Au fost construite in cinci tipuri : Mk I , AA, Mk II, Mk III si evident Mk IV, cu productia incepind din 1940 , intinsa pana in 1944. Per total au fost construite 3600 de exemplare din care Mk IV a reprezentat "grosul" cu cca 2300 de bucati produse.
Din punct de vedere mecanic, toate tipurile au fost identice,folosind un sasiu de Karrier FAT modificat si un motor pe benzina ,Rootes ,cu 6 cilindrii si 90 CP.
Cutia blindata era prinsa de sasiu prin intermediul unor bolturi ,pentru facilitarea intretinerii si reparatiilor. Constuctia era realizata din placi de blindaj sudate, de 15 mm grosime ,inclinate la diverse unghiuri ,pentru imbunatatirea protectiei balistice.
Greutatea de lupta ,infunctie de tip ,era cuprinsa intre 6,8 (Mk I) si 7,1 (Mk IV) tone iar viteza maxima (neoficiala) a vehiculului era masurata undeva in jurul a 75 km/h pe sosea. Tractiunea se facea , in mod normal ,pe axa spate insa la cerere putea fi cuplata si tractiunea pe axa fata.
Humber-ul a fost primul vehicul blindat britanic capabil sa angajeze ,cu sanse reale ,vehicule similare ale Axei si era foarte popular in randul echipajelor sale.
Humber Mk II este considerat primul dintre tipurile produse, care a "vazut actiune" ,chiar daca transporturile ulterioare ,au adus in Nordul Africii si cateva exemplare de Mk I ,cu scopul de a "completa cifrele" (Mk I avea un blindaj si o forma diferita si a fost considerat mai putin recomandat pentru productia de serie mare).
Turela pentru un echipaj de 2 oameni avea montat un tun BESA de 15 mm ,coaxial cu o mitraliera BESA de 7,92 si patru lansatoare de grenade fumigene de 4 inch.
Circa 450 de exemplare de Mk II au fost produse si aproape toate au fost repartizate Regimentelor 11 Hussars si 12 Lancers ,ambele atasate catre 70.th si 1 st Armoured Division.
Humber Mk III a fost introdus in 1942 cu o noua turela cu trei posturi de lupta, cu o forma imbunatatita ,insa cu acelasi armament ca si Mk II. Cam 600 de exemplare au fost produse si furnizate regimentelor de cercetare ,pentru inlocuirea modelelor Mk II pierdute sau defecte.
Humber Mk IV a intrat pe scena in 1943 si era similar cu Mk III insa dotat cu un tun antitanc M6/37 mm ,american ,o arma foarte folositoare ,capabila sa traga o varietate mare de munitii.Aceasta versiune a ramas in serviciu pana la inceputul anilor '50.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 04 August 2012 - 05:46 PM