Postat 22 December 2012 - 12:17 PM
1.Loteniente, exact asta-i tehnica de mascare, cu o singura observatie: nu recomand taierea benzii direct pe cupola, oricit de atent esti, exista riscul de a se zgiria cupola. Mi-am adus aminte de inca o tehnica, cea folosind Parafilmul, o pelicula "elastica" ce se utilizeaza in laboratoarele de chimie. Din pacate, aceste benzi sunt mai greu de procurat. Se taie o bucatica de pelicula, se intinde putin, se lipeste peste cupola, apoi se decupeaza cu un bisturiu bine ascutit. Si aici exista acelasi risc de a zgiria cupola. Mai poti folosi si patafixul, pentru umplerea golurilor dintre benzile mastii.
O alta tehnica este aceea de a folosi Mascol, un gel ce se poate depune cu o pensula. Din pacate, trebuie sa ai o mina sigura pentru a veni cu substanta exact pe marginea cupolei. Atit Parafilmul cit si Mascolul trebuie incercate cum rezista la diluantii folositi pentru vopselele tip email, respectiv, tip acrilic.
2. Sfatul meu este sa nu o dai jos, aplica procedura aratata de mine mai sus.
Legat de mascol, vezi ce am scris mai sus, nu toate marcile rezista la toate tipurile de diluanti. Trebuie incercat inainte. Si da, stratul trebuie pus nitel mai grosut. Daca cauti pe forum, Wurger a avut o postare referitoare la un fel de mascol gasit in comert, cred ca de la Bison, destul de rezistent.
Tibi, daca adezivul este "prea tare" lipesti si dezlipesti banda, de citeva ori, pe podul palmei si se rezolva. Eu am folosit asta la benzile tip scoci si a mers perfect, nu am avut surprize niciodata.
Marinelule, am patit si eu, dar cu benzi vechi, statute la soare prin magazin, sau prin cutiile mele, ca de, luasem sa am rezerva pe ...1000 de ani. Am o astfel de banda, de drept de prin strainezia (Germania), e de culoare galbena, este excat ca cea Tamiya, doar ca e muuuult mai ieftina. Din pacate si pe aia o am de vreo trei ani, sper sa nu-mi faca figuri. Asa, ca istorie, am lucrat si cu hirtie de ziar lipita cu Pelicanol, adica cel mai prost lipici de pe piata. Dupa vopsire spalam macheta, si totul era OK!! Mastile le taiam direct la scara, folosindu-ma de desenle din instructiunile de montaj si vopsire. Scrisesem un articol, pe tema, cred ca in 2006, dar s-a pierdut in urma hacuielilor forumului.
Hora, Tibi, in general, cu benzile de mascare exista un incovenient (strict din punctul nostru de vedere): lipiciul "lucreaza" in timp, adica devine mai "lipicios" pe masura ce trece timpul de la depunerea pe suprafata vopsita. Daca lipesti banda si o dezlipesti imediat, totul e OK, daca o lasi acolo citeva zile sau mai mult, deja incep sa apara probleme. Folosind vopsele cu uscare rapida, cind lipirea/dezlipirea benzii se face la intervale scurte de timp, nu sunt probleme. Treaba se poate "remedia", cum spuneam mai sus, lipind si dezlipind banda, de citeva ori, de podul palmei. Grasimea mai "inmoaie" din "taria" adezivului. Vorbesc din propria si indelungata mea experienta. Prin 1994, nu prea aveam acces la benzi Tamiya, defapt nu avema deloc, sau alte fineturi, ne multumeam cu scociul Aero sau mai stiu eu ce marca dubioasa, hirtie de ziar, hirtie de transformator si Pelicanol, si treaba mergea.
Tibi, daca tai Banda Dymo in fisie de 1 mm, o poti mula destul de bine. Apropo, se mai gaseste Banda Dymo? Ce mai am eu e deja foarte veche si adezivul s-a cam uscat.