui si la radacina troneaza o baliga, pe aia o va omite. Ca el face o lucrare care sa incante ochiul si sa spuna o poveste confortabila si cunoscuta.
Iarta-ma ca am insistat dar cred ca e ceva foarte folositor pentru lucrarile tale de viitor.
Uite miscarea calului ridicat. Fa stop-cadre din cand in cand. De pe la minutul 5 incolo.
#12
Postat 15 February 2013 - 12:39 PM
Caline, eu vreau sa insisti pana la nivel de ADN si celula. Recunosc ca asta imi lipseste (sau cel putin inca nu am inceput sa simt....sper sa apara vre-o schimbare pe viitor) simtul artistic. Acum referitor la clipul postat....am urmarit cu atentie clipul, categorie o sa-l mai vad pentru ca imi va folosi pe viitor. Dar sincer, nu am sesizat vre-o legatura intre pozitia calului din clip, atunci cand sta in 2 picioare, si cel din poza.
In poza, dupa parerea mea, calul nu urmeaza sa execute o miscare in spate ci in lateral...si nu ar fi vorba de a sari, ci mai mult de a eschiva. Ce ma face sa cred asta?
- Daca plec cu o linie din varful capului si ajung la nivelul cozii o sa obtin un arc de cerc cu deschiderea spre dreapta. Dupa parerea mea, daca ar fi avut de gand sa sara in spate, corpul ar fi trebuit sa aiba o pozitie mai verticala...e cam dificil sa sara in spate, chiar daca saritura nu ar fi prea mare, in conditiile in care corpul este usor curbat.
- Piciorul drept, este orientat spre exterior, greutatea corpului fiind plasata mai mult pe piciorul stang, ceea ce ma face sa cred ca miscarea va fi in lateral, nu in spate. El eschiveaza la o eventuala muscatura la nivelul coapsei pe care si-o retrage spre stanga.
Cat priveste piciorul care pare rupt, nu pot decat sa-ti dau dreptate, intr-adevar pare rupt. Dar aici cred ca intervine atat o problema de constructie, cat si de dinamica. Mai toti astia care-s mamici si tatici in sculptura cailor, sustin ideea ca atunci cand vrei sa modelezi un animal, iti alegi o pozitie care o doresti sa o faci, dupa care incerci sa obitii poze facute din ambele parti....daca ar fi din cat mai multe unghiuri ar fi si mai bine. E, eu am mers mai mult pe ghicite, pentru ca nu am avut la indemana decat o singura poza (deci am mers mai mult pe ghicite.....ceea ce nu e bine), si rezultatul evident ca nu ma multumeste.
Parerea mea este ca, ca sa nu mai fi creeat impresia ca este rupt, eu ar fi trebuit sa redau miscarea ceva mai bine.
Dupa pozitia corpului in poza, calul care musca a facut o miscare de usoara ocolire (piciorul stang din fata, cel cu problema, impinge spre exterior, nu spre in fata). Ceea ce inseamna ca ar fi trebuit sa rasucesc ceva mai mult corpul (pentru ca dupa cate se vede in poza, greutatea este destul de bine plasata pe piciorul stang din spate). La fel cum am spus si in cazul calului care este in picioare, daca i-as trasa o linie din varul capului pana la nivelul cozii pesemne as obtine un arc de cerc care ar inchide arcul trasat pe calul aflat in picioare.
Si uite asa cum scriu ca prostu imi dau singur solutii....daca mi-ar fi trecut prin cap ideea asta din start, pesemne altfel mi-ar fi iesit lucrarea.... .
Insa mai mult de atat n-am putut obtine
#15
Postat 18 February 2013 - 10:44 AM
#16
Postat 18 February 2013 - 11:58 AM
Hai sa mai scot inca odata in fata argumentele care le am atunci cand am sustinut ca animalul face o miscare in lateral si nu in spate, poate nu am fost suficient de explicit :
1. Piciorul drept al calului care este in picioare este orientat spre exterior, cam la un unghi de 45 de grade fata de cel stang.
2. Greutatea calului este plasata mai mult pe piciorul stang, decat pe cel drept.
3. Corpul calului, incluzand pozitia gatului si a capului formeaza un arc de cerc, care are bucla inspre stanga.
Pana in punctul asta, respectand pozitiile de mai sus, chiar si unui om i-ar fi peste mana sa faca o saritura inapoi in loc sa se retraga in lateral.
4. Calul care sta sa-l muste, se indreapta spre coapsa dreapta, deci atacul vine din lateral. Din punctul meu de vedere miscarea fireasca in cazul unui astfel de atac este o eschiva in lateral.
5. Este un cal, deci are (banuiesc) in jur de 5-6 sute de kg, poate este si mai greu, habar n-am. Ca sa execute o saritura in spate in conditiile in care greutatea este plasata mai mult pe un picior, ar trebui sa aiba o musculatura dubla fata de cea normala. O miscare in spate l-ar dezavantaja, pentru ca nu poate fi facuta chiar atat de rapid in cazul unei muscaturi din lateral (tinand cont de greutatea corporala), iar animalele au un instinct natural de a lupta.
6. Calul ar fi facut o saritura inapoi atunci cand atacul ar fi venit din fata.
Stiu ca ai petrecut timp in preajma cailor, insa poza dupa care m-am inspirat mie asta imi inspira. Daca argumentele mele sunt gresite, chiar te rog sa-mi demonstrezi contrariul, nu-mi este de nici un folos daca ideile mele sunt eronate.
#17
Postat 18 February 2013 - 02:36 PM