Forum Machete,Modelism,Hobby: Tehnici - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tehnici incepator

#1 Useril este offline   Mythul 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 19
  • Inregistrat: 16-August 07

Postat 13 September 2007 - 09:13 PM

Sal.Am reusit de terminat T-34/85 de la revell, scara 1:72.Am pictat / pus decalurile/lipit.Acum intrebarea mea este: ce trebuie sa mai fac?Arata chiar bine tancul doar ca pare foarte nou.Cum obtin efecte de rugina/uzura/noroi.Daca are cineva timp sa-mi explice exact ce trebuie sa mai fac, ceproduse si cum sa le folosesc as fi foarte recunosctator.
Poze cu tancul incerc sa pun maine pt ca nu mai am baterie la aparatul foto.Va multumesc.

#2 Useril este offline   cristi 

• Membru deplin
  • Postari: 62
  • Inregistrat: 02-September 07

Postat 13 September 2007 - 09:17 PM

ai aerograf?

daca da incearca sa-i dai cu aerograful niste efecte de rugina sau noroi, sau uzura ceva acolo, nu stiu ce sa-ti spun ca eu nu prea le am cu modelismul , dar incerc si eu sa te ajut :bang:

si daca il ai vopsit , sau ai locuri in care l-ai vopsit , pe o scobitoare pune putina vata, putina , si inmoaie-o in diluat de vopsea, si sterge putin asa, ca sa-i dai un efect de uzura, dar nu sterge si sa ramana o pata fara vopsea, incearca sa faci niste linii micute ceva, ca si cum ar fi zgariat, imi dau si eu cu parerea :bang: , alte idei nu prea am
o fi de la... :bang:

dar eu zic ca mai bine, nu te lua dupa mine :bang:
consulta-te si cu "veteranii"

Aceasta postare a fost editata de cristi: 13 September 2007 - 09:39 PM

#3 Useril este offline   Mythul 

• Membru deplin

Postat 13 September 2007 - 11:08 PM

inca nu am aerograf.Mersi mult.Cu pensula nu pot face mare lucru?mersi mult pt idee :bang:

#4 Useril este offline   tgr 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 1493
  • Inregistrat: 14-April 07

Postat 13 September 2007 - 11:44 PM

Hm...pensula zici.
Hai sa-ti zic ceva interesant: poti sa iei un burete(o bucatica mica) il inmoi in vopseaua diluata pe care ti-ai preparat-o si apoi incepi si tamponezi suprafata dorita pana la uniformizare.
Atentie nu stergi cu buretele plasticul.Doar tamponezi.Eu am realizat asa texturi foarte frumoase si destul de uniforme si subtiri.

Noroiul/rugina/praful le obtii mergand la un magazin de vopsele si cerandu-i omului colorantul(praf nu lichid ca au si asa) pe care-l vrei.(au diversi oxizi si alte prostii)
Le aplici cu (eu unul asa am facut)cu o pensula umeda pe unde doresti.Apoi inlaturi excesul cu o pensula tare.

Vopseaua sarita e putin mai greu de facut.Daca iti place cum am facut eu spune-mi si-ti zic cum am lucrat.

#5 Useril este offline   Ahmed 

• Membru senior
  • Postari: 989
  • Inregistrat: 13-December 04

Postat 14 September 2007 - 08:47 AM

Lasa-l asa cum e, trage-i niste poze si pune-l sa vedem si noi. Iti dam nota si diagnostic dupa ce inspectam pacientul.

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 14 September 2007 - 09:26 AM

Tehnicile sunt destul de laborioase si cer ceva indeminare si ...ochi de artist.
Se folosete pensula in tehnica drybrusging, folosind uleiuri sau emailuri, ce scot in evidenta muchiile si suprafetele inalte. Se aplica numai pe suprafete mate. Adinciturile, colturile umbrite sau unde s-a adunat murdarie, "umbrele" in general, se realizeaza prin "spalari" cu vopsele diluate, acrilice sau tusuri. Se aplica numai pe suprafete lucioase. Linile de panou, colturile intunecate, locurile umbrite, se pun in evidenta prin tehnicile "preumbrire" ( :bang: ) sau "postumbrire" ( :bang: ). In primul caz, inaintea de vopsirea generala, se vopsesc acele zone cu o vopsea de culoare inchisa, nergru, gri inchis, maro inchis, apoi se vopseste intreaga macheta, acentuind pe zonele din mijlocul panorulor. Prin transparenta, zonele date cu vopsea inchisa par "umbrite". La cea de a doua metaoda, se procedeaza invers, se vopseste macheta, si, in zonele umbrite, murdare etc, se pulverizeaza cu aerograful un strat de vopsea foarte diluata ce ceaza efectele dorite.
Rugina, noroiul, praful urmele de ploaie pe suprafete se fac cu ajutorul pulberilor (pigmenti, creta, ceracolor) depuse cu o pensula aspra, in general pe suprafete mate.
Revin cu detalii pentru vopseaua sarita. Slujba ma chiama..... :bang:

#7 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 11:14 AM

Da buna idee, Ahmad! :bang:
Pentru vopseaua sarita, doau sunt tehnicile: vopsea sarita pe bune si imitarea ei.
Atentie insa la "metalul" care trebuie sa se vada, una este fierul turnat, otelul, oxidate sau ferecate si alata este aluminiul si el murdar sau de diferite calitati. Intr-un fel arata o suprafata frecata mereu, in alt fel o suprafata de pe care a sarit vopseaua accidental, in urma lovirii. Chiulasa tunului este lucioasa din cauza frecarii, "fusta" botita a tancului este mata, ruginita.
Pentru vopseaua sarita "pe bune" se procedeaza astfel. Se vopsesc zonele de interes in culoarea metalului (otel, aluminiu, fier ars, ruginit, dupa caz) de preferinta cu o vopsea de alt tip decit cea pentru vopsirea generala (ex. acrilica pentru metal, email pentru vopsitul general sau invers). Daca vopselele sunt de acelasi tip este nevoie de un strat de separare din lac lucios (de preferinta).
Dupa uscarea metalului se poate proceda, fie la mascarea locurilor "ciupite" cu sare umeda, mascol sau patafix si vopsirea finala, fie la 5 - 10 minute (email) sau 1- 2 minute (acrilic) dupa vopsirea finala, cu ajutorul unei scobitori simple sau o scobitoare cu banda adeziva infasurata invers (cu suprafata lipicioasa in afara) se "ciupeste" vopseaua proaspat data. Atentie la simetrie si exagerari!
In celalat mod, adica imitarea ciupiturilor, se vopseste macheta si, dupa uscarea vopselii, cu pensula fina se imita cu vopsea metalica ciupiturile. Se mai pot folosi mine de creion (HB) sau creioane argintii, pix cu gel arnintiu etc. Si in acest caz atentie la simetrie si exagerare!
Cam asat ar fi, pe scurt, tehnica, ma rog tehnicile, de uzura.
Cum spuneam, este nevoie de indeminare, experienta si mai ales ochi de artist. Si inca un sfat: inainte de a face rugini, ciupituri, spalari, tufuiri, priviti atent obiectele din jur, fie ele masini de pe strada, excavatoare sau obiecte expuse in muzee.

#8 Useril este offline   Robotzel 

• Membru senior
  • Postari: 175
  • Inregistrat: 18-April 06

Postat 14 September 2007 - 03:06 PM

o mostra uimitoare
Imagine postata

#9 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 07:06 PM

Da jos palaria. Tancul ti-a placut?

#10 Useril este offline   Mythul 

• Membru deplin

Postat 15 September 2007 - 12:59 PM

Sa nu fiti prea duri ;).A fost picatat doar cu pensula.EU sunt chiar multumit cum a iesit.Ce pot face sa arata mai bine?

Imagine postata

#11 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 15 September 2007 - 03:31 PM

Citeaza

Sa nu fiti prea duri
Tu nu stii ca un sut in fund insemana defapt un pas inainte? :lol: :angry: Incearca sa iei criticile ca pe niste sfaturi, nimeni nu vrea sa-ti taie capul, incearca doar sa te ajute.
Tancul arata bine si l-ai vopsit frumos, chiar daca e din pensula. Oricum puteai sa-i faci poza de mai aproape pentru a i se vedea si detaliile, nu ca m-as pricepe eu la ele, dar sunt destui care l-ar purica. Eventual mai pune ceva poze.
Ce nu arata bine deloc sunt senilele, cablul de remorcare si cutiile metalice. Nu stiu cum ti-a iesit culoarea ai dar schimb-o repede. Vezi:
- http://www.cartula.net/smartsection.item.2...-senilelor.html
- http://www.cartula.net/modules/ipboard/ind...topic=2171&st=0

Citeaza

Ce pot face sa arata mai bine?
Ce? Pai citeste patru postari mai sus...

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 September 2007 - 03:33 PM

#12 Useril este offline   Mythul 

• Membru deplin

Postat 15 September 2007 - 03:46 PM

Mersi mult.Pai acum ma voi apuca sa aplic sfaturile primite.Hmm pai cei de la Revell au scris in prospect ca senilele/cablul/cutiile au aceeasi culoare: 70% rust + 30% steel metalic.Cred ca trebuia sa folosesc pipeta pt a avea exact proportiile nu?voi asa procedati?

Mersi mult de link.De acum asa le voi picta

#13 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 29-April 06

Postat 15 September 2007 - 03:46 PM

Z-mare, la Sep 14 2007, 09:26 AM, a spus:

"spalari" cu vopsele diluate, acrilice sau tusuri

Tusuri insemnand vopsele de ulei?
Iar vopselele acrilice cu ce se dilueaza ? Terebentina ? Thinner ? - banuiesc ca nu cu apa. :angry:

#14 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 15 September 2007 - 04:12 PM

Citeaza

Nu, tusuri insemnid... tusuri, adica "cerneluri" nitel mai concentrate, de diferite culori. Nu ai auzit de tus negru pentru desen? Englezii parca le zic China ink.

Citeaza

Iar vopselele acrilice cu ce se dilueaza ?
Depinde de producator, acrilicele se dilueaza cu apa, solutii in apa de alcool etilic sau alcool izopropilic.
Recent (Eugen, mersi pentru colaborare :-D, dator o bere! ) am descoperit diluantul pentru acrilice de la Model Master Acryl Thinner/Diluant Acryl, cod 50496 care dilueaza foarte bine acrilicele de la Agama, Tamiya, Polyscale si, normal :-D , cele de la MM, unde mai pui ca are si putin efect de retarder. Habar nu am ce e, dar ar fi culmea sa dam 8 lei pe 118 ml de apa distilata cu putin detregent in ea! :angry: :lol: :-D

Citeaza

cu ce se dilueaza ? Terebentina ? Thinner ?
Thinner este un termen generic, inseamnind, in engleza, diluant si vine de la verbul to thin= a (se) subtia. Ca atare, terebentina este un ...thinner :-D

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 September 2007 - 04:16 PM

#15 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 29-April 06

Postat 15 September 2007 - 04:29 PM

Z-mare, la Sep 15 2007, 04:12 PM, a spus:

Citeaza

Nu, tusuri insemnid... tusuri, adica "cerneluri" nitel mai concentrate, de diferite culori. Nu ai auzit de tus negru pentru desen? Englezii parca le zic China ink.

Am auzit, bineinteles ca am auzit :angry: . Dar m-am gandit ca mai insemana si altceva :lol: :-D .

#16 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 16 September 2007 - 04:26 PM

Citeaza

Cred ca trebuia sa folosesc pipeta pt a avea exact proportiile nu?
La cantitatile cu care lucram noi, unitatea de masura, integral reproductibila, este picatura. Inmoi pensula in vopsea si numeri picaturile care cad din ea.

#17 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 26 September 2007 - 10:13 AM

Am si eu o intrebare. A incercat cineva 50497 de la Model Master acrylic cleaner pt diluat vopseaua? Merge doar spalat aerograful cu el sau si pt diluat vopseaua? Normal mi s-ar parea sa mearga si diluata; atunci nu mai inteleg de ce au scos si 50496 (de care vorbea Z-mare) acrylic thinner. Multumesc.

#18 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 26 September 2007 - 10:32 AM

Intotdeauna o sa existe mari diferente intre un "cleaner" si un "thinner". Fie ca e vorba de acrilice, fie ca e vorba de emailuri, sau mai stiu eu ce.
Un diluant ("thinner") are rolul de a dilua vopseaua, pastrandu-i insa proprietatile intacte, cat timp e folosit intr-un raport recomandat.
O solutie de curatare poate uneori fi similara cu un diluant, insa in general e o solutie care ataca chimic vopseaua, modificandu-i proprietatile. Scopul e sa o distruga si sa o elimine de pe suprafetele cu care a fost in contact. Deci nu prea merge.

La acrilice e cea mai mare diferenta intre un diluant si o solutie de curatare, din cauza modului de lucru a acestora. La emailuri e mai relaxata treaba.

#19 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 26 September 2007 - 11:03 AM

Iar am dat banii pe prostii :-D . Merci mult, macar o sa am aerograful curat :lol:

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi