Vopselele dedicate modelismului adera foarte bine la suprafata de plastic, chiar daca nu o sfeluiesti. (cite detalii ar "zbura" daca am face asa ceva pe tancuri sau avioane). Vopselele auto sau de alta natura, pot sa adere mai bine sau mai putin bine la suprafata e plastic. De aceea, desi mai scumpe, este indicat sa folosesti vopsle dedicate de la Revell, Humbrol, Tamiya sau Gunze. Se gasesc si in varianta spray.
Apoi, suprafata de vopsit trebuie musai spalata cu apa si detergent inainte de a fi vopsita, pentru indepartarea resturilor de praf si grasime. Daca este nevoie se poate da un strat de grund, dar atentie, nu grund pentru metal.
Citeaza
...sa ai in vedere compatibilitatea chimica dintre grund (primer) si vopsea
Nu neaparat. Peste email se poata da cu acrilic, iar reciproca este valabila. Doar vopselele tip "lac" sunt mai pretentioase. Peste ele merge si acrilic si email, dar lacul nu merge peste nici una din cele de mai sus.
Cum se zicea si mai sus, banda de protectie se indeparteaza usor, trgind de ea dinspre partea vopsita inspre banda, nu invers, la citeva minute dupa vopsire. Daca banda ti se pare "prea lipicioasa", lipeste-o apoi dezlipeste-o de doua, trei ori pe palma. Iti recomand banda de mascare Tamya, e de calitate foarte buna. Chiar si banda din hirtie, "de zugrav", este buna daca nu e zacuta, cu anii, prin dpozit.
Citeaza
sa lipesti doua piese de 80 cm nu este simplu.
E simplu, daca stii cum. Se pun citeva puncet de lipici pe cele doua jumatati ale cocii, apoi fixezi cit mai bine partile, fara rosturi sau deplasari. Dupa o uscare de citeva zeci de minute, cu o pensula fina pui, in lungul liniei de lipire, lipici "lichid" tip Model Master 3999 sau nitrosolv. Caplilaritatea suge lichidul inntre cele doua jumatati, lipindu-le. Lasa coca "la uscat" pina a doua zi. Daca iti scapa lichid pe linga, nu te grabi sa-l indepartezi. Lasa-l in pace, dupa uscare nu ramine decit o urma putin vizibila, ce se poate indeparta usor cu un jmirghel fin (600 - 800)
Citeaza
vi cu smirgle de 1200 de exemplu si cu apa si slefuiesti
Hmmmm...Este bine sa incepi cu granulatie mai mare, 400 - 600, apoi sa treci la granulatie mica, 800 - 1000, daca e cazul.
Pentru a vedea imperfectiunile in zonele lipite sau chituite, poti vopsi zona cu vopsea metalica (aluminiu, argintiu). In acest fel, orice imperfectiune iese la inveala. Daca zgirieturile sunt fine, inceraca sa le astupi cu Mr. Surfacer de 500 sau 1000, de la Gunze sau Tamiya sau cu superglue. In ultimul caz, nu lasi la uscat decit citeva zeci de minute, dupa care slefuiesti cu jmirghel de granulatie mica, 800 - 1000.