Forum Machete,Modelism,Hobby: insemne avioane - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

insemne avioane cum s-a ajuns la aceasta cocarda

#1 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 137
  • Inregistrat: 06-September 11
  • Interests:Aviatie, Tancuri, modelism in general

Postat 05 February 2013 - 04:19 PM

Cautam ceva pe net si am dat peste acest site
http://www.danap.ro/...t-in-maramures/
Prima imagine mi-a atras atentia - mai bine zis al doilea semn de pe primul rand:
Imagine atasata: semne-si-simboluri-geometrice-in-arta-maramureseana.jpg
Apoi stiam ca am vazut acest semn aici:
http://www.cartula.r...attach_id=73521
Imagine atasata: 6081249464218df2c39eb.jpg
Intrebarea mea : Este o pura coincidenta sau intre cele doua simboluri exista o oarecare legatura.... Mi s-a parut interesanta asemanarea dintre ele . Daca se considera inutil acest topic, se poate sterge.

Aceasta postare a fost editata de criss0571: 05 February 2013 - 04:21 PM

#2 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1775
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 05 February 2013 - 07:32 PM

Nu știu dacă este vre-o legătură...Mai degrabă o coincidență.Īnsemnul folosit de aviația noastră militară īntr-o perioadă determinată din razboi am citit că era un melanj īntre cocarda națională obișnuită ( folosită și-n prezent), cifra regală a Regelui Mihai I, precum și-o uniformizare cu īnsemnul Luftwaffe ( atīt noi, cīt și croații, ungurii,slovacii sau bulgarii ,am adoptat cu toții īnsemne cruciforme). Sīnt forumiști mai pricepuți ca mine,care pot aduce informații suplimentare.

#3 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
  • Postari: 894
  • Inregistrat: 18-January 12
  • Interests:fotografia
    modelismul

Postat 05 February 2013 - 09:30 PM

" cifra regală a Regelui Mihai I" asa stiam si eu. Daca ne inselem, sa ne fie cu iertare...

#4 Useril este offline   Cassin 

• Membru senior
  • Postari: 409
  • Inregistrat: 08-April 06
  • Interests:Machete statice avioane de orice fel (de preferinta cu elice din WW II) 1/72

Postat 06 February 2013 - 10:14 AM

Cocarda este un īnsemn circular care este compus din general din trei culori concentrice, posibil din două sau chiar una singură (vezi īnsemnul ţării Soarelui Răsare), īnsemn care denotă o anume apartenenţă. Primele cocarde se pare că au fost utilizate īn timpul revoluţiei franceze şi erau cofecţionate din panglici īncreţite circular. Tot francezii au fost cei care le-au folosit primii pe avioane īn timpul primului război mondial. Celelalte īnsemne gen hakenkreuz, cruci de Malta, stele, etc. cu greu pot fi numite cocarde. Mai recent termenul este folosit impropriu pentru bucheţele de flori prinse la rever, panglici sau alte īnsemne de partid, etc.

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12663
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 06 February 2013 - 01:31 PM

Nu are nici o legatura una cu alta.
Vreun etnolog ne-ar putea explica mai multe in legatura cu semnele folosite de taranul roman pe porti, grinda sau alte constructii din lemn.
Casin, cred ca gresesti putin. Termenul nu vine din aviatie, a fost adoptat de aviatie. Conform DEX :
COCÁRDĂ, cocarde, s. f. Insignă sau panglică (de obicei în culorile naționale) purtată de militari la chipiu sau de civili la piept în anumite împrejurări solemne. ♦ Emblemă care reprezintă un partid, un curent etc. ♦ Floare artificială pe care o poartă la piept nuntașii. – Din fr. cocarde.
In franceza, coquard nseamna si cocos prost, de aici, in armata, insigna (cocarda) de pe boneta era numita...cuc!
Cocarda, ca si Crucea Regelui MIhai, era folosita in aviatie ca insigna.

Citeaza

" cifra regală a Regelui Mihai I"
Ca sa fim corecti, in Decretul Regal nr 3088 din 9 sept 1940, publicat in Monitorul Oastei este numita "Cifra MEA Regala" si este mult mai complicata decit ce cunoastem noi:
Imagine atasata: cruce_001a.JPG
De notat ca aici cifra are sensul de cifru, cheie, sigiliu.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 06 February 2013 - 01:32 PM

#6 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1775
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 10 April 2013 - 10:40 AM

Excelenta completarea, Z-ule. Eu nu puteam sa scriu "cifra MEA regala", nefiind io rege(inca :whistle: )
Pe avioane si tancuri s-a adaptat o varianta simplificata, din motive evidente.Si bulgarii au avut o situatie similara, insignele mai sofisticate din perioada '38-'41 fiind inlocuite c-o simpla cruce neagra diagonala.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi