Forum Machete,Modelism,Hobby: Diferenta dintre scari la figurine - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Diferenta dintre scari la figurine

#1 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 16 January 2013 - 11:13 AM

Nu stiu daca s-a mai facut chestia asta aici dar eu unul am primit multe intrebari relativ la acest subiect.
Poate si din cauza ca figurinele vin din mai multe colturi ale hobby-ului si nu sunt masurate intotdeauna la fel.
In poza de mai jos vedeti diferentele dintre cateva figurine la urmatoarele scari / dimensiuni,

Imagine postata

Īncepānd de la stānga la dreapta, Samuraiul cu naginata este la aproximativ 120 mm ceea ce inseamna cam 1/16 (sta si cracanat si d-aia pare mai mic - Uitati-va la capete);
Hoplitul spartan e la 90 mm adica ceva ce poate varia intre 1/18 si 1/20
Ofiterii coloniali englezi din India sunt 75 mm si 70 mm (o scara rar folosita) ar insemna cam 1/24 si 1/25
Samuraiul in verde este la 54 mm (cumva asta a avut capul mai mic decat anumite figurine la 1/35. Oricum conventia e ca 54 mm reprezinta 1/32 ca scara.
Legionarul Francez in Indochina este la 1/35 scara uzitata la terestre cel mai des. Dimensiunea poate varia functie de firma sau sculptor dar e in jurul a 50 mm.
Lipseste de aici o figurina la 1/48 dar poate fi inlocuita mental si recunoscuta.
Ultimul, pilotul japonez este la 1/72 si se traduce in milimetri ca fiind circa 12 mm.
La aceasta scara se mai pot adauga 1/76 si 1/87, scari corespondente dioramelor feroviare. Eu consider ca nu deranjeaza vizual daca cineva face o diorama unde amesteca 1/72 cu 1/76.

Mai intra in discutie figurinele Wargamer cu o dimensiune cuprinsa intre 1/48 si 1/35 dar care avand proportii ciudate sunt mai greu de clasificat.
Figurinele fantasy si Science Fiction, de multe ori nu sunt asociate de producatori unei scari (ma refer la cele inumane Imagine postata)

In toate cazurile de mai sus trebuie sa tineti seama de diferentele de inaltime, de proportii, de rasa dintre subiectele reprezentate.

Sper sa fie cuiva de folos postarea asta, mai ales daca se va gandi la un proiect si va dori sa se opreasca la o anume scara.

#2 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior
  • Postari: 469
  • Inregistrat: 23-May 11

Postat 16 January 2013 - 11:48 AM

Subiectul asta l-am vazut dezbatut destul de mult pe site-uri straine, se pare ca inca nu s-a ajuns la un consens.
La figurinele prezentate de tine am sa incerc sa fac o completare care poate fi utila in special celor care au de gand sa inceapa sa modeleze.
Cele la 7 cm intr-adevar sunt mai rarute (Paul Deheleanu din cate stiu lucreaza la scara asta), este o scara care incearca sa se impuna mai nou. Citeam undeva, nu mai retin numele
sculptorului din pacate, oricum facea partea din categoria "capetelor incoronate", ca prefera sa lucreze la scara 1:24, pentru ca desi este mai mare decat scara 1:32, totusi este destul de mica incat figurinele rezultate sa "intre" in categoria "miniaturilor". Diferenta este ca cei 2 cm in plus iti permit o mai mare libertate de miscare, deci rezultatul este mai spectaculos decat la scara 1:32.
Masuratoarea unei figurine se face luand la nivelul ochilor, dar intr-adevar, daca figurina are alta pozitie decat cea "de straja patriei", e mai greu de dedus asta, asa ca singura optiuna (banuiesc) de a vedea daca figurina se incadreaza acolo unde se anunta a fi, este sa o masori pe bucatele.
Acum se mai poate lua in calcul alt aspect, asta ma gandesc ca o fi unul din motivele pentru care difera figurinele ca inaltime de la o firma la alta (ca inaltime). Conteaza inaltimea la care se aplica scara. Din cate am citit, sunt firme care iau in calcul inaltimea medie a unui individ ca fiind 1.75, altele 1.80. Asta fiind inaltimea standard. Deci daca modelezi un anonim, aplici scara la inaltimea medie pe care o promoveaza firma respectiva. Daca vrei sa faci o figurina cu trimitere directa la un anume personaj, caracter, persoana in viata sau decedata fiind, aplici scara la inaltimea reala pe care a avut-o sau o are individul cu pricina. Iar rezultatul va fi cu siguranta diferit fata de figurinele facute dupa "metoda standard", Acelasi lucru se aplica si in cazul cailor. Nu ma pricep dar eu zic ca un cal arab nu are aceleasi dimensiuni ca un cal de tractiune. Aplicata aceeasi scara la fiecare din ei, rezultatul sigur o sa fie diferit. Acum nici asta nu sunt prea sigur daca este agreeat de toata lumea, pe un site rusesc am citit o discutie in care se dezbatea problema asta, si se pare ca nu parerile nu se uniformizasera.
Spre exemplu mi-au picat in mana figurine care cicatelea erau incadrate la scara 1:32 si masurate au cam 6 cm si un picut la nivelul ochilor.
Asa ca cei care vor sa-si faca o diorama s-ar putea sa se loveasca de problema asta cu inaltimea.
Dar daca stai bine si te gandesti, lucrurile nu mi se par chiar asa de deranjante, pentru ca in mod normal, (exceptand Garda Nationala) inaltimea atinsa de oamenii dintr-un grup este destul de variata.
In privinta figurinelor fantasy.....aici zic eu ca lucrurile sunt si mai discutabile. Mai ales daca faci o diorama. Cine stie dimensiunea standard a unui goblin, sau a unui orc, sau a unui dragon? Aici intervin produsele de firma care banuiesc ca au deja luat in calcul chestia asta. Insa daca eu as vrea sa fac o diorama cu dwarfi, oameni si orci, la aceeasi scara, cu siguranta nu pot sa aplic inaltimea de 5.4 cm la toti (chiar daca ii vreau incadrati la scara 1:32). Trebuie sa stau sa iau in calcul o diferenta de inaltime.

Cam asta ar fi ce am avut de spus, asa ca spor tuturor la treaba

#3 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 16 January 2013 - 04:15 PM

Sunt de acord cu tot ce spui asa ca nu reiau.
O sa povestesc insa ce am patit la figurinele Pegaso pe care le/am lucrat si aceasta se poate vedea si in poza de mai sus.
Primele pe care le/am facut, la 90 mm, erau samurai sculptati in general de Viktor Konov. Cativa dintre acestia au fost ganditi sa formeze perechi.
Ulterior cand am trecut la alte subiecte la aceeasi scara de la aceeasi firma, m-am trezit ca un viking era mai firav decat un samurai si eram foarte nemultumit ca mi-au vandut vikingul la alta scara. Cand l-am pus insa langa figurine la 75 mm si apoi langa rigla am inteles ca samuraii mancasera prea mult.
Deci, iata ca nici la firma cu renume, lucrurile nu-s batute in cuie.
Ma indoiesc isa ca cineva va avea vreodata de gand sa-si faca o megadiorama cu figurine metalice de 300 de grame la 90mm.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi