machete case traditionale modelism sau artizanat?
#1
Postat 21 January 2013 - 12:26 PM
nou pe acest forum si ma intreb daca ceea ce fac este modelism artizanat sau joc de copii mari
oricum imi plac foarte mult casele traditionale asa ca am inceput sa imi fac propriul muzeu.
toate constructiile se fac pe lemn masiv brad fag fara a folosi placaj mdf si alte combinatii
#2
Postat 21 January 2013 - 02:47 PM
#4
Postat 21 January 2013 - 08:01 PM
Daca te intereseaza ceva anume, intreaba, am vizitat cateva "muzee ale satului" si am ceva poze de la care ai putea sa pleci, cu toate ca ma indoiesc ca nu gasesti pe internet suficiente. Bafta.
#7
Postat 04 February 2013 - 10:54 AM
observ ca majoritatea sustine ca trebuiesc vopsite. de acord dar invechirea naturala nu vi se pare o valabila. aceste sunt in proces de invechire su radiatia solara directa, nu sunt lacuite in 5-6 luni o sa fie destul de imbatranite sa poata fi date cu ceara speciala pentru invechire lemnului. in ce priveste detaliile clar nu sunt la scara - de ce - foarte simplu elementele de tip stalpi, contragrinzi, sindrila trebuiesc in parte exagerate pentru 2 motive - sa poata fi decorate sau sa atraga ochiul spre elementele de arhitectura si al doilea sa nu fie un amalgam de detalii care ar perturba imaginea vizuala.
revin cu o postare in aceasi tema
un prieten fain de tot imi dete planurile unei mori de vant olandeze si am inceput munca incet sa vedem daca pot sa realizez o asemenea lucrare desi va fii dificil si nu am suficienta tehnica si materiale.
vishzu, la 22 January 2013 - 07:55 PM, a spus:
asa cum am postat am incercat sa le imbatranesc natural. daca dau cu vopsea pierd elementele de fibra din lemn ca sa le vopsesc puteam sa lucrez pe plastic nu pe lemn de brad care e dificil pentru zonele de succesiune fibra si interfibra moale. poate ceva grunduri sau ceva ceara - am una din franta dar se lucreaza foarte dificil cu ea trebuie data in grund de 2 ori apoi un strat de ceara i frecata cu tesatura de lana naturala si ma inebuneste ca unde sunt taieturi imbinaturi ramane ingrosata si trebuie curatata cu o grija de chinez. poate aveti ceva grunduri sa imi recomandati dar si locatia de unde pot sa le iau nu de alta dar in varful apusenilor in afara de magazin alimentar si circiuma nu gasessc, trebe sa merg cel putin 90 km pana la lumea civilizata.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 04 February 2013 - 01:35 PM
#8
Postat 04 February 2013 - 02:11 PM
#9
Postat 04 February 2013 - 09:55 PM
Si mie mi se pare ca parca ar merge putin tratat lemnul sa para mai imbatranit.
Voi urmari in continuare cu mare interes.
Spor!
#11
Postat 05 February 2013 - 08:58 AM
catre neastefan
multumesc pentru ideeile de "vopsire" o sa incerc, in ce priveste lemnul de brad este lemn de 10 ani uscat tun, si credetima nu se va deteriora deoarece am ales cu mare grija baghetele facute, mai am o serie facute intr-o fabrica de mobila cu lemn din uscator, o sa incerc si cu lemn de cires, nuc nu gasasc in zona dar poate gasesc in magazine gen dedeman, etc lucrarea cu casa traditionala de la berbesti judetul Maramures e realizata pe lemn de fag, doar sindrila este din brad, in urmatorul proiect o sa incerc folosirea pietrei si a altor tipuri de lemn. apropo cine imi poate da informatii despre lipirea pietrei cu lemnul cu ce o pot realiza?
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 05 February 2013 - 11:10 AM
#12
Postat 08 February 2013 - 12:34 AM
#13
Postat 06 March 2013 - 02:52 PM
cu incapatanarea mea tipica am dat cu ceara de mobila - un tip ciudat de ceara care nu se lacuieste dar tu munceste de draci incepi sa ai. sincer sa fiu cu aplicaea nu a fost nevoie dar lustruirea cu tesatura de lana mi-a rupt mainile. sper sa urc o sama de foto ca de ceaiuri din coji de nuca sau din lemnul cainelui la vara.
#15
Postat 07 March 2013 - 10:41 AM
Ce faci tu nu e joc, ca implica prea multe resurse.
Nici modelism (machetism) nu e, ca nu faci niste replici exacte la scara redusa.
Ideea ar fi ca daca vrei sa-ti faci un muzeu de machete pe care sa-l viziteze un public, sa incerci sa te apropii intr-catva de realitate pentru ca oamenii sa inteleaga ce-i cu casele astea.
Pe de alta parte, putini percuteaza la armonia detaliilor cu intregul daca nu au experienta in machetism.
Cred ca muzeul tau va fi mai aproape de artizanat.
Mai sus se vorbea de patinarea obiectelor pe care le realizezi. Daca le dai cu ceara, bait sau alte produse de patinare a lemnului (mobila, parchet, obiecte decorative) nu vei obtine un efect asemanator cu cel al lemnului invechit al caselor, care devine mai degraba cenusiu. Asta se poate obtine cu acuarele, pasteluri uscate sau alte tehinici pe care e posibil sa le mai gasesti pe site-ul asta.
Eu iti urez spor la lucru. Atata timp cat ceea ce faci iti place si te relaxeaza, nu e necesar sa iei in seama toate parerile.
#17
Postat 07 March 2013 - 11:01 AM
wurger frate ideea este urmatoarea machetele sunt reduse la scara, cel putin ultimele scara e de 1:32 urmaresc in detaliu fiecare elment de costructie adica incheierea peretilor se face in coada de randunica - ase cum este in realitate, acoperisul e exact in cote, ca exagerare de scara este doar sindrila care daca e f mica impune o monotonie vizuala, si stalpii de la pridvor unde folosesc elemente traditionale maramuresene strict pentru elementul artistic, sunt constient ca nu e modelism si sunt aici doar pentru a cere pareri si a incerca sa avansez cu cunostintele in ceea ce fac.
cu repect
si multam fain de explicatii
wurger, la 07 March 2013 - 10:41 AM, a spus:
Ce faci tu nu e joc, ca implica prea multe resurse.
Nici modelism (machetism) nu e, ca nu faci niste replici exacte la scara redusa.
#18
Postat 07 March 2013 - 11:17 AM
toate reproducerile ca se pare nu pot fi numite machete sunt de la case traditionale gen Avram Iancu, Closca, Crisan , Case muzeu, sau biserica Valari. toate sunt in patrimoniul Unesco. nu pot sa imi insusesc paternul lucrarilor, aproapeexistente toate sunt in stare buna si pot fii vizitate in diferite zone ale Transilvaniei. Nu am adus contributie la acestea decat faptul ca am imbunatatit elementele artistice - casele vechi nu au folosit elemente arhitecturale artistice ci au fost construite dupa arhitectura zonala, la nivelul posibilitatilor, prea putin se folosea modelarea grinzilor sau al lucarnelor. singura chestiune este ca io detin planurile in autocad a acestora ceea ce nu cred ca le au nici muzeele etnografice.
#19
Postat 07 March 2013 - 03:08 PM
#20
Postat 07 March 2013 - 06:11 PM
Sa zicem ca nu ai probleme pe partea de constructie...greul incepe la invechire ...
Ai un avantaj-esti in zona lor si le poti vedea oricand , facand comparatii...
Ca sa obtii o patina cat mai naturala trebuie mult mai multe experimente...
Daca nu le faci si mergi spre conservarea uzuala a lemnului (uleiuri,ceara,baitz-uri , etc.) dai in artizanat.
Cum ti-a spus Wurger , trebuie incercat altceva-crete,pasteluri,pigmenti...si ce-o mai fi...
Dar trebuie muuuulte experimentari cu diverse materiale... si documentare la greu....
Mai trebuie cautat mult si pe net.....
Spor sa ai....