Forum Machete,Modelism,Hobby: Rog sfaturi pentru Queen mary 2 revell 1:400 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Rog sfaturi pentru Queen mary 2 revell 1:400

#1 Useril este offline   Aeg 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 122
  • Inregistrat: 16-March 12

Postat 26 August 2012 - 10:57 AM

Salut tuturor :hi:

Asa cum v-ati obisnuit cu topicul cu sfaturi titanic, acum a venit randul sa deschid unu cu Queen mary 2 1:400, mai am unu doar ca la scara 1:700 tot revell.

la primul kit al meu nevopsit QM2(1:700) a fost un cosmar, sa va expic, am cumparat doua spray-uri cu vopsea negru si visiniu, ajuns acasa am vopsit vaporul ( Fara al da cu smirghel, sau alta solutie care sa fixeze vopseaua)

am dezlipit banda adeziva dupa locuriile vechine, si cum indepartam banda adeziva se decojea vopseaua :cray: dupa mai multe incercari am pus freo 5 straturi de vopsea peste kit, si in momentul de fata de decojeste vopseaua, doar ca e in vitrina si nu pateste nimic, vopseaua sta pe el, cum ar fi un strat de praf.

ACUM nu vreau sa se intample acest episod si la QM2 1:400, urmeaza sa il achizitionez, vreau sa ma sfatuiti ce smirghel sa folosesc din acela fin fin, sau spray care fixeaza vopseaua.

Va Multumesc pentru Sprijinul acordat :hi:

#2 Useril este offline   bobby 

• Membru senior
  • Postari: 741
  • Inregistrat: 18-June 11
  • Interests:none

Postat 26 August 2012 - 11:20 AM

pregatirea suprafetei pt vopsire se face astfel:

se matuieste - la magazinele de vopseluri auto exista smirghel special pt operatuinea de matuire.
se da cu primer (grund) - auto daca nu ai altceva.
se vopseste.

suprafetele care sunt deja vopsite se protejaza cu banda speciala (tot de la magazinele auto) nu cu hartie de zugravit , nu cu scotch sau alte minuni cu adeziv puternic.

banda se indeparteaza imediat dupa vopsire - daca astepti sa se usuce face coaja si se ia cu totul.

cel mai bine fa niste probe inainte pe altceva.

#3 Useril este offline   Aeg 

• Membru senior

Postat 26 August 2012 - 12:12 PM

Iti multumesc bobby, deci trebuie sa il dau si cu smirghel si cu grund ?

Iti multumesc ! :hi:

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 26 August 2012 - 02:00 PM
Motiv editare: citat inutil

#4 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 27 August 2012 - 07:39 AM

Salutare,
si eu am inceput lucru la aceasta macheta, insa avand in vedere dimensiunile si timpul liber va mai dura.

Cat priveste vopsirea, pot sa ma exprim, deoarece nu exista diferente majore in ceea ce priveste aceasta macheta fata de altele.

Dupa imbinarea partilor kitului va trebui sa slefuiesti la ud imbinarile, si sa folosesti chit pentru modelism in scopul de a obtine suprafete "unitare" si netede, adica mai pe romaneste sa nu se vada liniile de imbinare a doua piese. Ulterior asamblarii, chituirii, slefuirii, care se face cu smirghel foarte fin, cu apa, va trebui sa folosesti un primer. Desi se poate vopsi cu sau fara primer, pentru o macheta de mari dimenisiuni, unde pe de o parte nu exista pericolul inecarii detaliilor, iar pe de alta parte suprafetele de vopsire sunt de suprafata mare se foloseste primer fara probleme.

Apoi urmeaza vopsirea, care pentru machete mari se poate face in extremis si cu vopsea la spray, in lipsa unui aerograf.

Oricum parerea mea este ca vei gasi multe informatii generale despre vopsire pe forum, unde problemele de aceasta natura au fost explicate pe larg.
Ca rezumat insa, intotdeauna o buna pregatire a suprafetei, adica o degresare corespunzatoare si aplicarea unui primer te scuteste de probleme viitoare.

Spor la lucru.

P.S.
Nava in discutie este o bijuterie, atat la scara reala cat si ca macheta. De aceea nu te grabi, pentru a iesi ceva de calitate. Daca o sa arunci o privire pe net o sa vezi si variante iluminate ale machetei, insa in acest caz ai grija sa nu aluneci in chici, adica sa folosesti cate lumini trebuie. Efectul poate fi deosebit in acest caz.

#5 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 27 August 2012 - 07:53 AM

Revin cu o informatie, vad ca vrei sa faci macheta la scara 1:400, kitul fiind unul impresionant, peste 80 cm lungime, vopsirea cu spray la aceste dimensiuni este chiar recomandabila.
In acest caz, sa ai in vedere compatibilitatea chimica dintre grund (primer) si vopsea, adica sa fie de acelasi tip, in caz contrar rezultatele pot fi dezastruoase.

In general acolo unde exista standuri de vopsea la spray, gasesti in aceeasi gama si grundurile si lacurile de protectie. Daca gasesti cumpara ungrund pentru materialul care te intereseaza pe tine, in acest caz plastic.

#6 Useril este offline   Aeg 

• Membru senior

Postat 27 August 2012 - 09:36 AM

Multumesc stageexp :hi:

voi avea grija sa nu o stric, Multumesc inca o data si spor la modelit si tie.

am o mica problema, tu ai vopsit QM2, adica partea care pluteste pe apa ?
o sa am nevoie de putin ajutor. iti voi spune despre ce este vorba.

Multumesc !

#7 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 27 August 2012 - 10:46 AM

Salut,
ti-am raspuns la intrebarile de pe PM.

La macheta in cauza nu am vopsit nimic, am inceput lucrul si este in stand by pentru ca lucrez la alte machete acum.

Insa in general se vopsesc toate componentele machetei, indiferent de culoarea plasticului. Asa cum am scris si pe PM, mai zic si aici din motivul ca poate citesc si alti pasionati interesati, prima data asamblezi partile navei. Atentie la coca, este de mari dimensiuni, trebuie tinuta in pozitie in mod corespunzator, sa lipesti doua piese de 80 cm nu este simplu. Dupa lipire de regula plasticul mai refuleaza de la actiunea adezivului, adica pe romaneste apare o buza de material. De asemenea, daca matrita de injectare nu este ok, mai apar goluri de material dupa lipirea a doua piese, aceste goluri umplandu-se cu chit de modelism, sau pentru cele mici cu superglue (nu recomand insa deoarece slefuirea este mai greoaie). Dupa lipire si umplere cu chit unde este cazul, vi cu smirgle de 1200 de exemplu si cu apa si slefuiesti, pana nu mai ai diferente de nivel, adica daca treci cu o scobitoare, un varf de cuter, o sula metalica peste zona respectiva, nu simti diferente de nivel, moment in care dai cu primer sau grund. Dupa aia osa poti constata, caz des intalnit, ca in zona apar urme, adica slefuirea nu a fost perfecta. Pui din nou chit si reiei slefuirea, dupa care dai din nou cu grund pana zona arata dintr-o bucata, adica ok. Dupa aceasta etapa vine partea cu vopsirea, cu regula de baza in care culorile deschise se dau primele fata de cele inchise, separarea facand-o cu banda de mascare dedicata, de exemplu tamyia, urmata de rula a doua de baza in care piesele mici le vopsesti pe rama, deoarece nu ai de ce sa le prinzi odata detasate.

Atentie la vopsirea pieselor mici cu spray pentru a nu avea doza prea mare de vopsea.

Cumperi spray de la magazinele de modelism sau avand in vedere dimensiunile poti folosi si sprayuri de la magazinele de bricolaj din oras. Dar in acest caz, asa cum am spus grundul, vopseaua, lacul (daca iei si din ala) trebuie sa fie de acelasi tip, cu aceeasi baza chimica, pentru a nu interactiona si a determina umflarea stratului anterior.

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 28 August 2012 - 01:45 PM

Vopselele dedicate modelismului adera foarte bine la suprafata de plastic, chiar daca nu o sfeluiesti. (cite detalii ar "zbura" daca am face asa ceva pe tancuri sau avioane). Vopselele auto sau de alta natura, pot sa adere mai bine sau mai putin bine la suprafata e plastic. De aceea, desi mai scumpe, este indicat sa folosesti vopsle dedicate de la Revell, Humbrol, Tamiya sau Gunze. Se gasesc si in varianta spray.
Apoi, suprafata de vopsit trebuie musai spalata cu apa si detergent inainte de a fi vopsita, pentru indepartarea resturilor de praf si grasime. Daca este nevoie se poate da un strat de grund, dar atentie, nu grund pentru metal.

Citeaza

...sa ai in vedere compatibilitatea chimica dintre grund (primer) si vopsea
Nu neaparat. Peste email se poata da cu acrilic, iar reciproca este valabila. Doar vopselele tip "lac" sunt mai pretentioase. Peste ele merge si acrilic si email, dar lacul nu merge peste nici una din cele de mai sus.
Cum se zicea si mai sus, banda de protectie se indeparteaza usor, trgind de ea dinspre partea vopsita inspre banda, nu invers, la citeva minute dupa vopsire. Daca banda ti se pare "prea lipicioasa", lipeste-o apoi dezlipeste-o de doua, trei ori pe palma. Iti recomand banda de mascare Tamya, e de calitate foarte buna. Chiar si banda din hirtie, "de zugrav", este buna daca nu e zacuta, cu anii, prin dpozit.

Citeaza

sa lipesti doua piese de 80 cm nu este simplu.
E simplu, daca stii cum. Se pun citeva puncet de lipici pe cele doua jumatati ale cocii, apoi fixezi cit mai bine partile, fara rosturi sau deplasari. Dupa o uscare de citeva zeci de minute, cu o pensula fina pui, in lungul liniei de lipire, lipici "lichid" tip Model Master 3999 sau nitrosolv. Caplilaritatea suge lichidul inntre cele doua jumatati, lipindu-le. Lasa coca "la uscat" pina a doua zi. Daca iti scapa lichid pe linga, nu te grabi sa-l indepartezi. Lasa-l in pace, dupa uscare nu ramine decit o urma putin vizibila, ce se poate indeparta usor cu un jmirghel fin (600 - 800)

Citeaza

vi cu smirgle de 1200 de exemplu si cu apa si slefuiesti
Hmmmm...Este bine sa incepi cu granulatie mai mare, 400 - 600, apoi sa treci la granulatie mica, 800 - 1000, daca e cazul.
Pentru a vedea imperfectiunile in zonele lipite sau chituite, poti vopsi zona cu vopsea metalica (aluminiu, argintiu). In acest fel, orice imperfectiune iese la inveala. Daca zgirieturile sunt fine, inceraca sa le astupi cu Mr. Surfacer de 500 sau 1000, de la Gunze sau Tamiya sau cu superglue. In ultimul caz, nu lasi la uscat decit citeva zeci de minute, dupa care slefuiesti cu jmirghel de granulatie mica, 800 - 1000.

#9 Useril este offline   Aeg 

• Membru senior

Postat 28 August 2012 - 06:42 PM

Hehe.... Multumesc Z ca de fiecare data imi esti de ajutor, ca si restul colegiior de forum care le multumesc pentru sfaturi, voi cauta tuburi de spray revell sau tamyia, azi voiam sa renunt la planul acesta, pentru ca este destul de costisitor, pentru ca eu nu am niciun tub de vopsea, nici pensule nici lipici,nici experienta, voiam sa imi iau mai multe kit-uri revell avione, concorde, airbus si altele militare care unele dintre ele aveau lipici, vopsele si pensule care ma scuteau de niste griji. sau la nave de razboi ma gandeam la Bismarck academy 1:350 de exemplu

acum ramane de vazut......

Multumesc ! :hi:

Aceasta postare a fost editata de mari97: 28 August 2012 - 06:57 PM

#10 Useril este offline   Aeg 

• Membru senior

Postat 01 September 2012 - 12:55 PM

Se poate inchide !

Multumesc !

Arata acest topic