Forum Machete,Modelism,Hobby: cu IAR 80 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

cu IAR 80

#21 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1074
  • Inregistrat: 14-December 04

Postat 01 February 2013 - 11:15 PM

Vezi postareaZ-mare, la 01 February 2013 - 11:04 PM, a spus:

Mgc, cel putin in acea poza e galben.
Atasament iar 80 -00055.jpg

Z-mare, poza este destul de slabuta din punct de vedere al claritati, plus ca acea parte de sub bot se vede putin si dintr-un unghi dificil. De altfel nu contrazic faptul ca unele ar fi galbene, incerc sa spun ca nu era o regula batuta in cuie si toate erau galbene, puteau exista si bleau.

#22 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 22-February 05

Postat 02 February 2013 - 05:48 AM

Vezi postareaMgc151184, la 01 February 2013 - 11:15 PM, a spus:

Z-mare, poza este destul de slabuta din punct de vedere al claritati, plus ca acea parte de sub bot se vede putin si dintr-un unghi dificil. De altfel nu contrazic faptul ca unele ar fi galbene, incerc sa spun ca nu era o regula batuta in cuie si toate erau galbene, puteau exista si bleau.

Nu neg posibilitatea ca pe frontul de acasa ( in scoli etc) dupa unele revizii sa fi revopsit pe dedesupt cu bleu. De altfel regula cu galben dedesupt nu prea se mai aplica (la modul general) in 1944 nici la Bf 109 G ( si pozele dovedesc clar acest lucru). Dar totusi consider ca unitatile de IAR 80/81 care inca luptau pe frontul de est in 44 cu sovieticii aveau avioanele cu galben dedesupt. Deosebirea intre un La 5 si IAR 80 ar fi dat mare bataie de cap baietilor de la AA.

#23 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior

Postat 02 February 2013 - 03:28 PM

Vezi postareaCantacuzino, la 02 February 2013 - 05:48 AM, a spus:

Nu neg posibilitatea ca pe frontul de acasa ( in scoli etc) dupa unele revizii sa fi revopsit pe dedesupt cu bleu. De altfel regula cu galben dedesupt nu prea se mai aplica (la modul general) in 1944 nici la Bf 109 G ( si pozele dovedesc clar acest lucru). Dar totusi consider ca unitatile de IAR 80/81 care inca luptau pe frontul de est in 44 cu sovieticii aveau avioanele cu galben dedesupt. Deosebirea intre un La 5 si IAR 80 ar fi dat mare bataie de cap baietilor de la AA.

Cand afirmati "frontul de acasa" va referiti si la Basarabia 1941?

#24 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 22-February 05

Postat 02 February 2013 - 06:06 PM

Vezi postareaMgc151184, la 02 February 2013 - 03:28 PM, a spus:

Cand afirmati "frontul de acasa" va referiti si la Basarabia 1941?

ma refer la anul 1944 cand ne aparam teritoriul national

#25 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior

Postat 02 February 2013 - 07:07 PM

Ok! Va multumesc pentru raspunsuri.

#26 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 03 February 2013 - 11:16 AM

vedeti aici se poate observa mai bine ..."inelul" galben combinat cu verde. Dar la fel de bine puteti spune si ca inelul e albastru (azur). Culoarea inelului (partea inferioara) este identica cu culoarea planurilor...

Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 03 February 2013 - 11:23 AM

#27 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 03 February 2013 - 06:58 PM

Au fost perioade cind "burta" capotei motoruli a fost vopsita in culoarea de intrados.

#28 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 03 February 2013 - 07:36 PM

In concluzie , inelul-sau jumatatea de inel- putea fi galben,rosu,albastru,alb ?

#29 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 04 February 2013 - 12:43 AM

Vezi postareabusila, la 03 February 2013 - 07:36 PM, a spus:

In concluzie , inelul-sau jumatatea de inel- putea fi galben,rosu,albastru,alb ?

Daca te referi la inelul de pe fuselaj, depinde de perioada. Inainte de mai 1941 au fost rosu, galben sau albastru. Intre mai 1941 si septembrie 1944 a fost galben. Dupa septembrie 1944 a fost alb.
Capotajul motorului a fost mai intai in culori camuflaj pe extrados si bleu pe intrados. Din mai 1941 pana in septembrie 1944 a fost galben. Din septembrie 1944 a fost din nou camuflat pe extrados si bleu pe intrados. In unele perioade, capotajul glaben a mai fost si camuflat in functie de cerintele operationale. Exemplul cu Barbarossa de mai sus e unul. Dar a mai fost o astfel de perioada si in 42 la Stalingrad.
Radu

Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 04 February 2013 - 12:54 AM

#30 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 12:51 AM

Multumiri pentru clarificare... credeam ca au fost toate galbene ...

#31 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 12:56 AM

Am modificat textul fiinca mi-am dat seama ca tu te refereai de fapt la capotaj.
Nu a existat capotaj alb, albastru sau rosu.
Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 04 February 2013 - 12:57 AM

#32 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 11:01 AM

M-am mirat si eu de raspuns , intrucat in cartea ta inelele motorului sunt doar galbene sau camuflaj....

#33 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 11:21 AM

Confuzia e cauzata de termenii folositi.
Capotajul motorului era un "Capotaj NACA." http://en.wikipedia....ki/NACA_cowling
In lista de piese de schimb a avionlui este trecut "Inel NACA". Avionul a avut mai multe "inele". Dar cineva se refera la "capotaj" trebuie NEAPARAT sa puna si acel "NACA", adica sa spuna "Inel NACA", altfel se poate confunda cu acea banda de pe fuselaj care de asemenea era uneori numita "inel". Altfel termenul e confuz... e ca si cum ai spune "cauciucuri" uitand de faptul ca in afara de anvelope, avionul a avut si camere, o-ringuri, sandow, etc tot din "cauciuc".
Radu

#34 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 12:00 PM

Ai dreptate , asa-i cu amatori ca noi.....In concluzie , inelele NACA au fost doar galbene sau in culori de camuflaj....

#35 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 12:24 PM

Vezi postareabusila, la 04 February 2013 - 12:00 PM, a spus:

asa-i cu amatori ca noi...

Busila,
Amatori pana la urma suntem toti, mai mult sau mai putin. Eu am "ascultat" si am "invatat". La fel poate face oricine.
Radu

#36 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 03:51 PM

Asa e Radu...ai dreptate. Cand m-am referit la "inel"...era vorba de Inelul NACA...complet.

Acum revenind la poza ...strict pe culori vorbind...opinia mea este ca partea inferioara este colorata in albastru deschis la fel ca si intradosul aripilor ...mai mult chiar palele elicei sunt vopsite in aceasi culoare, albastru deschis.

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 04 February 2013 - 03:51 PM

#37 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior
  • Postari: 453
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Interests:istorie, aviatie militara, modelism

Postat 04 February 2013 - 04:26 PM

Interesanta poza. Poti sa faci un intreg tratat incercand sa explici tot ceea ce se vede. Se stie cumva cand a fost facuta poza? Uitandu-ma mai atent am sesizat ca varfurile aripilor(capetele de plan) sunt vopsite, se pare, in olivul de pe fuselaj. De-asemenea, crucea de pe dosul aripii pare vopsita(acoperita) cu aceeasi culoare. Pe inelul NACA se vede clar cum a fost vopsit in graba galbenul de dedesupt. Asta e ce vad eu, pot sa ma insel. Se stie ca , in functie de filmul folosit, tonurile de gri aferente culorilor pot diferi - adica, intr-un fel se vede rosul pe un film alb-negru pancromatic si altfel intr-altul ortocromatic. Nu mai zic de coafa elicei - sa fie colorata in rosu-negru? Cat despre pale, astea par, mai degraba, proaspat schimbate ramase cu grundul de fabrica.

Aceasta postare a fost editata de LiviuMaff: 04 February 2013 - 04:29 PM

#38 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4970
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 04 February 2013 - 05:21 PM

Cred ca e mult mai simplu de atit... Coafa elicei , neagra, are un sector galben , la fel ca si crucea lui mihai si intradosul capetelor de plan.
E doar galben, asa se vede el inchis pe tipul asta de film. Palele elicei "nevopsite" nu sunt neaparat o raritate pe IAR-80/81, dupa cum atesta alte citeva poze pe care le putem gasi si in cartea lui RaduB. In cazul pozei asteia, cred ca intradosul capotajului motorului este vopsit la fel ca restul intradosului ; gri-bleu, nu galben.

#39 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 11:01 AM

Poza e facuta cu film ortocromatic care face galbenul sa para foarte inchis la culoare si albastrul foarte deschis. Cred de asemena ca fotograful a folosit un filtru pe lentila, care zapaceste culorile si mai mult. Sunt nuante diferite de galben acolo. Unele nuante sunt mai "portocalii" pe care filmul le scoate "negre" si alte nuante sunt mai ca lamaia si pe alea filmul le scoate mai deschise.
Nu e nimic care sa zguduie vreo temelie. E doar o ciudatenie optica. Gugaliti cuvintele "orthochromatic" si "panchromatic".
Radu

#40 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 02:27 PM

cred ca aceste poze, facute de catre un forumist din Rusia, cautator de relicve ...va vor edifica in multe privinte asupra culorilor purtate de IAR 80 in timpul campaniei din Rusia.

http://www.worldwar2...opic=6379&st=30

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi