Tehnici incepator
#1
Postat 13 September 2007 - 09:13 PM
Poze cu tancul incerc sa pun maine pt ca nu mai am baterie la aparatul foto.Va multumesc.
#2
Postat 13 September 2007 - 09:17 PM
daca da incearca sa-i dai cu aerograful niste efecte de rugina sau noroi, sau uzura ceva acolo, nu stiu ce sa-ti spun ca eu nu prea le am cu modelismul , dar incerc si eu sa te ajut
si daca il ai vopsit , sau ai locuri in care l-ai vopsit , pe o scobitoare pune putina vata, putina , si inmoaie-o in diluat de vopsea, si sterge putin asa, ca sa-i dai un efect de uzura, dar nu sterge si sa ramana o pata fara vopsea, incearca sa faci niste linii micute ceva, ca si cum ar fi zgariat, imi dau si eu cu parerea , alte idei nu prea am
o fi de la...
dar eu zic ca mai bine, nu te lua dupa mine
consulta-te si cu "veteranii"
Aceasta postare a fost editata de cristi: 13 September 2007 - 09:39 PM
#4
Postat 13 September 2007 - 11:44 PM
Hai sa-ti zic ceva interesant: poti sa iei un burete(o bucatica mica) il inmoi in vopseaua diluata pe care ti-ai preparat-o si apoi incepi si tamponezi suprafata dorita pana la uniformizare.
Atentie nu stergi cu buretele plasticul.Doar tamponezi.Eu am realizat asa texturi foarte frumoase si destul de uniforme si subtiri.
Noroiul/rugina/praful le obtii mergand la un magazin de vopsele si cerandu-i omului colorantul(praf nu lichid ca au si asa) pe care-l vrei.(au diversi oxizi si alte prostii)
Le aplici cu (eu unul asa am facut)cu o pensula umeda pe unde doresti.Apoi inlaturi excesul cu o pensula tare.
Vopseaua sarita e putin mai greu de facut.Daca iti place cum am facut eu spune-mi si-ti zic cum am lucrat.
#6
Postat 14 September 2007 - 09:26 AM
Se folosete pensula in tehnica drybrusging, folosind uleiuri sau emailuri, ce scot in evidenta muchiile si suprafetele inalte. Se aplica numai pe suprafete mate. Adinciturile, colturile umbrite sau unde s-a adunat murdarie, "umbrele" in general, se realizeaza prin "spalari" cu vopsele diluate, acrilice sau tusuri. Se aplica numai pe suprafete lucioase. Linile de panou, colturile intunecate, locurile umbrite, se pun in evidenta prin tehnicile "preumbrire" ( ) sau "postumbrire" ( ). In primul caz, inaintea de vopsirea generala, se vopsesc acele zone cu o vopsea de culoare inchisa, nergru, gri inchis, maro inchis, apoi se vopseste intreaga macheta, acentuind pe zonele din mijlocul panorulor. Prin transparenta, zonele date cu vopsea inchisa par "umbrite". La cea de a doua metaoda, se procedeaza invers, se vopseste macheta, si, in zonele umbrite, murdare etc, se pulverizeaza cu aerograful un strat de vopsea foarte diluata ce ceaza efectele dorite.
Rugina, noroiul, praful urmele de ploaie pe suprafete se fac cu ajutorul pulberilor (pigmenti, creta, ceracolor) depuse cu o pensula aspra, in general pe suprafete mate.
Revin cu detalii pentru vopseaua sarita. Slujba ma chiama.....
#7
Postat 14 September 2007 - 11:14 AM
Pentru vopseaua sarita, doau sunt tehnicile: vopsea sarita pe bune si imitarea ei.
Atentie insa la "metalul" care trebuie sa se vada, una este fierul turnat, otelul, oxidate sau ferecate si alata este aluminiul si el murdar sau de diferite calitati. Intr-un fel arata o suprafata frecata mereu, in alt fel o suprafata de pe care a sarit vopseaua accidental, in urma lovirii. Chiulasa tunului este lucioasa din cauza frecarii, "fusta" botita a tancului este mata, ruginita.
Pentru vopseaua sarita "pe bune" se procedeaza astfel. Se vopsesc zonele de interes in culoarea metalului (otel, aluminiu, fier ars, ruginit, dupa caz) de preferinta cu o vopsea de alt tip decit cea pentru vopsirea generala (ex. acrilica pentru metal, email pentru vopsitul general sau invers). Daca vopselele sunt de acelasi tip este nevoie de un strat de separare din lac lucios (de preferinta).
Dupa uscarea metalului se poate proceda, fie la mascarea locurilor "ciupite" cu sare umeda, mascol sau patafix si vopsirea finala, fie la 5 - 10 minute (email) sau 1- 2 minute (acrilic) dupa vopsirea finala, cu ajutorul unei scobitori simple sau o scobitoare cu banda adeziva infasurata invers (cu suprafata lipicioasa in afara) se "ciupeste" vopseaua proaspat data. Atentie la simetrie si exagerari!
In celalat mod, adica imitarea ciupiturilor, se vopseste macheta si, dupa uscarea vopselii, cu pensula fina se imita cu vopsea metalica ciupiturile. Se mai pot folosi mine de creion (HB) sau creioane argintii, pix cu gel arnintiu etc. Si in acest caz atentie la simetrie si exagerare!
Cam asat ar fi, pe scurt, tehnica, ma rog tehnicile, de uzura.
Cum spuneam, este nevoie de indeminare, experienta si mai ales ochi de artist. Si inca un sfat: inainte de a face rugini, ciupituri, spalari, tufuiri, priviti atent obiectele din jur, fie ele masini de pe strada, excavatoare sau obiecte expuse in muzee.
#11
Postat 15 September 2007 - 03:31 PM
Citeaza
Tancul arata bine si l-ai vopsit frumos, chiar daca e din pensula. Oricum puteai sa-i faci poza de mai aproape pentru a i se vedea si detaliile, nu ca m-as pricepe eu la ele, dar sunt destui care l-ar purica. Eventual mai pune ceva poze.
Ce nu arata bine deloc sunt senilele, cablul de remorcare si cutiile metalice. Nu stiu cum ti-a iesit culoarea ai dar schimb-o repede. Vezi:
- http://www.cartula.net/smartsection.item.2...-senilelor.html
- http://www.cartula.net/modules/ipboard/ind...topic=2171&st=0
Citeaza
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 September 2007 - 03:33 PM
#12
Postat 15 September 2007 - 03:46 PM
Mersi mult de link.De acum asa le voi picta
#14
Postat 15 September 2007 - 04:12 PM
Citeaza
Citeaza
Recent (Eugen, mersi pentru colaborare , dator o bere! ) am descoperit diluantul pentru acrilice de la Model Master Acryl Thinner/Diluant Acryl, cod 50496 care dilueaza foarte bine acrilicele de la Agama, Tamiya, Polyscale si, normal , cele de la MM, unde mai pui ca are si putin efect de retarder. Habar nu am ce e, dar ar fi culmea sa dam 8 lei pe 118 ml de apa distilata cu putin detregent in ea!
Citeaza
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 September 2007 - 04:16 PM
#15
Postat 15 September 2007 - 04:29 PM
Z-mare, la Sep 15 2007, 04:12 PM, a spus:
Citeaza
Am auzit, bineinteles ca am auzit . Dar m-am gandit ca mai insemana si altceva .
#17
Postat 26 September 2007 - 10:13 AM
#18
Postat 26 September 2007 - 10:32 AM
Un diluant ("thinner") are rolul de a dilua vopseaua, pastrandu-i insa proprietatile intacte, cat timp e folosit intr-un raport recomandat.
O solutie de curatare poate uneori fi similara cu un diluant, insa in general e o solutie care ataca chimic vopseaua, modificandu-i proprietatile. Scopul e sa o distruga si sa o elimine de pe suprafetele cu care a fost in contact. Deci nu prea merge.
La acrilice e cea mai mare diferenta intre un diluant si o solutie de curatare, din cauza modului de lucru a acestora. La emailuri e mai relaxata treaba.